search icon

Τράπεζες

Ξηρουχάκης (ΤΧΣ): Σημαντικά μικρότερο το κόστος κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες

Όπως είπε ο CEO του ΤΧΣ  το κόστος κινδύνου των ελληνικών τραπεζών το 2022 βρίσκεται στις  60μ.β. - από 290 μ.β. παλαιότερα - Wood & Company: Περιθώριο ανόδου της τάξης του 30% για τις ελληνικές τράπεζες

Σημαντική μείωση του κόστους κινδύνου, από 290 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια σε περίπου 60 με 70 μονάδες βάσης στον τέλος του 2022, έχουν επιτύχει οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες απαλλαγμένες από τα «κόκκινα» δάνεια μπορούν να εστιάσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κ. Ηλία Ξηρουχάκη, τα αναθεωρημένα πλάνα των τραπεζών αντικατοπτρίζουν τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, το θετικό οικονομικό κλίμα και τη σημαντική επενδυτική δραστηριότητα των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν αναδείξει τα τελευταία δύο – τρία χρόνια την Ελλάδα ως έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό σε πολλούς τομείς, όπως της ενέργειας, των υποδομών, των κατασκευών και των ακινήτων. «Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν συντάξει και υποβάλει έναν σαφή οδικό χάρτη για την εξυγίανση των ισολογισμών τους, με πολύ θετικά και πλέον απτά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση αυτή, όπως, άλλωστε, προκύπτει και από τις ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών των αποτελεσμάτων χρήσης του 2021.

Η ταχεία βελτίωση των στοιχείων του ενεργητικού που συνεχίζει να μας εκπλήσσει – θετικά, βεβαίως – και για τις τέσσερις τράπεζες θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως την επόμενη χρονιά. Είδαμε τον μέσο όρο του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείων να μειώνεται από 49,1% στο 11% περίπου κατά μέσο όρο, με κάποιες ήδη να έχουν φτάσει σε μονοψήφια ποσοστά, περιμένουμε και τις υπόλοιπες, συγκλίνοντας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σύντομα.

Η επίπτωση αυτής της εξαιρετικά θετικής εξέλιξης απεικονίζεται και στους ισολογισμούς μέσω του σημαντικά χαμηλότερου κόστος κινδύνου που εκτιμούμε ότι στο τέλος του 2022 και 2023 θα φτάσει περίπου τις 60 – 70 μονάδες βάσης από περίπου 290 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά στο συνέδριο «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη», για να προσθέσει: «Απαλλαγμένες, λοιπόν, από τα υψηλά ΜΕΑ που τους κληροδότησε η 10ετής οικονομική κρίση βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση, ώστε να ανταποκριθούν πληρέστερα στον κομβικό ρόλο που έχουν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Συνεπώς, η εστίαση όλου του τραπεζικού συστήματος στρέφεται πλέον ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Η καθαρή πιστωτική επέκταση αναμένεται να αναχαιτίσει εν πολλοίς την πίεση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα καθαρά έσοδα από τόκους, κυρίως λόγω της απομόχλευσης των ΜΕΑ, της διαρκούς αυξανόμενης έντασης του ανταγωνισμού, αλλά και των ιδιαίτερα ευμενών συνθηκών στις διεθνείς αγορές ομολόγων, των εταιρικών συμπεριλαμβανομένων».

Χωρική επέκταση

Την άποψη πως την τελευταία 10ετία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει… συνηθίσει στα… δύσκολα εξέφρασε από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.

«Το τραπεζικό σύστημα έχει κατακτήσει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: πέρασε πολλές αβεβαιότητες, κατά πολύ αγριότερες, τουλάχιστον κατά την εκδήλωσή τους, από τις σημερινές και παρόλα αυτά επιβίωσε και στάθηκε όρθιο, όχι μόνο το ίδιο, αλλά καταφέρνοντας να διατηρήσει και τις αποταμιεύσεις των καταθετών αλώβητες», σχολίασε, θέτοντας στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα της χωρικής επέκταση των ελληνικών τραπεζών. «Πριν από 15 χρόνια είχαν κάνει πολύ μεγάλες επεκτάσεις σε γειτονικές χώρες.

Όταν ήρθαν τα μνημόνια ένα μέτωπο, στο οποίο οι εποπτεύοντες οργανισμοί είχαν πιέσει πάρα πολύ, ήταν οι τράπεζες να ‘ξεριζώσουν’ τα παραρτήματα που είχαν σε άλλες χώρες. Προφανώς μία προσαρμογή ήταν απαραίτητη, περιόρισε, όμως, ασφυκτικά την παρουσία και τις δυνατότητες ανάπτυξης. Σιγά – σιγά θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να ξαναχτιστεί η ελληνική παρουσία στις γύρω χώρες και ευρύτερα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν μερικές από αυτές τις χώρες έχουν ήδη μπει στην ΕΕ, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, άρα πρόκειται για έναν ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, ενώ και οι άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων επιθυμούν την είσοδό τους στην ΕΕ», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ για να ξεφορτώσουν

Πόσο πλούσιος είναι ο Πούτιν; Τα αγάλματα των Ελλήνων θεών και το πιγκάλ των 850 δολαρίων

Τιμολόγια ρεύματος: Πώς οι πάροχοι αυξάνουν τις τιμές χωρίς να το αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές

Exit mobile version