Ισχυρές ομάδες, μεγάλες αγορές, διαφοροποιημένη βαθιά τεχνολογία. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που εξετάζει σε μία startup πριν επενδύσει το ισραηλινό VC OurCrowd που έγινε γνωστό στην Ελλάδα από την τοποθέτησή του στη βολιώτικη εταιρεία Centaur Analytics.
Όπως εξηγεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney ο founder και CEO, Τζόναθαν Μέντβεντ, με αφορμή τη συμμετοχή του στο American Mediterranean Investment Forum που διεξάγεται αύριο, Τετάρτη, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», υπό την αιγίδα του Joseph Sassoon Group, είναι ενθουσιασμένος με τη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά και το γεγονός ότι συναντά και εξερευνά και άλλες ελληνικές startups, υπογραμμίζοντας πως «το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα είναι ζωντανό». Αναφορικά με την κάμψη στον κλάδο του venture capital, ο ίδιος σχολιάζει: «Ως ο πιο ενεργός επενδυτής του Ισραήλ θεωρώ πως αυτή η πτώση είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια ευκαιρία αγοράς. Τότε είναι που μας αρέσει να αγοράζουμε, όχι όταν κάθε επενδυτής στον κόσμο κυνηγά την ίδια συμφωνία».
ΕΡ: Πώς βλέπετε το εγχώριο οικοσύστημα και τι θα μπορούσε να «διδαχθεί» από το Ισραήλ;
ΑΠ: Μας ενδιαφέρει πολύ η ανάδυση του ελληνικού startup οικοσυστήματος. Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη κάνει την πρώτη μας επένδυση στην Ελλάδα στην εταιρεία Centaur Analytics που έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση και την προστασία της παραγωγής μετά τη συγκομιδή, με τη βοήθεια διασυνδεδεμένων αισθητήρων. Δεν είμαστε απλώς ενθουσιασμένοι με αυτήν την εταιρεία και τις σημαντικές της δυνατότητες στον αγροτεχνολογικό τομέα (AgTech), αλλά και με το γεγονός ότι συναντούμε και εξερευνούμε και άλλες ελληνικές startups. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα είναι ζωντανό, όπως αποδεικνύεται και από άλλους τομείς, όπως η ναυπηγική και το εμπόριο που θα επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα στο κομμάτι της τεχνολογίας. Αυτό που λείπει τώρα είναι ένα καλά καθορισμένο και καλά χρηματοδοτούμενο σύστημα διαθεσιμότητας κεφαλαίων venture capital γι’ αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις και ειδικά καθώς φτάνουν στο σημείο όπου πρέπει να κάνουν scale up. Πιστεύουμε ότι το OurCrowd μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτό, βοηθώντας Έλληνες ιδιώτες και Family Offices να ανακαλύψουν επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος παροχής περισσότερων πόρων για το επόμενο κύμα της ελληνικής καινοτομίας.
ΕΡ: Η παγκόσμια αγορά venture capital σημειώνει πτώση το τελευταίο διάστημα. Πόσο πιθανό είναι να επανέλθει άμεσα στα προηγούμενα επίπεδα και ποιες οι προκλήσεις που έχει μπροστά του;
ΑΠ: Το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων μειώνονται αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις για τους διαχειριστές των χαρτοφυλακίων, όπως το OurCrowd που έχει πάνω από 400 ενεργές εταιρείες και 50 funds. Ως ο πιο ενεργός επενδυτής του Ισραήλ, ωστόσο, θεωρούμε πως αυτή η πτώση είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια ευκαιρία αγοράς. Τότε είναι που μας αρέσει να αγοράζουμε, όχι όταν κάθε επενδυτής στον κόσμο κυνηγά την ίδια συμφωνία. Τότε είναι που μας αρέσει να είμαστε επιλεκτικοί και διαλέγουμε τις πιο ελκυστικές ευκαιρίες σε πολύ πιο λογικές τιμές. Έτσι, αυτό που είναι δύσκολο για το υπάρχον χαρτοφυλάκιο είναι μια τεράστια ευκαιρία για τον νέο επενδυτή. Αναμένουμε ότι, όπως και στο παρελθόν, ο κλάδος του venture capital θα ανακάμψει. Οι τάσεις της χρηματιστηριακής αγοράς είναι σε χρονική καθυστέρηση δύο έως τριών τριμήνων και το γεγονός ότι βρισκόμαστε τώρα σε ανοδικό έδαφος, τόσο με τον Nasdaq, όσο και με τον S&P και ότι το παράθυρο IPO ανοίγει, με τις προσφορές ‘Arm’ και ‘Instacart’, νομίζω ότι προμηνύεται καλό για τον κλάδο στο άμεσο μέλλον.
