Για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η υιοθέτηση κριτηρίων ESG, που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης στην επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων, μίλησε η κ. Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, στην εσπερίδα της Better Future με θέμα «Πρακτικές & προκλήσεις στα ΔΣ των εισηγμένων εταιριών».
Η κ. Βρεττού επισήμανε ότι το ESG θεσμικά έχει επιβληθεί, χρηματοδοτικά κεφάλαια υπάρχουν, ωστόσο θα πρέπει οι επιχειρήσεις να επενδύσουν, ώστε να αποτελέσει μέρος της κουλτούρας και του DNA τους.
Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μπορούν να είναι επιλέξιμοι πελάτες των τραπεζών και των επενδυτικών κεφαλαίων. «Εάν μια επιχείρηση δεν πληροί κριτήρια ESG, στο εγγύς μέλλον δεν θα μπορεί να δανειοδοτηθεί. Οι τράπεζες θα αναλάβουν να προετοιμάσουν τις μεσαίες επιχειρήσεις ως προς την υιοθέτηση κριτηρίων ESG, γιατί αν δεν το κάνουν δεν θα έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια».
Όπως εξήγησε η Ελένη Βρεττού, για τις μεγάλες επιχειρήσεις η προσαρμογή είναι πιο εύκολη, καθώς μπορούν να διαθέσουν τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε να χαράξουν και να εφαρμόσουν ESG στρατηγική. Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η προσαρμογή είναι πιο απαιτητική.
Κρις Αμιράλης, διευθύνων σύμβουλος Better Future, Ελένη Βρεττού, διευθύνουσα σύμβουλος Attica Bank, Θεοδώρα Βαρβαρίγου, πρόεδρος ΕΥΔΑΠ, Απόστολος Ταμβακάκης, ιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος EOS Capital Partners, Μαριέττα Δοξοπούλου, Better Future Associate Director
Ακόμη, η Ελένη Βρεττού ανέφερε ότι τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών, σε βαθμό που το 2020 τα υπό διαχείριση κεφάλαια επενδύσεων ESG ανήλθαν σε 35 τρισ. δολάρια και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 τρισ. δολάρια έως το 2025 (Bloomberg Intelligence).
Η επικεφαλής της Attica Bank επισήμανε ότι το ESG είναι μια μεγάλη αλλαγή και θα πάρει χρόνο για να επιτευχθεί η σύνδεση της ανάπτυξης και της οικονομικής απόδοσης με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά «επειδή είναι μακροπρόθεσμη πρέπει να επενδύσουμε από τώρα».
Διαβάστε ακόμη
CNBC: Νέα αύξηση των επιτοκίων της FED – Τον Μάρτιο θα «κλείσει» ο κύκλος