search icon

Τράπεζες

«Βόμβα» για τράπεζες, επενδυτές και Δημόσιο τα αυθαίρετα που δεν νομιμοποιούνται

Το νέο πλαίσιο θα θέσει σε κίνδυνο κατάπτωσης τις εγγυήσεις που παρέχει το ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής»

Ως «βόμβα» που κινδυνεύει να… σκάσει στα χέρια τραπεζών, επενδυτών και Δημοσίου χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της DoValue Greece και πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), κ. Τάσος Πανούσης, το νομοθετικό πλαίσιο για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.

«Τα ακίνητα συγκεκριμένης κατηγορίας δεν νομιμοποιούνται και πρέπει να κατεδαφιστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του 21ο συνεδρίου της Prodexpo, για να προσθέσει: «Αποτελεί μία «βόμβα» τόσο για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων στα βιβλία τους, όσο και για τους επενδυτές που έχουν ήδη αγοράσει και επενδύσει σε χαρτοφυλάκια, τα οποία έχουν από πίσω ακίνητα ή θα συμμετάσχουν στις μελλοντικές τιτλοποιήσεις. Παράλληλα, θα θέσει σε κίνδυνο κατάπτωσης τις εγγυήσεις που παρέχει το ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Ηρακλής’»

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, τόσο η ΕΕΔΑΔΠ, όσο και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις του στην πολιτεία, προκειμένου το συγκεκριμένο θέμα να επιλυθεί. Όπως ανέφερε, η DoValue Greece διαχειρίζεται σήμερα 260.000 ακίνητα, αξίας 24 δισ. ευρώ.

«Τα νούμερα είναι θηριώδη και για τον λόγο αυτό έχουμε στήσει μία εταιρία ακινήτων, η οποία θα «τρέχει» τα ακίνητα των τιτλοποιήσεων, αλλά και όχι μόνο», εξήγησε, αποκαλύπτοντας πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα λανσάρει, σε συνεργασία με τη θυγατρική Altamira, μία νέα πλατφόρμα, την altamirapropertiers.gr.

Αισιοδοξία για τα νέα «κόκκινα» δάνεια

Την εκτίμηση πως τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα κινηθούν χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις, οι οποίες έκαναν λόγο για περίπου 10 δισ. ευρώ, έκανε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas, κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος.

«Θέλω να θυμίσω τις τεράστιες παρεμβάσεις του επίσημου τομέα, δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ελληνικού Δημοσίου, τα μορατόρια που έκαναν οι τράπεζες και οι διαχειριστές, για να μπορούμε να βοηθήσουμε κατάλληλα τους πιστούχους, το εξαιρετικό πρόγραμμα ‘Γέφυρα’ που φαίνεται να τα πάει καλά. Όλα αυτά θα βοηθήσουν σε μία ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Η πρώτη μας δουλειά είναι να μην δημιουργηθούν πολλά «κόκκινα» δάνεια, γιατί είναι κακό για το σύνολο της οικονομίας. Η δεύτερή μας δουλειά είναι όσα δημιουργηθούν να έρθουν στη διαχείρισή μας, δηλαδή, να φύγουν από τους ιδιοκτήτες τους όσο το δυνατόν λιγότερα ακίνητα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή του νέου Φορέα Απόκτησης ακινήτων.

Αγοράζοντας από τους πιο ευάλωτους θα δώσει το αντίστοιχο κοινωνικό μήνυμα, ενώ θα προστατεύσει και την κτηματαγορά από ένα ανεξέλεγκτο κύμα προς εμάς. Ταυτόχρονα εμείς, για όσα έχουμε ήδη στην κατοχή μας, στήνουμε γερές υποδομές. Το real estate και η διαχείριση για την Intrum στην Ελλάδα θα μπει στην «καρδιά» των δραστηριοτήτων μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal Hellas, κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τα δάνεια εκείνα που θα χρειαστούν κάποιου είδους αναδιάρθρωση και εκείνα που θα καταλήξουν σε ρευστοποίηση. Κι εγώ είμαι αισιόδοξος ότι στα «κόκκινα» θα κινηθούμε καλύτερα, αλλά θα έλεγα ότι η προσπάθεια με τα μορατόρια, αλλά και την παροχή ρυθμίσεων με χαμηλότερο δοσολόγιο στην αρχή έχει ως στόχο να μην δούμε μεγάλο αριθμό δανείων, τα οποία θα καταλήξουν σε ρευστοποίηση, υποστηρίζοντας τον κόσμο σε έναν οικονομικό κύκλο που θα «χτυπηθεί»προσωρινά.

