Το ποσοστό της μηνιαίας δόσης που της αναλογεί, ήτοι 90% για τα ενήμερα, 80% για τα «κόκκινα» και 60% για τα καταγγελμένα δάνεια, πληρώνει η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας και επισήμως το πρόγραμμα «Γέφυρα» για όσους οφειλέτες… πέρασαν τον έλεγχο επιλεξιμότητας. To υπ. Οικονομικών πραγματοποίησε πληρωμές που ανέρχονται συνολικά στα 9,9 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ που αντιστοιχούν στην επιδότηση 42.449 δανείων και 26.059 δικαιούχων.
Πρόκειται για δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής.
Αυτή η κρατική επιδότηση καλύπτει τη μηνιαία δόση των δανείων τους σε ποσοστό έως 90%, για χρονικό διάστημα 9 μηνών, με τους δικαιούχους να καλούνται, πλέον, να πληρώσουν μόνο το μέρος της δόσης του δανείου που τους αναλογεί, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ίσχυε έως τώρα.
Ήδη, ορισμένοι δανειολήπτες που ανήκουν στην πρώτη φάση, πλήρωσαν, μέσα στον Νοέμβριο, τη δόση του δανείου τους μειωμένη κατά την κρατική επιδότηση.
Ενώ, έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει και νέα φάση πληρωμών της επιδότησης, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Όσον αφορά στους δανειολήπτες που έλαβαν ειδοποίηση ότι εγκρίθηκε η επιδότηση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, καταγγελμένο ή μη, θα πρέπει άμεσα να έρθουν σε επαφή με την τράπεζά τους, ή την εταιρεία διαχείρισης δανείων αντίστοιχα, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Αφού συμφωνηθεί η ρύθμιση, η οποία θα πρέπει να είναι βιώσιμη και με μακροχρόνιο χαρακτήρα, εν συνεχεία θα δρομολογηθεί η καταβολή της κρατικής επιδότησης.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας “η πραγματοποίηση των πρώτων πληρωμών της κρατικής επιδότησης σήμερα, μόλις ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων, αποτελεί σημαντική επιτυχία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, την οποία συγχαίρω και ευχαριστώ για τη συστηματική δουλειά της, παρά τις αντίξοες, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, συνθήκες.
Με την υλοποίηση του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ”, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, έμπρακτα, ότι αντιμετωπίζει με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη το ευαίσθητο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.
Παράλληλα, ενισχύει την κουλτούρα πληρωμών και, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι κατάφεραν, εν μέσω πανδημίας και καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους».
Ποια δάνεια μπαίνουν στη «Γέφυρα»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για αρκετές χιλιάδες δάνεια, στην πλειονότητά τους «πράσινα» ή και ρυθμισμένα, με τις πρώτες πληρωμές να αφορούν στον τρέχοντα μήνα. «Η επιδότηση του Δεκεμβρίου θα μπει σε περίπου έναν μήνα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως ένα σημαντικό βήμα, για να αρχίσει η εκταμίευση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ήταν η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή δόθηκε στις 13 Νοεμβρίου, με την Κομισιόν να κρίνει πως αφενός, το ελληνικό καθεστώς, ύψους 665 εκατ. ευρώ, συνάδει με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις και αφετέρου, εστιάζει στα μη εξυπηρετούμενα, αλλά επιπλέον καλύπτει και δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια.
Για έναν μεγάλο αριθμό δανείων που βρίσκονται σε moratorium πληρωμών, πάντως, η κρατική συνεισφορά θα ξεκινήσει να «τρέχει» μετά τη λήξη τους, δηλαδή, από αρχές του 2021 και για εννέα μήνες. Οι τράπεζες, όπως έχουν πολλάκις επισημάνει, ποντάρουν πολλά στο επίμαχο πρόγραμμα, δεδομένου ότι θα συμβάλλει στον περιορισμό του νέου κύματος «κόκκινων» δανείων και δη, στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, όπου το ποσοστό αφερεγγυότητας κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Πιο αναλυτικά, η Eurobank εκτιμά πως η «Γέφυρα» θα απορροφήσει το 55% των στεγαστικών δανείων σε αναστολή, ήτοι σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει κατευθύνει σε αυτό το 40% των «παγωμένων» οφειλών, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 32.000, αντιστοιχώντας σε υπόλοιπα δανείων, ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Τέλος, η Alpha Bank υπολογίζει σε 44.000 τους πελάτες της που έχουν υποβάλλει αίτηση για δάνεια, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, με το 1,1 δισ. ευρώ εξ αυτών να είναι σε moratorium.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι δανειολήπτες υπέβαλαν αίτηση μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών.
Υπό παρακολούθηση μετά την καταβολή της επιδότησης
Την δέσμευση ότι για διάστημα από έξι έως και 18 μήνες μετά την καταβολή της επιδότησης θα πρέπει να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των οφειλών τους δεσμεύονται οι δικαιούχοι, διαφορετικά το Δημόσιο δύναται να άρει τη συνεισφορά του, ζητώντας – αναδρομικά και με τόκο 2% – το ποσό, που κατέβαλε καθ’ όλη τη διάρκεια του 9μήνου.
Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης έχει ως εξής:
- 6 μήνες, εφόσον πρόκειται για δάνεια εξυπηρετούμενα ή δάνεια, που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες στις 29.2.2020.
- 12 μήνες για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
- 18 μήνες για τις καταγγελμένες απαιτήσεις.
- 12 μήνες για δάνεια, των οποίων η δόση δεν έχει ορισθεί σε μηνιαία βάση.
-
Διαβάστε ακόμη:
Ισχυρό rebound για τη μετοχή του ΟΠΑΠ – Οι 2+1 λόγοι της ανόδου
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τα δύο σενάρια που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