ΕΡ: Μέχρι σήμερα έχετε επενδύσει σε περίπου 400 startups. Ποια είναι τα τρία πράγματα που κοιτάτε πριν αποφασίσετε να χρηματοδοτήσετε μία νεοφυή επιχείρηση; Υπάρχει κάποια ελληνική εταιρεία που πληροί αυτά τα κριτήρια;
ΑΠ: Ναι, αναζητούμε ισχυρές ομάδες, μεγάλες αγορές, διαφοροποιημένη βαθιά τεχνολογία. Νομίζουμε ότι η Centaur Analytics αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό. Ο Σωτήρης Μπαντάς, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και η ομάδα του αντικατοπτρίζουν το είδος του επιχειρηματικού πάθους και των δεξιοτήτων που αναζητούμε στις startups. Η συγκεκριμένη αγορά δίνει λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο όχι μόνο μπορεί να εξοικονομήσει τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά και να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων, καθώς και να παρέχει πιο υγιεινά τρόφιμα για έναν διαρκώς πεινασμένο κόσμο. Επίσης, για να υποστηριχτεί αυτή η πλήρη διαφάνεια από το χωράφι στο ράφι απαιτείται η γνώση και η χρήση όλης αυτής της υψηλής τεχνολογίας που έχει πλέον αναπτυχθεί μετά από πολλά χρόνια έρευνας, γεγονός που δεν είναι εύκολο. Επομένως, νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το είδος της εταιρείας που αναζητούμε.
ΕΡ: Ποιοι κλάδοι είναι περισσότερο ελκυστικοί στους επενδυτές;
ΑΠ: Τα πάντα σήμερα οδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία στην πραγματικότητα δεν αποτελεί έναν ξεχωριστό, ανεξάρτητο κλάδο, αλλά συνεισφέρει σε όλους τους κλάδους. Την επόμενη 10ετία, μάλιστα, θα επηρεάσει μία σειρά από βιομηχανίες, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, το software, οι επικοινωνίες, οι μετακινήσεις κ.λπ.
Έχουμε ήδη επενδύσει σε 81 διαφορετικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Εάν δεν χρησιμοποιείτε ΑΙ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην επιχείρησή σας, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε να το κάνετε.
ΕΡ: Ποια συμβουλή θα δίνατε στους Έλληνες startuppers, αλλά και τους επιχειρηματίες;
ΑΠ: Τολμήστε το ΤΩΡΑ! Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε μια εταιρεία και να κάνετε επενδύσεις. Ενώ οι χρηματοδοτήσεις μειώνονται παγκοσμίως, οι καλές ιδέες και οι καλές ομάδες εξακολουθούν να προσελκύουν κεφάλαια και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα χρήματα για να δημιουργήσετε τη δική σας startup. Επομένως, μην περιμένετε. Ξεκινήστε αποφασιστικά και τολμηρά, γιατί ο χρόνος που χρειάζεται για να κάνετε breakthrough σήμερα έχει μειωθεί δραματικά, ειδικά με ορισμένες από αυτές τις νέες τεχνολογίες που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι γεγονός ότι χρειάστηκαν μόνο δύο μήνες για το Chat GPT ώστε να φτάσει τους 100 εκατομμύρια χρήστες και περίπου 50 χρόνια για να γίνει η ηλεκτρική ενέργεια και το αυτοκίνητο. Ο χρόνος συρρικνώνεται και δεν θέλετε να χάσετε το momentum. Θέλετε να βγείτε εκεί έξω. Κάντε το. Και κάντε το γρήγορα. Μάλιστα, προτού προχωρήσετε πολύ επικοινωνήστε μαζί μας γιατί θα θέλαμε να ακούσουμε νέα σας και να ρίξουμε μια ματιά στο νέο σας εγχείρημα. μας γιατί θα θέλαμε να ακούσουμε νέα σας και να ρίξουμε μια ματιά στο νέο σας εγχείρημα.
Διαβάστε ακόμη
To application που φέρνει επανάσταση στην Τέχνη
Γ. Χατζηγεωργίου (Skroutz): Εκτίναξη τζίρου αλλά συρρίκνωση κερδοφορίας με φόντο τις νέες επενδύσεις
Akuo Energy Greece: Βάζει στα σκαριά έργα ΑΠΕ 400 MW στη «λαβωμένη» Θεσσαλία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