Την άποψη πως στο… άρμα του «Ηρακλή 2» έχουν ανακοινωθεί πως θα προσδεθούν τιτλοποιήσεις, ύψους έως 18 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει χώρος, ώστε να ενταχθούν και τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας, εξέφρασε ο κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και, όπως όλα δείχνουν, προσεχώς νέος επικεφαλής του Ταμείου, στη θέση του αποχωρήσαντος, Martin Czurda.
«Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει την δρομολόγηση τιτλοποιήσεων, ύψους 17 με 18 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προσδεθούν στο… άρμα του ‘Ηρακλή 2’, όπως το ‘Mexico’ της Eurobank, το ‘Sunrise 1&2’ της Πειραιώς, τα ‘Cosmos’ και ‘Orbit’ της Alpha Bank, αλλά και ένα project από μη συστημική τράπεζα (σ.σ. βλ. Ωμέγα της Attica Bank)», σημείωσε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του NPL Management Summit της DDC, εκτιμώντας πως πέραν αυτών θα παραμείνει χώρος και για άλλες τιτλοποιήσεις, προκειμένου να καλύψουν τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας. «Ανεξαρτήτως εάν αυτά θα είναι 10 δις. ευρώ που πιστεύει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ή πέντε δισ. ευρώ οι τράπεζες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στον πρώτο κύκλο του «Ηρακλή» που διήρκησε από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Απρίλιο του 2021 και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπέβαλαν αίτημα συμμετοχής, κάνοντας σημαντική πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 31 δισ. ευρώ, περιορίζοντας, αντίστοιχα και τον δείκτη από σχεδόν 45% τον Δεκέμβριο του 2018 σε 32% δύο χρόνια μετά.
Η Alpha Bank, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε τον μηχανισμό για την τιτλοποίηση Galaxy, ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ, η Eurobank υπήρξε η πρωτοπόρος με την συναλλαγή Cairo, στα 7,5 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα με το Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ και, φυσικά, η Τράπεζα Πειραιώς, με το Phoenix και Vega αντίστοιχα. «Μέχρι στιγμής, μόνον η Eurobank έχει λάβει την εγγύηση του Δημοσίου», εξήγησε ο κ. Ξηρουχάκης, για να προσθέσει: «Η Ελλάδα υπήρξε η πιο δραστήρια στην Ευρώπη όσον αφορά στις συναλλαγές ‘κόκκινων’ δανείων. Άρα, στην ερώτηση εάν ο ‘Ηρακλής’ υπήρξε επιτυχής, τότε η απάντηση είναι αναμφίβολα ναι». Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με την Debtwire, οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στην κορυφή των συναλλαγών των NPLs το α’ τρίμηνο του 2021, υπογράφοντας deals για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 16 δισ. ευρώ, περισσότερα από το μισό ποσό των πανευρωπαϊκών συναλλαγών και αποκτώντας προβάδισμα, για πρώτη φορά, από τις ιταλικές τράπεζες.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΤΧΣ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει την επέκταση του «Ηρακλή», υπό την προυπόθεση ότι θα παραμείνει… ελεύθερος από κρατικές ενισχύσεις, κάτι που επιτυγχάνεται από το γεγονός ότι το ρίσκο για το Δημόσιο είναι περιορισμένο. Το νέο σχήμα θα περιέχει εγγυήσεις πάνω από 11 δισ. ευρώ και θα διαρκέσει έως και τον Οκτώβριο του 2022.
Όσον αφορά στις αλλαγές σε σύγκριση με τον «Ηρακλή Ι», ο κ. Ξηρουχάκης τόνισε πως πρόκειται για καθαρά ζήτημα του αρμόδιου υπουργείου εάν θα ικανοποιήσει τα αιτήματα τραπεζών και servicers για, π.χ., μεγαλύτερη περίοδο χάριτος που μπορεί να φθάσει και τους 36 μήνες (σ.σ. από 12 μήνες όταν τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος και 24 μήνες μετά την πανδημία) σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων των business plans.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΚΤ: «Καμπανάκι» για χρεοκοπίες επιχειρήσεων μετά την άρση μέτρων