«Ο ελληνικός λαός δεν θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα, ούτε και θα αυτοκτονήσει», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Ξεκινώντας με αναφορές στην πόλη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί την εξαίρεση. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τον κανόνα», κάνοντας λόγο για «έργα που έμειναν τρία χρόνια στις μακέτες, για να εξαγγελθούν και αυτά, ως φαίνεται, ως προϊόν υποκλοπής».
«Πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο υποψιασμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτούν οι καιροί και οι ανάγκες ανεξάρτητα από πιέσεις, επιθέσεις από συμφέροντα και απειλές. Άλλωστε αυτά, είναι παράσημο για μας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας πως «αυτό που δεν μπορεί κανείς να στερήσει σε μια κοινωνία είναι η προοπτική».
«Όταν η πολιτική ευτελίζεται με τον κυνισμό, το ψέμα, τον χρηματισμό και την προπαγάνδα, τότε η κοινωνία της γυρίζει την πλάτη», παρατήρησε ο ίδιος, επισημαίνοντας: «Διαπιστευτήριά μας είναι οι μάχες που δώσαμε, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση. Και κάθε μάχη, είτε κερδισμένη είτε χαμένη, ήταν για μας ένα συμπέρασμα».
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει ένα σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας συνεκτικό, ρεαλιστικό, με όρους δικαιοσύνης παντού και πρόσθεσε ότι ο λαός «πολύ σύντομα θα επικυρώσει και στις κάλπες την ειλημμένη απόφασή του: Να μην περάσει άλλος ένας χειμώνας ανασφάλειας».
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τη δέσμη μέτρων του προγράμματός του για την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια, τα τρόφιμα και τα ορυκτά καύσιμα, λέγοντας πως «το κράτος από συμμέτοχος στην αισχροκέρδεια των καρτέλ, γίνεται ξανά ο εγγυητής της κοινωνικής συνοχής».
Ακολουθούν οι έξι εθνικές προτεραιότητες που έθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Εθνική προτεραιότητα η κρατικοποίηση της ΔΕΗ»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως πρώτη εθνική προτεραιότητα την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Καθαρές κουβέντες. Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι».
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι τρία χρόνια τώρα «έχουν γίνει τόσα ανήκουστα πράγματα στη χώρα, που δεν τους πιστεύει κανείς», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για αρνητικές πρωτιές σε θέματα όπως η πανδημία, η ενεργειακή φτώχεια, η στεγαστική κρίση, «τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, οι υποκλοπές».
Αύξηση κατώτατου στα €800 – Αφορολόγητο στις 10.000 για όλους
Δεύτερη εθνική προτεραιότητα, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει για τους μισθωτούς αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ. Θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επαναφορά του καθορισμού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.
Για τους συνταξιούχους, επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.
Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες: αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ. Θέσπιση αφορολόγητου στο ίδιο όριο και για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Για τους μικρομεσαίους: Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με ρύθμιση χρεών (διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019). Επιπλέον, θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα με νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.
Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας: «Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε το δικαίωμα στην εργασία», να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, με επίκεντρο την αύξηση των μισθών, την παρουσία του κράτους ως εγγυητή απέναντι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, με πολιτική για τη στέγαση […] Για να μειώσουμε τις ανισότητες, με ένα ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος, με ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Για νέο παραγωγικό μοντέλο, με τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του εμπορικού κόσμου, «με χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικά κίνητρα για τον αγροτικό κόσμο». Για «να μπει φραγμός στον θεσμικό και ηθικό κατήφορο, με την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας στη Δικαιοσύνη. Για «να αναβαθμίσουμε εκ νέου τη θέση της χώρας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή».
Στήριξη του κοινωνικού κράτους
Για την ανάκτηση της εργασίας:
- Κατάργηση νόμων Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης.
- Επαναφορά των ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών.
- Επανίδρυσε του ΣΕΠΕ.
- Εφαρμογή σταδιακά του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.
Για ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ:
- Πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
- Μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.
- Τέλος στην τιμωρητική αναστολή εργασίας για υγειονομικούς
- Ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
- Αναμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ.
- Αναλογικές αυξήσεις των μισθών προβλέπουμε για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
- Αύξηση στις Τοπικές Μονάδες Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα,
- Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, το δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας,
- Επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ
- Διεύρυνση υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ,
- Πλήρης κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.
Για γερά θεμέλια στη Δημόσια Παιδεία:
- 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.
- 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- Ρήτρα αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.
- Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αλλά και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ.
- Δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα,
- Ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.
- Σύστημα εισαγωγής «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνον την απόκτηση του απολυτηρίου.
- Λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
- Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης.
- Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΒΕ και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Για να πάψει η χώρα να έχει στο περιθώριο τα ΑΜΕΑ:
- Αύξηση στο αναπηρικό επίδομα κατά 20% για 172.000 πολίτες.
- Προσωπικός φροντιστής ή βοηθός για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις
- Προσβάσιμες γειτονιές σε 20 πόλεις.
- Διευκόλυνση της επικοινωνίας του ανάπηρου με το Δημόσιο, απλοποιώντας και μειώνοντας τη περιττή γραφειοκρατία.
Παραγωγική Ανασυγκρότηση
Για τη Δίκαιη και Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση:
- Ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση Νοικοκυριών, Αγροτών, Μικρομεσαίων Εεπιχειρήσεων και Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ. (μοντέλο prosumer).
- Επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και επέκταση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου προκειμένου να υποδεχτούν τις νέες ΑΠΕ.
