search icon

Τράπεζες

Βαθιά υποτιμημένες οι τράπεζες παγκοσμίως – Πώς ο ελληνικός κλάδος μπορεί να «πιάσει» υψηλότερες αποτιμήσεις

Τι επισημαίνουν παράγοντες του τραπεζικού κλάδου στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Χαμηλά εξακολουθεί να αποτιμάται από τις αγορές ο τραπεζικός κλάδος παγκοσμίως, με τους Ομίλους να έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να «πιάσουν» αξία επτά τρις εφόσον εστιάσουν σε τρεις πυλώνες: τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την «πράσινη» μετάβαση και την καινοτομία.

«Η σημερινή είναι μία καλή ημέρα για τον τραπεζικό κλάδο, ειδικά στην Ελλάδα. Είδαμε τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, έχουμε ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον και σίγουρα βοηθάνε και τα υψηλά επιτόκια. Ο τραπεζικός κλάδος παγκοσμίως, ωστόσο, είναι υποτιμημένος στις αγορές», σημείωσε, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής της Boston Consulting Group, κ. Βασίλης Αντωνιάδης, σημειώνοντας πως το price to book είναι σήμερα στο 0,8, γεγονός που σημαίνει ότι όταν οι αγορές βλέπουν τις τράπεζες ακόμη δεν έχουν πειστεί για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα. «Κι αυτό σε μία περίοδο, όπου ξέρουμε ότι το περιβάλλον θα γίνεται δυσκολότερο για τις τράπεζες, αφού θα αρχίσουν να πέφτουν τα επιτόκια», πρόσθεσε, εστιάζοντας, ωστόσο, στην ευκαιρία που αναδύεται. Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε, για να φτάσει κάποιος το price to book στο ένα ή παραπάνω σημαίνει ότι υπάρχει μία ευκαιρία για αποτίμηση επτά τρις. «Πως, όμως, μπορεί να πιάσει κάποιος αυτό το υψηλότερο valuation; Με τρεις τρόπους: τον ψηφιακό μετασχηματισμό (σ.σ. είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες ξοδεύουν το 9% των εσόδων τους στην τεχνολογία, το υψηλότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο, με μόλις το 25% να πηγαίνει στην καινοτομία), την «πράσινη» μετάβαση και την καινοτομία.

Την άποψη πως οι τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν μέγεθος, προκειμένου να είναι σε θέση να πράξουν όλα όσα χρειάζονται στα παραπάνω πεδία, εξέφρασε από την πλευρά του, o αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου.

«Εάν έχεις μικρό μέγεθος δεν μπορείς να επιβιώσεις. Άρα, εάν θέλεις να αυξήσεις την αποτίμησή σου θα πρέπει να μεγαλώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως μολονότι η Ελλάδα παραμένει η χώρα αγορά για πάρα πολλούς λόγους, εντούτοις είναι μικρή. «Η εξωστρέφεια μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, πριν χρόνια η Ελλάδα αποτελούσε χώρα επιχειρείν αποκλειστικά των Ελλήνων. Σήμερα έχει πολλούς επενδυτές, με τους οποίους οι τράπεζες συνεργάζονται, τόσο εντός, όσο και εκτός ελληνικής επικράτειας», πρόσθεσε.

Εστιάζοντας στις προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε σε πέντε πυλώνες που χρήζουν προσοχής: α) τις υποδομές του τουρισμού, μιας και το τουριστικό προιόν χρειάζεται να αναβαθμιστεί, β) τις υποδομές γενικότερα. «Εάν δεν έχεις δρόμους, μαρίνες, δίκτυο τηλεπικοινωνιών τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά», τόνισε, γ) τη διαχείριση προορισμών, δ) τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού με τον κ. Βασιλείου να σημειώνει πως η χώρα είχε μία χρυσή ευκαιρία την περίοδο της κρίσης να δημιουργήσει τουριστική κουλτούρα που, όμως, δεν αξιοποίησε και ε) τη βιωσιμότητα. «Οι γενιές 18 έως 35 ετών επιλέγουν προορισμούς με βάση και τη βιωσιμότητα, με τους σχετικούς δείκτες να μαρτυρούν πως είμαστε πίσω», κατέληξε.

Όσον αφορά στην ενεργειακή μετάβαση, ο ανώτερος γενικός διευθυντής, Chief Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Θεόδωρος Τζούρος, τόνισε πως σήμερα στη χώρα έχουμε 12,5 γιγαβάτ ΑΠΕ, με το 555 της παραγωγής να είναι από καθαρές πηγές ενέργειας. «Την τελευταία πενταετία έχουν γίνει εννέα δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεις αποκλειστικά από τις ελληνικές τράπεζες, προφανώς μαζί με τα κεφάλαια των ιδιωτών», ανέφερε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος πως οι χρηματοδοτήσεις στον κλάδο έχουν ακολουθήσει τη δομή και τις αλλαγές στην αγορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έργα ΑΠΕ έχουν «χτυπηθεί» πολύ την τελευταία διετία από την αύξηση των επιτοκίων. «Είναι ευτυχές ότι στην Ελλάδα έχουμε το RRF που έχει δώσει μακροχρόνια και χαμηλότοκα δάνεια. Από τα τέσσερα δισ. ευρώ συμβάσεις το ένα δισ. ευρώ έχει πάει για ΑΠΕ», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως στο μέλλον προγραμματίζονται έργα 15 γιγαβάτ, αξίας 12 δισ. ευρώ, ενώ εάν σε αυτά προστεθούν, για παράδειγμα και οι μπαταρίες, τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης «αγγίζουν» τα 20 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Τέλος, στο ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Καραμούζης, υπογράμμισε πως οι σύγχρονες ανάγκες των πελατών δεν θυμίζουν σε τίποτα τις παλαιότερες, με το 97% των συναλλαγών να γίνεται πλέον ψηφιακά. «Πρόκειται για σχεδόν 100 εκατ. ευρώ εγχρήματες συναλλαγές τον χρόνο», τόνισε, προσθέτοντας πως τρία εκατομμύρια χρήστες κάθε μήνα χρησιμοποιούν κάποιο ψηφιακό κανάλι της τράπεζας, ενώ το 70% των αγορών συμβαίνει μέσα από inline πλατφόρμες.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, οι τράπεζες οφείλουν να εισέλθουν περισσότερο στην καθημερινότητα των πελατών: στο σπίτι, στο γραφείο, στον αγαπημένο τους ιστότοπο. «Η ΕΤΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, θέλουμε να μεγαλώσουμε. Έτσι, αποκτήσαμε μετοχική σχέση με την Epsilon Net, ενώ προσεχώς θα ανακοινώσουμε συμφωνία με πάροχο ενέργειας, όπου ο πελάτης θα μπορεί online να παίρνει δάνειο. Τα κανάλια είναι μεγάλο κομμάτι, είναι το μέλλον», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Μείωση επιτοκίων – Η ΕΚΤ ετοιμάζεται: Σχεδόν βέβαιος ο Ιούνιος, αβέβαιη η συνέχεια

Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς εντείνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Alpha Bank: Οι τάσεις στην ιδιωτική κατανάλωση – Oι προσδοκίες των νοικοκυριών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version