Την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα, ώστε στον νέο «Ηρακλή ΙΙΙ» που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, να μπορούν να ενταχθούν περισσότερων των μία τραπεζών, σε ένα ενιαίο σχήμα τιτλοποίησης, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, κ. Ιωάννης Βουγιούκας.
«Με τον τρόπο αυτό θα αντισταθμιστεί το κόστος της», εξηγεί σε συνέντευξή του στο newmoney, σημειώνοντας πως η κατανομή του ποσού θα γίνεται ανάλογα με το rating και τα καλύμματα που θα έχει το χαρτοφυλάκιο κάθε τράπεζας.
«Υπό αυτήν την προϋπόθεση η Τράπεζα Ηπείρου θα μπορούσε να ενταχθεί στο νέο μηχανισμό», προσθέτει. Υπενθυμίζεται πως η Συνεταιριστική Ηπείρου κατάφερε να μειώσει σημαντικά το «κόκκινο» απόθεμά της, με τον δείκτη NPE να πέφτει από 73% το 2018 σε 38% σήμερα, χωρίς να έχει προχωρήσει σε πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις.
«Οι πωλήσεις είναι μη συμφέρουσες λόγω του διψήφιου προεξοφλητικού IRR που προσδοκά ο αγοραστής, ενώ ως προς τις τιτλοποιήσεις το κυριότερο πρόβλημα για τις μικρότερες τράπεζες είναι το υψηλό κόστος σε σχέση με τους μικρούς όγκους των δανείων αυτών. Οι μη συστημικές τράπεζες, ωστόσο, θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στον ‘Ηρακλή ΙΙΙ’, όπως δήλωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας. Πέραν του θέματος των ίσων δυνατοτήτων για όλες τις τράπεζες, η ένταξη όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στον ‘Ηρακλή’ θα θωρακίσει συνολικά το τραπεζικό σύστημα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Η είσοδος του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ και τα σχέδια επέκτασης εκτός Ηπείρου
Η Τράπεζα Ηπείρου είναι μια υβριδική συνεταιριστική τράπεζα. Με την έννοια ότι αφενός, το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, ως στρατηγικός επενδυτής, κατέχει από το 2015 περίπου το 40% του κεφαλαίου, διασώζοντας, ουσιαστικά, την τράπεζα και αφετέρου, τα δικαιώματα ψήφων των μεριδιούχων είναι αναλογικά με τον αριθμό των μερίδων τους, όπως σε μια Ανώνυμη Εταιρεία.
Από το 2015 η τράπεζα έχει ανακεφαλοποιηθεί, με τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας να υπερβαίνει το 15%, όσο είναι και ο μέσος όρος του συστήματος και το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου να κυμαίνεται στο 30% έναντι 60% στο υπόλοιπο σύστημα. «Η τράπεζα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον ανταγωνισμό: προσφέρει όλες τις ψηφιακές ευκολίες στους πελάτες της, την κερδοφορία – τα κέρδη προ προβλέψεων έχουν διπλασιαστεί – και στα ‘κόκκινα’ δάνεια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Η περαιτέρω μείωσή τους, βέβαια, εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση», αναφέρει ο CEO της Συνεταιριστικής Ηπείρου.
Αναφορικά με τα σχέδια για το μέλλον, ο κ. Βουγιούκας υπογραμμίζει πως η τράπεζα έχει κλείσει την πρώτη φάση από την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, έχοντας προχωρήσει σε σημαντικά βήματα σε όλους τους τομείς. «Εστιάζουμε πάντα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τομέας στον οποίο υπάρχει έλλειμμα τραπεζικής εξυπηρέτησης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Αυτό φαίνεται και από την αρνητική πιστωτική επέκταση του συστήματος στον τομέα αυτόν. Βασιζόμαστε στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα που είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με όλες τις ψηφιακές ευκολίες, τις οποίες προσφέρουμε με την μεγαλύτερη ασφάλεια στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς. Για παράδειγμα, εντός του μήνα θα κυκλοφορήσουν οι νέες μας χρεωστικές κάρτες – οι πρώτες στην Ελλάδα – με δυνατότητα αλλαγής του τριψήφιου CVC για λόγους περαιτέρω ενίσχυσης της ασφάλειας, ενώ είμαστε από τις πρώτες, επίσης, τράπεζες στην Ελλάδα που εξισώσαμε τις προμήθειες του instant payment με αυτές του απλού εμβάσματος στα 0,90 ευρώ ανά συναλλαγή», σημειώνει.
Στα νέα σχέδια είναι και η επέκταση εκτός Ηπείρου, καταρχήν στις όμορες περιοχές. «Βλέπετε, οι εποπτικές απαιτήσεις και οι συνεχείς επενδύσεις στον
ψηφιακό μετασχηματισμό απαιτούν οικονομίες κλίμακος και ως εκ τούτου μεγαλύτερο όγκο εργασιών. Στόχος μας είναι η τράπεζα να μετατραπεί από μια μικρή συνεταιριστική τράπεζα, σε μια ισχυρή περιφερειακή τράπεζα πρώτης επιλογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», εξηγεί.
Προς όφελος των ΜμΕ η κινητικότητα μεταξύ των «μικρών»
«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο χώρο των μη συστημικών τραπεζών». Αυτό σημειώνει ο κ. Βουγιούκας, επισημαίνοντας πως όλες τους στοχεύουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες υπάρχει έλλειμμα τραπεζικής εξυπηρέτησης. «Θα είναι πολύ καλό για την αγορά να υπάρξουν περισσότερες τράπεζες που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πιο νευραλγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% της αγοράς», προσθέτει.
Αναφορικά με το νέο σχήμα Παγκρήτιας – HSBC – Attica Bank, αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βουγιούκα, θα συνδράμει σίγουρα στην αύξηση του ανταγωνισμού στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Κατά τη γνώμη μου, η νέα διοικητική της ομάδα έχει μπροστά της, μεταξύ των άλλων, τις προκλήσεις της ομογενοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, της οικοδόμησης κοινής εταιρικής κουλτούρας και επίσης, του ενιαίου κεντρικού μηχανογραφικού συστήματος. Είμαι σίγουρος ότι με τη συνδρομή των ισχυρών μετόχων του σχήματος η νέα διοικητική ομάδα θα επιτύχει τους στόχους της και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία», καταλήγει ο κ. Βουγιούκας.
Διαβάστε ακόμη
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Έρχονται αλλαγές – Πετάει εκτός 7 στους 8 οφειλέτες
Παναγιώτης Ψυχάρης: Διπλό σφυρί την Τετάρτη 19/7 για τα ακίνητα σε Ψυχικό και Αράχωβα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