search icon

Πολιτική

«Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία»: Με αυτό το σύνθημα κινείται η κυβέρνηση προς τις εκλογές

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αμέσως μετά το Πάσχα, το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού – Όλο το ρεπορτάζ

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Με το μότο «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» κινείται το Μέγαρο Μαξίμου στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

Σταθερός στόχος του για τους επόμενους μήνες είναι παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ανάκαμψη της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα.

Κυβερνητικά στελέχη παρακολουθούν και αναλύουν τις διακυμάνσεις στο πολιτικό κλίμα, μετά και την εμφάνιση στο πολιτικό παζλ του νέου «παίκτη» στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αναγνωρίζουν ότι πανδημία και ακρίβεια προκαλούν κυβερνητική φθορά και καταρτίζουν πλάνο πρωτοβουλιών στον κάθε τομέα και σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Παρά τα «σημάδια» των δημοσκοπικών απωλειών, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και οι υπουργοί εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες -και εφόσον η πανδημία υποχωρήσει- η κυβέρνηση θα καταφέρει συνολικά να διατηρήσει την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό προκαλώντας «νέα αδιέξοδα» στον σχεδιασμό της αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος και αποφασισμένος να προσδώσει χαρακτηριστικά ισχύος στην στρατηγική που χαράσσει με φινάλε ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα στις δεύτερες κάλπες, αξιοποιώντας, όπως και στις πρώτες με το σύστημα της απλής αναλογικής, το δίλημμα περί κυβερνητικής σταθερότητας.

«Οι πολίτες θέλουν σταθερότητα και όχι περιπέτειες», λέει κυβερνητικό στέλεχος υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει, αδυνατεί να κερδίσει «πόντους» από την κυβερνητική φθορά και παραμένει σε χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, ενώ σημειώνει «διαρροές» ψηφοφόρων προς το ΚΙΝΑΛ που δύσκολα θα καταφέρει να ανακόψει. Αντιθέτως η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη- συμπληρώνει το κυβερνητικό στέλεχος- επιχειρεί και θα διατηρήσει τις δυνάμεις του στο Κέντρο, έχοντας εγκαίρως ξεκαθαρίσει στο ευρύ εκλογικό ακροατήριο ότι δεν προτίθεται να κυβερνήσει με… Καμμένους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ασκούμενες πολιτικές και για την επόμενη τετραετία.

Φυσικά και δεν αφήνει αδιάφορη την κυβερνητική παράταξη το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ υπό το Νίκο Ανδρουλάκη αποκτά δυναμική δεύτερου κόμματος «επαναπατρίζοντας» δημοσκοπικά ψηφοφόρους και όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πεποίθηση όμως του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που προωθεί και τις θετικές «ειδήσεις» στην οικονομία το επόμενο διάστημα (αναμένουν δε τουριστική «έκρηξη» το φετινό καλοκαίρι) θα καταφέρει να κερδίσει την μάχη στο Κέντρο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η απόφαση του πρωθυπουργού να προσδιορίσει τον χρόνο του εξ αναβολής (λόγω της πανδημίας) Συνεδρίου της ΝΔ για τις 6-8 Μαΐου, προετοιμάζοντας νωρίτερα το έδαφος για ένα «μεγάλο πολιτικό γεγονός», στην επί της ουσίας αφετηρία προς τις εθνικές κάλπες. Στο πρώτο άλλωστε υπουργικό συμβούλιο, αμέσως μετά το Πάσχα, το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού– μια κίνηση που δίνει έμφαση στην κοινωνική πολιτική και στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Και με την ακρίβεια μέχρι τότε;

«Η κυβέρνηση εξετάζει στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας», δήλωσε την Κυριακή 6/2 στον ΣΑΚΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι αυτό που ενδιαφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η διατήρηση του διαθέσιμου εισοδήματος των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Κατά τον κ. Γεωργιάδη «η Ελλάδα παραμένει σταθερά στις τελευταίες σε πληθωρισμό χώρες της Ευρωζώνης». «Ο πληθωρισμός είναι παγκόσμιο φαινόμενο», υπενθυμίζει ο υπουργός και επαναλαμβάνει ότι «μπροστά σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα επηρεαζόμαστε λιγότερο από τους άλλους, και σε αυτό το λιγότερο, θα πάμε να βοηθήσουμε και τους ευάλωτους».

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει παρεμβάσεις που προτείνει και η αντιπολίτευση – όπως για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, μετά την πρόσφατη μείωση στον ΕΝΦΙΑ. «Από το 2019 και μετά, όλοι μας πληρώνουμε λιγότερους φόρους, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, έχουμε αυξήσει τα εισοδήματά μας», υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κάνοντας λόγο για μια συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης των εισοδημάτων που θα βοηθήσει στο να αντιμετωπίσει ο κόσμος το κύμα της ακρίβειας.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση γενικότερα ο κ. Οικονόμου τονίζει επίσης ότι: «Υπάρχει μια πολύ μεγάλη στήριξη από την πλευρά του Κράτους και των εταιρειών -και της Δ.Ε.Η. και της ΔΕΠΑ- στους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και στις επιχειρήσεις για να μειωθεί η επίπτωση των αυξήσεων. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Δεν θα μηδενίσουμε τις συνέπειες, όμως θα περιορίσουμε πολύ το αποτύπωμά τους. Στα νοικοκυριά μέχρι τις 300 κιλοβατώρες θα απορροφηθεί η αύξηση από 70% μέχρι 90%. Στις επιχειρήσεις 50%. Οι αγρότες μας θα δουν τη μείωση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο. Για το Γενάρη και το Φλεβάρη 50% μείωση».

Για τη μείωση του Φ.Π.Α. ειδικότερα, σταθμίζουν τα δεδομένα και τα στοιχεία για να έχουν, όπως επισημαίνει, οι παρεμβάσεις το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Ο κ. Οικονόμου περιγράφει τη λογική- τη δύσκολη εξίσωση- με τον διπλό στόχο: αφενός να βεβαιωθεί ότι η ενδεχόμενη μείωση θα περάσει αυτόματα στον καταναλωτή και αφετέρου ότι δεν θα στερήσει από τον κρατικό Προϋπολογισμό έσοδα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα.

«Το ζητούμενο δεν είναι να γυρίσουμε σε λογικές του παρελθόντος, δηλαδή, να στηρίζουμε σε μία δύσκολη περίοδο με το ένα χέρι και μετά από λίγο να έρθουμε και να τα πάρουμε πίσω με το άλλο. Όλα αυτά σταθμίζονται και στον κατάλληλο χρόνο αφού μετρηθούν σωστά, θα υπάρξουν ανακοινώσεις», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε ακόμα:

Κικίλιας: Δουλεύουμε σκληρά για να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στον Τουρισμό το 2022 

Αντρέι Γκλάντκι (Xiaomi): Κύκλο επενδύσεων στην ελληνική αγορά ανοίγει ο κινεζικός hi-tech κολοσσός

ΕΝΦΙΑ: Το νέο τοπίο μετά τις μειώσεις – Τι λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς

Exit mobile version