«Όλο αυτό αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών. Ευχαριστούμε τους Έλληνες φίλους μας που επέλεξαν τη γαλλική τεχνολογία». Με αυτά τα λόγια, η γενική πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου, Σαντρίν Μουσέ, εξέφρασε την ικανοποίησή της, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα στο περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην 86η ΔEΘ.
Εκεί όπου ξεχωρίζουν δύο εκθέματα γαλλικής προέλευσης: Tο μεγάλο ομοίωμα των νέων φρεγατών FDI HN ή «Belharra» και οι προσομοιωτές των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Η γενική πρόξενος της Γαλλίας ξεναγήθηκε στο εντυπωσιακό περίπτερο του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον ταξίαρχο Ιωάννη Καραλή, διευθυντή της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, μαζί με τον οικονομικό σύμβουλο, επικεφαλής της Περιφερειακής Οικονομικής Υπηρεσίας για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Ρουμανία στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα Φρανσουά ντε Ρικολφί, τον πρόεδρο του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου Λοράν Τιλιέ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thales Hellas Πατρίκ Ντεφρανού και τον διευθυντή της Naval Group Σιρίλ Μπρε.
Μάλιστα, όχι μόνο θαύμασε από κοντά τα εκθέματα, αλλά είχε και την ευκαιρία να «πετάξει» ένα Rafale, μια εμπειρία πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς όπως εξηγούσε λίγο αργότερα η κ. Μουσέ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι σαν να είσαι πραγματικά εν πτήσει, ανάμεσα σε ένα σμήνος αεροπλάνων».
Μιλώντας για τα Rafale της εταιρείας Dassault Aviation δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και τη βαθιά σχέση της οικογένειας Ντασώ με τη Θεσσαλονίκη, αφού ο Μαρσέλ Ντασώ, ιδιοφυΐα στον χώρο της αεροναυπηγικής και δημιουργός του ομώνυμου κολοσσού, ήταν γιος της Νοεμί Αλλατίνι, γόνος μίας εκ των επιφανέστερων οικογενειών της πόλης.
Λίγο νωρίτερα, η γενική πρόξενος της Γαλλίας άκουγε με ενδιαφέρον τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thales Hellas να συνομιλεί με μέλη του Ναυτικού για τις εξέχουσες δυνατότητες της φρεγάτας «Belharra», της «καλύτερης στον κόσμο», οι δυνατότητες της οποίας προσαρμόστηκαν στις ανάγκες των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων.
«Έχουμε υπογράψει από το 2021 την αμυντική συμφωνία και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής συνεργασίας. Η Γαλλία είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση ή ποιος είναι Πρόεδρος», υπογράμμισε η κ. Μουσέ, εξαίροντας την τεχνολογία και την καινοτομία των γαλλικής προέλευσης συστημάτων που παρουσιάζονται στο περίπτερο.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί και για ποιους το ράλλυ του Bitcoin μπορεί να γίνει επικίνδυνο
Νότια Αφρική: Πώς μπορεί να δώσει μαθήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στην ΕΕ
Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα καλύπτει τους λογαριασμούς ενέργειας σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν