Όταν οι αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκινούσαν μερικές εβδομάδες πριν, κανείς δεν είχε φανταστεί ότι θα κρατούσαν τόσο. Ίσως ούτε το Μέγαρο Μαξίμου. Κι όμως, οι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί θα περάσουν το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να διερευνηθεί η προοπτική ενός συμβιβασμού μεταξύ αυτών και της κυβέρνησης. Παρόντες θα είναι 15 αγρότες, ενώ από την κυβέρνηση αναμένεται να βρεθούν στο Μαξίμου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ενώ από το Μαξίμου το θέμα διαχειρίζονται ο Γιάννης Μπρατάκος και ο Μάκης Βορίδης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες μέσω του facebook ότι η κυβέρνηση «θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού», ώστε να μειωθεί το κόστος για την αγροτική παραγωγή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα». Και το Σάββατο έγιναν συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και παράγοντες της αγοράς ενέργειας, προκειμένου να δρομολογηθούν νέες ευνοϊκές παρεμβάσεις, πέρα από τη γρηγορότερη επιστροφή του ΕΦΚ, και για το ρεύμα, τόσο για τη Θεσσαλία όσο και εν γένει για τους αγρότες με τρόπο που δεν θα επηρεάζει τον προϋπολογισμό.
Μάχη με τον χρόνο
Κάπως έτσι και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν τις επόμενες μέρες, αρχής γενομένης από το ραντεβού του Μαξίμου, ασκήσεις αποκλιμάκωσης. Όπως το θέτει κυβερνητικό στέλεχος στο protothema.gr, και η κυβέρνηση δεν θέλει κάθε μέρα τους αγρότες στους δρόμους, αλλά και οι αγρότες δεν θέλουν να είναι κάθε μέρα στα μπλόκα. Το αν θα τελεσφορήσει η προαναφερθείσα άσκηση, πάντως, δεν είναι σαφές, καθώς η διαδικασία είναι δύσκολη. Η εκπροσώπηση των αγροτών δεν είναι ενιαία, οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ έχουν βγει πιο μπροστά συγκριτικά με ορισμένους άλλους πιο «ήπιους», ενώ τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια δεν βοηθούν για μια πιο «εντυπωσιακή» κίνηση.
Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης λέει σε συνομιλητές του ότι καταλαβαίνει πολύ καλά τα αιτήματα που εκφράζονται ιδίως από τους νέους αγρότες για τις αδικίες της νέας ΚΑΠ. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα το ποσό που έχει λαμβάνειν η χώρα να μην μειωθεί, αν και αυτό δεν αρκεί, εξ ου και στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιμένει για νέες αναπροσαρμογές στο υφιστάμενο πλαίσιο. Παράλληλα, από την κυβέρνηση θυμίζουν ότι η μάχη της κυβέρνησης για την ΚΑΠ δόθηκε σε αντίθεση με τους Ευρωσοσιαλιστές και τους Πρασίνους στο Ευρωκοινοβούλιο που πίεζαν για ακόμη πιο γρήγορη εφαρμογή της ατζέντας της «πράσινης μετάβασης».
Κρίσιμο για τον κ. Μητσοτάκη είναι και το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, γι’ αυτό και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συστηματοποιηθεί οι έλεγχοι στα σύνορα, αλλά και στην αγορά, για να διορθωθούν πτυχές του αθέμιτου ανταγωνισμού που καταγγέλλουν οι παραγωγοί.
Δεν είναι σαφές, πάντως, ως αυτή την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αν το ραντεβού της Τρίτης θα επιφέρει τον «σασμό». Όπως αναφέρουν, πάντως, αγροτοσυνδικαλιστές, ακόμα και για ζητήματα, στα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις λόγω των δημοσιονομικών ισορροπιών, θα πρέπει να υπάρξει έστω ένα χρονοδιάγραμμα που να είναι πιο συγκεκριμένο. Από εκεί και πέρα και οι ίδιοι θα πάρουν τις αποφάσεις τους, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα που προαναφέρθηκαν.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr