«Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα της ΝΔ, που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιουνίου,δεν υπάρχει πια καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, για κανέναν οφειλέτη», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον τηλεοπτικό σταθμό του “KONTRAChannel”.
«Είναι μία σκληρή, αντικοινωνική επιλογή που αφορά το σύνολο των οφειλετών, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους. Πτώχευση σημαίνει πως χάνουν ότι έχουν και δεν έχουν, ρευστοποιείται η περιουσία τους και παρακρατείται ένα σημαντικό μέρος από το εισόδημά τους. Ακόμα και οι ευάλωτοι οφειλέτες χάνουν το σπίτι τους και παύουν να είναι ιδιοκτήτες. Θα μπορούν μόνο να το νοικιάζουν και μετά από 12 χρόνια, αν είναι συνεπείς και πληρώνουν νοίκι, να το αγοράσουν ξανά από την αρχή, σαν να μην είχαν πληρώσει τίποτα πριν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η ΝΔ οργάνωσε τη νομοθεσία ώστε να απαντά στις ανάγκες των τραπεζών και όχι στις ανάγκες του μεγαλύτερου μέρους των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Αυτό το ανάλγητο πλαίσιο καθίσταται ακραίο ακριβώς επειδή έρχεται σε μία τέτοια χρονική στιγμή».
Η μόνη λύση, επισήμανε, είναι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.για ένα συνολικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών που αφορά και τις συνθήκες της πανδημίας αλλά έχει και σταθερά χαρακτηριστικά, για να δημιουργείται ασφάλεια δικαίου και ασφάλεια στον οφειλέτη και στον πιστωτή». Χρειάζεται, σημείωσε, «να υπάρξει διαγραφή ενός σημαντικού τμήματος της βασικής οφειλής που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία. Αν δεν επουλωθεί αυτή η πληγή τότε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας θα μείνει πίσω».
«Ελάχιστοι θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη της κυβέρνησης»
«Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα υπάρξουν. Αυτό είναι αυτονόητο μετά από τέτοια ύφεση.Το θέμα είναι ότι η ΝΔ έχει ήδη σχεδιάσει μία “ανάπτυξη” από την οποία θα ωφεληθούν ελάχιστοι.Αυτό γίνεται με σαφή πολιτική επιλογή της», υπογράμμισε και τόνισε ότι «τα λιγοστά μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας εξαντλούνται και η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μόνη λύση το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο αποκλείει τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει εργασιακό όλεθρο».
Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε, τέλος, ότι «το νομοσχέδιο για τα εργασιακά έχει σαφή στόχο τη μείωση της αξίας της εργασίας. Προκαλείται με ευθεία μείωση μισθών, απλήρωτες υπερωρίες, διευκόλυνση απολύσεων», ενώ «δημιουργείται ένα περιβάλλον όπου ο εργοδότης είτε δεν θα έχει λόγο να κάνει νέες προσλήψεις είτε δεν θα προσλαμβάνει με πλήρη απασχόληση» και «οι νέοι, ιδίως το υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, δεν θα έχουν λόγο να μείνουν στη χώρα για να εργάζονται και να αμείβονται με τέτοιους όρους, με αποτέλεσμα έναν νέο κίνδυνο braindrain».
Διαβάστε ακόμη:
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο δρόμο προς τη Βουλή ο αυτοκινητόδρομος Ε65 – Πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας
Ευρωβουλευτές σε τηλεδιάσκεψη του ΕΕΑ: «Υπάρχει συζήτηση στην Ευρώπη για διαγραφή χρεών»
Κνοτ (ΕΚΤ): Ταχύτερη του αναμενόμενου η ανάκαμψη της Ευρωζώνης