search icon

Πολιτική

Τσίπρας στην 86η ΔΕΘ: «Είμαστε εδώ για να φέρουμε ξανά τη δικαιοσύνη» (vid) (upd)

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε το σχέδιό του, στο οποίο δίνει ιδιαίτερο βάρος σε θέματα οικονομίας και εργασίας

«Ο ελληνικός λαός δεν θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα, ούτε και θα αυτοκτονήσει», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ξεκινώντας με αναφορές στην πόλη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί την εξαίρεση. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τον κανόνα», κάνοντας λόγο για «έργα που έμειναν τρία χρόνια στις μακέτες, για να εξαγγελθούν και αυτά, ως φαίνεται, ως προϊόν υποκλοπής».

«Πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο υποψιασμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτούν οι καιροί και οι ανάγκες ανεξάρτητα από πιέσεις, επιθέσεις από συμφέροντα και απειλές. Άλλωστε αυτά, είναι παράσημο για μας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας πως «αυτό που δεν μπορεί κανείς να στερήσει σε μια κοινωνία είναι η προοπτική».

«Όταν η πολιτική ευτελίζεται με τον κυνισμό, το ψέμα, τον χρηματισμό και την προπαγάνδα, τότε η κοινωνία της γυρίζει την πλάτη», παρατήρησε ο ίδιος, επισημαίνοντας: «Διαπιστευτήριά μας είναι οι μάχες που δώσαμε, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση. Και κάθε μάχη, είτε κερδισμένη είτε χαμένη, ήταν για μας ένα συμπέρασμα».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει ένα σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας συνεκτικό, ρεαλιστικό, με όρους δικαιοσύνης παντού και πρόσθεσε ότι ο λαός «πολύ σύντομα θα επικυρώσει και στις κάλπες την ειλημμένη απόφασή του: Να μην περάσει άλλος ένας χειμώνας ανασφάλειας».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τη δέσμη μέτρων του προγράμματός του για την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια, τα τρόφιμα και τα ορυκτά καύσιμα, λέγοντας πως «το κράτος από συμμέτοχος στην αισχροκέρδεια των καρτέλ, γίνεται ξανά ο εγγυητής της κοινωνικής συνοχής».

Ακολουθούν οι έξι εθνικές προτεραιότητες που έθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Εθνική προτεραιότητα η κρατικοποίηση της ΔΕΗ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως πρώτη εθνική προτεραιότητα την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Καθαρές κουβέντες. Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι».

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι τρία χρόνια τώρα «έχουν γίνει τόσα ανήκουστα πράγματα στη χώρα, που δεν τους πιστεύει κανείς», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για αρνητικές πρωτιές σε θέματα όπως η πανδημία, η ενεργειακή φτώχεια, η στεγαστική κρίση, «τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, οι υποκλοπές».

Αύξηση κατώτατου στα €800 – Αφορολόγητο στις 10.000 για όλους

Δεύτερη εθνική προτεραιότητα, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει για τους μισθωτούς αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ. Θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επαναφορά του καθορισμού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

Για τους συνταξιούχους, επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.

Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες: αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ. Θέσπιση αφορολόγητου στο ίδιο όριο και για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Για τους μικρομεσαίους: Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με ρύθμιση χρεών (διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019). Επιπλέον, θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα με νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας: «Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε το δικαίωμα στην εργασία», να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, με επίκεντρο την αύξηση των μισθών, την παρουσία του κράτους ως εγγυητή απέναντι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, με πολιτική για τη στέγαση […] Για να μειώσουμε τις ανισότητες, με ένα ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος, με ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Για νέο παραγωγικό μοντέλο, με τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του εμπορικού κόσμου, «με χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικά κίνητρα για τον αγροτικό κόσμο». Για «να μπει φραγμός στον θεσμικό και ηθικό κατήφορο, με την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας στη Δικαιοσύνη. Για «να αναβαθμίσουμε εκ νέου τη θέση της χώρας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή».

Στήριξη του κοινωνικού κράτους

Για την ανάκτηση της εργασίας:

Για ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ:

Για γερά θεμέλια στη Δημόσια Παιδεία:

Για να πάψει η χώρα να έχει στο περιθώριο τα ΑΜΕΑ:

Παραγωγική Ανασυγκρότηση

Για τη Δίκαιη και Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση:

Για τη χρηματοδοτική στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Αγροτών:

Για τη βιομηχανία και τις δυναμικές υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής:

Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα:

«Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος»

Στη Δικαιοσύνη:

Στα ΜΜΕ:

Για την ΕΥΠ:

«Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση»

Στηρίζουμε τη γυναίκα στην εργασία, εξασφαλίζουμε τη μητέρα:

Για το παιδί:

Για τη στέγαση νέων ζευγαριών:

Για τη κοινωνική ένταξη των μεταναστών:

Μαζική στροφή των traders σε «ασφαλείς τίτλους» για να «αντέξουν» στην καταιγίδα στα επιτόκια

Βραζιλία: Προς χαμηλό όλων των εποχών τα αποθέματα καφέ – Φόβοι για νέα αύξηση στις τιμές

Τα 4 κλειδιά που καθορίζουν την αύξηση των συντάξεων

 

Exit mobile version