search icon

Τράπεζες

Β. Καραμούζης (ΕΤΕ): «Πιστωτική επέκταση 1,3 δισ. ευρώ το 2023 προς εταιρείες – Κινητικότητα και στο εξωτερικό»

«Δεν θα γίνουν λιγότερες αποπληρωμές, απλά θα δώσουμε περισσότερα δάνεια», τονίζει ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της ΕΤΕ – Σε ποιους τομείς εστιάζει η τράπεζα και τα πρώτα βήματα του νεοσυσταθέντος International Desk

Σε πιστωτική επέκταση 1,3 δισ. ευρώ προς εταιρείες στοχεύει για το 2023 η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει ήδη ανοίξει… φτερά για το εξωτερικό, συμμετέχοντας – μέσω του νεοσυσταθέντος International Desk – σε κοινοπρακτικές χρηματοδοτήσεις μεγάλων projects, σε τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της ΕΤΕ, κ. Βασίλη Καραμούζη, σε αντίθεση με το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπου το σύνολο του τραπεζικού κλάδου βρέθηκε αντιμέτωπο αφενός, με αυξημένες αποπληρωμές από πλευράς επιχειρήσεων με ισχυρούς ισολογισμούς και αφετέρου, με χαμηλότερη ζήτηση για δάνεια, ως απόρροια, τόσο της ανόδου των επιτοκίων, όσο και της αβεβαιότητας που προκάλεσε η προεκλογική περίοδος, το β’ εξάμηνο αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι νέες χορηγήσεις, ενισχύοντας έτσι, τους στόχους για πιστωτική επέκταση. «Μόνο το corporate τμήμα της ΕΤΕ εκτιμάται ότι θα δώσει νέα δάνεια, ύψους 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα αφορούν στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου, για να προσθέσει: «Κύριοι τομείς ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια, ο τουρισμός, η μεταποίηση, η βιομηχανία και το εμπόριο. Δεν θα γίνουν λιγότερες αποπληρωμές, απλά θα δώσουμε παραπάνω δάνεια». Αξίζει να αναφερθεί πως στην περίπτωση της ΕΤΕ οι αποπληρωμές στο εξάμηνο «άγγιξαν» τα δύο δισ. ευρώ, με τις χορηγήσεις να είναι ελαφρώς πάνω από αυτό το νούμερο.

Όσον αφορά στο εξωτερικό, όπου προσφάτως η Εθνική Τράπεζα «έστησε» International Desk, προκειμένου να διεκδικήσει μερίδιο σε μεγάλα κοινοπρακτικά δάνεια και χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής σε όλη την Ευρώπη, η τράπεζα έχει ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα. «Ποσά περί τα 100 με 200 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια», εξήγησε ο κ. Καραμούζης, υπογραμμίζοντας πως το άνοιγμα της τράπεζας ξεκινά από την Εσθονία μέχρι και τη Βουλγαρία.

 

Η χρηματοδότηση των ΑΠΕ

Ηγετικό ρόλο στη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων κατέχει η ΕΤΕ, με το συνολικό της χαρτοφυλάκιο να ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ και να φτάνει στα πέντε δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας ρυθμό αύξησης άνω του 25% τον τελευταίο χρόνο.

Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, «η μεγαβατώρα θα είναι το καινούργιο ευρώ», προσθέτοντας πως οι τράπεζες πρέπει να παίξουν τον ρόλο του μεσάζοντα. Κι αυτό γιατί, η μεγαλύτερη δυσκολία για μία εταιρεία που θέλει να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο των ΑΠΕ, για παράδειγμα, να φτιάξει ένα αιολικό πάρκο 100 μεγαβάτ, είναι να πάρει το credit risk αυτού που θα αγοράζει. «Οι τράπεζες είναι σε θέση να γνωρίζουν το πιστωτικό προφίλ του εκάστοτε ενδιαφερόμενου και άρα, μπορούν να διασταυρώσουν την προσφορά και τη ζήτηση», σχολίασε.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Την άποψη πως το τραπεζικό σύστημα, αλλά και η οικονομία γενικότερα, δεν θα βρεθούν ενώπιον ενός νέου κύματος «κόκκινων» δανείων, εξέφρασε ο κ. Καραμούζης, σημειώνοντας πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν περάσει το απόλυτο stress test: την πτώση κατά 30% του ΑΕΠ και άρα, δεν… τρομάζουν από την άνοδο των επιτοκίων ή την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού που «τρέχει» τα τελευταία χρόνια η ΕΤΕ συνιστά και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, αφού δημιουργεί ισχυρή δυναμική για αλλαγές. Μία από αυτές θα συντελεστεί και στο corporate τμήμα, η φυσική παρουσία του οποίου θα είναι σε μόλις πέντε σημεία σε όλη την Ελλάδα. Το πρώτο τέτοιο κατάστημα έχει ήδη λειτουργήσει στην Αθήνα, ενώ το επόμενο αναμένεται να λειτουργήσει το γ’ τρίμηνο στη Θεσσαλονίκη. Σε αντίθεση, πάντως, με ό, τι συνέβαινε πριν από έξι μήνες, οπότε και ζητήματα, όπως η ηλεκτρονική υπογραφή, φάνταζε… άθλος, πλέον το 44% των πελατών της τράπεζας υπογράφουν απομακρυσμένα, χωρίς να χρειάζεται η παρουσία τους σε κάποιο κατάστημα. Παράλληλα, η ΕΤΕ έχει μειώσει σημαντικά τον χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή της αίτησης χορήγησης του δανείου έως και την εκταμίευση.

Διαβάστε ακόμη

Μπαράζ αγωγών κατά της συμφωνίας UBS-Credit Suisse – Κλιμακώνουν την πίεση μέτοχοι και ομολογιούχοι (tweet+pics)

ΑΑΔΕ: Μειώνονται οι οφειλές, αυξάνονται… οι μεγαλοοφειλέτες (πίνακας)

Η Εφη… αυτοφωράκιας, ο Ιβάν το λιμάνι και η HIG, η νέα ομάδα της ΙΟΝ και τα μέτρα για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version