Αυτή τη στιγμή αλλάζουμε όλη μας τη δομή, για να φύγουμε από μία γενιά servicers που εστιάζει σε ρυθμίσεις και να περάσουμε στη διαχείριση και των ακινήτων», τόνισε. Σε μία συνολική και στρατηγική διαχείριση των ακινήτων και όχι σε μία στείρα πώληση αυτών μέσω δικτύου μεσιτών ή online πλατφορμών εστιάζει η Quant, δεδομένου ότι πρόκειται για μία αγορά που κάθε χρόνο προστίθενται νέα ακίνητα και χαρτοφυλάκια. «Πιστεύουμε, λοιπόν, σε πιο tailor made λύσεις, οι οποίες θα είναι κερδοφόρες, τόσο για την αξιοποίηση, όσο και για τη διαχείριση των ακινήτων», ανέφερε ο επικεφαλής της, κ. Νικόλαος Βαρδαραμάτος.

Οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς ακινήτων

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς ακινήτων μακροπρόθεσμα είναι πολύ θετικές. Βραχυπρόθεσμα είναι θετικές σε κάποιες κατηγορίες ακινήτων και λιγότερο θετικές σε άλλες. «Για παράδειγμα, τα οικιστικά ακίνητα συνεχίζουν να ανεβαίνουν σε αξία και το ίδιο θα συμβεί και του χρόνου. Τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις. Στον αντίποδα, άλλες κατηγορίες επαγγελματικών ακινήτων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, όπως υποδομές, logistics, κτήρια γραφείων, μεσαίου μεγέθους, υψηλών προδιαγραφών», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι θεσμικοί αγοραστές είναι μάλλον ανενεργοί και θα επιστρέψουν πιθανότατα το 2021.

«Η Ελλάδα παραμένει ελκυστική. Τα spreads των logistics καλών περιπτώσεων στην Ελλάδα είναι 7,66%, την ώρα που στην Ιταλία είναι 4,56%. Στα γραφεία είναι 5,4%, στην Ιταλία 2,5%. Άρα, εάν υπάρχει προϊόν οι αποδόσεις είναι ελκυστικές», κατέληξε.

«Έχουμε υιοθετήσει ένα μάκρο σενάριο ότι από του χρόνου η οικονομία θα αρχίσει να επανέρχεται. Επίσης έχουμε μία αγορά ακινήτων που ξεκινά από πολύ χαμηλά σημεία. Δεν έχουμε δει υπαναχωρήσεις επενδυτών, όμως, όντως στην αγορά υπάρχει μία στάση αναμονής. Είναι πρόσκαιρη η όποια αλλαγή. Ο συνδυασμός της χαμηλής εκκίνησης και του θετικού μάκρο σεναρίου σηματοδοτεί μία μακρά περίοδο αναμονής, αλλά θα επανέλθουμε», υπογράμμισε ο κ. Αθανασόπουλος. «Υπάρχει «φρένο» στη ζήτηση, τόσο των εγχώριων, όσο και των ξένων επενδυτών. Παραμένει το ενδιαφέρον, αλλά τηρούν στάση αναμονής», σχολίασε ο κ. Βαρδαραμάτος, αναμένοντας αύξηση της ζήτησης στους αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και τα ξενοδοχεία που αποτελούν μία ελκυστική επένδυση.

Exit mobile version