search icon

Τράπεζες

Ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα για επενδυτική βαθμίδα και αποεπένδυση από το ΤΧΣ

Νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών - Προσπάθεια σταθεροποίησης για τις τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο μετά από τις πρόσφατες πιέσεις – Σταθμίζονται τα νέα δεδομένα στις επιδιώξεις των τραπεζών για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την έξοδο του Δημοσίου από το μετοχικό τους κεφάλαιο

Σε κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας που προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη εισέρχονται οι τράπεζες, με τους στόχους, τόσο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, όσο και της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), να τελούν υπό την αίρεση της σταθερότητας, κάτι που αποτυπωθηκε και στην πορεία των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο, καιτοι στη σημερινή ημέρα καταγράφεται ήδη αντίδραση.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεδομένου ότι μία σειρά από παραμέτρους – από την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών έως και τις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα – έχουν πλέον αλλάξει, εντείνει τη νευρικότητα των επενδυτών, όπως, άλλωστε, αποτυπώθηκε στην πορεία των τραπεζικών τίτλων. «Πιστεύω ότι το 2023 είναι η χρονιά που θα λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα», τονίζει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα είναι αυτό να συμβεί αμέσως μετά τις εκλογές, χωρίς, όμως, να αποκλείει και το διάστημα πριν από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητη προυπόθεση για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι η κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στη μείωση του χρέους.

Πεπεισμένος πως το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας θα κερδηθεί εντός του 2023 εμφανίστηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο της δημοσίευσης των ετήσιων αποτελεσμάτων, στοχεύοντας σε εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή 0,45 ευρώ, από 0,42 ευρώ το 2022 και 0,13 ευρώ το 2021.

Όσον αφορά στα οφέλη από την επιστροφή της χώρας σε status επενδυτικής βαθμίδας, ο κ. Στουρνάρας είχε αναφέρει παλαιότερα πως αυτά θα είναι πολλά. «Καταρχάς, ανεξαρτησία. Σήμερα ζητάμε διαρκώς εξαιρέσεις από την ΕΚΤ, η οποία ευχαρίστως τις δίνει. Η Ελλάδα πέρασε δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια, άρα η ΕΚΤ κάνει το καθήκον της. Μας έβαλε κάτω από την ‘ομπρέλα’, μέχρι το 2024 τα ελληνικά ομόλογα θα αγοράζονται και μπορούν οι τράπεζές μας να τα χρησιμοποιούν ως εγγυήσεις για να παίρνουν δάνεια», εξήγησε, για να προσθέσει: «Όταν μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα επενδυτές, οι οποίοι σήμερα από το καταστατικό τους έχουν περιορισμό στο να επενδύσουν σε χώρα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσουν να το κάνουν, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Αυτό σημαίνει μεγάλη εισροή επενδύσεων – και άμεσες, αλλά και γενικότερα – μεγαλύτερες ποσότητες, δηλαδή, θα ωφεληθεί το Δημόσιο και οι επιχειρήσεις».

Αποεπένδυση ΤΧΣ

Τη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναμένει από την πλευρά του και το ΤΧΣ, προκειμένου να εκκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσής του από τις τράπεζες.

Όπως, άλλωστε, προέκυπτε από την 11σέλιδη παρουσίαση της στρατηγικής εξόδου, η διάθεση των συμμετοχών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (40,3% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Αlpha Bank και 1,4% στη Εurobank) θα γίνει, κατόπιν αξιολόγησης μιας σειράς κριτηρίων για το εάν οι γενικές συνθήκες της αγοράς επιτρέπουν την εκτέλεση της εκάστοτε συναλλαγής, ήτοι:

Η εκκίνηση της επίμαχης διαδικασίας θα οδηγήσει, όπως είναι λογικό, σε αλλαγή των σημερινών μετοχικών ισορροπιών. Προς ώρας, το ΤΧΣ έχει δεχθεί δύο προτάσεις (σ.σ. για Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα), ενώ πολλά είναι τα funds που διερευνούν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους και στα άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε ακόμη:

Η Γερμανία μπλοκάρει την ευρωπαϊκή συμφωνία για τα ηλεκτρικά οχήματα

Jefferies: Ξεκινά την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών – Top pick η ΕΤΕ, underperform η Alpha

Τραγωδία στα Τέμπη: Έφοδος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στα γραφεία του ΟΣΕ

Exit mobile version