- Εξασφάλιση ικανού μέρους του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου για μικρά έργα ΑΠΕ
- Επιτάχυνση επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποθήκευση ενέργειας για να εισαχθούν περισσότερες.
- Διευρυμένο πρόγραμμα Εξοικονομώ για Κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις που θα καλύπτει 100ντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
- Ενισχυμένο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης για Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους – αγρότες (Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις)
- Χρηματοδότηση των δήμων για την εγκατάσταση ΑΠΕ με σκοπό την κάλυψη των καταναλώσεών τους αλλά και των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων δημοτών τους.
Για τη χρηματοδοτική στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Αγροτών:
- Ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
- Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενίσχυση για μικροπιστώσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για Αυτoαπασχολούμενους, Αγρότες και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.
Για τη βιομηχανία και τις δυναμικές υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής:
- Χρηματοδότηση για μεγάλα επενδυτικά σχέδια για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία και στη μεταποίηση.
- Αναβάθμιση και ενίσχυση για τα χρηματοδοτικά προγράμματα Equifund και «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».
Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα:
- Θεσπίζεται ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers)
«Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος»
Στη Δικαιοσύνη:
- Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.
- Αποκατάσταση για τις μισθολογικές, φορολογικές αδικίες σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.
- Ενίσχυση με στελέχωση, τις κτιριακές υποδομές και την επέκταση της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης».
- «Κόβουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ανακοινώνοντας ακόμη:
- Μείωση για τις θέσεις αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια.
- Θέσπιση Διατύπωσης γνώμης από δικαστικές ενώσεις και δικηγορικούς συλλόγους για την επιλογή της ηγεσίας των Δικαστηρίων.
- Τέλος στις περιστρεφόμενες πόρτες. Όποιος δικαστής επιθυμεί να αξιοποιηθεί σε οποιαδήποτε θέση μετά τη συνταξιοδότησή του, θα γνωρίζει ότι δε θα έχει πρόσθετη, πέραν της σύνταξής του, αμοιβή.
- Νέος προσανατολισμός στην Εθνική Σχολή Δικαστών, με αύξηση των εισακτέων, αύξηση του απαιτούμενου χρόνου άσκησης της δικηγορίας και ενίσχυση της κοινωνικής εμπειρίας με υποχρεωτικές έρευνες και άσκηση σε κοινωνικές δομές.
- Τέλος στην κακή νομοθέτηση, με μόνιμες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στελεχωμένες αποκλειστικά από εκπροσώπους θεσμών του νομικού κόσμου, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας.
- Νομοθετική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία».
- Νομοθετική κατοχύρωση αναφορικά με το γάμο για όλα τα πρόσωπα.
- Κατάργηση για όλες τις ποινικές ασυλίες που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια. Με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.
Στα ΜΜΕ:
- Νέο πλαίσιο ενίσχυσή τους και εξασφάλισης της ελεύθερης έκφρασης.
- Οικονομική ενίσχυση για εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανή κριτήρια, χωρίς εύνοιες και εξαιρέσεις.
- Επαναφορά της υποχρέωσης για 400 εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.
- Έλεγχος της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ.
- Επανεκκίνηση στη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ.
- Επιλογή της Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Για την ΕΥΠ:
- Επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
- Κατάργηση της τροπολογίας που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της.
- Νομοθετικός ορισμός για τους λόγους «εθνικής ασφάλειας».
- Έλεγχος από Δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφασή της άρσης του απορρήτου.
- Εξασφάλιση της Ουσιαστικής συμμετοχής της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ.
«Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση»
Στηρίζουμε τη γυναίκα στην εργασία, εξασφαλίζουμε τη μητέρα:
- Αναδιαμόρφωση για το επίδομα παιδιού, μεταφορά αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών. Και από τη σύνταξή της και μετά, εφόρου ζωής.
- Επίδομα μητέρας στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα 105 στο δεύτερο και 140 στο τρίτο. Ενώ το επίδομα που θα προστίθεται στη σύνταξη θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στο σύνολο των παιδιών που έχει η κάθε γυναίκα, γεννήσει και αναθρέψει.
- Εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
- Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες.
- Ειδική άδεια μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες.
Για το παιδί:
- Εξασφάλιση της πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.
Για τη στέγαση νέων ζευγαριών:
- Επιδότηση ενοικίου για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών:
- Διπλασιάζοντας το επίδομα από 70€ σε 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
- Από 140€ σε 280€, για ζευγάρι με ένα παιδί.
- Και από 175€ σε 350€/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.
- Αύξηση στα εισοδηματικά όρια.
- Τέλος στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Airbnb, με θέσπιση κανόνων και ελέγχου που το περιορίζουν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μέχρι περιορισμένο αριθμό.
- Δημιουργία τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.
Για τη κοινωνική ένταξη των μεταναστών:
- Αλλαγή στη διαδικασία της πολιτογράφησης, απλοποιώντας την εξεταστική διαδικασία
- Πολιτογράφηση με δειγματοληπτική συνέντευξη για άτομα που έχουν αποδεδειγμένα κλείσει 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και για όσους έχουν γεννήσει παιδιά στην Ελλάδα και αυτά, βάση του νόμου, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.
Μαζική στροφή των traders σε «ασφαλείς τίτλους» για να «αντέξουν» στην καταιγίδα στα επιτόκια
Βραζιλία: Προς χαμηλό όλων των εποχών τα αποθέματα καφέ – Φόβοι για νέα αύξηση στις τιμές
Τα 4 κλειδιά που καθορίζουν την αύξηση των συντάξεων