search icon

Τράπεζες

Τράπεζες: Πέρασαν από την πιο αυστηρή άσκηση ανθεκτικότητας, αλλά «είδαν» τις καταθέσεις τους να μειώνονται

Στην 4η θέση μεταξύ 16 χωρών της Ε.Ε. - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Συνθηκών - ΤτΕ: Μείωση σε καταθέσεις και νέα δάνεια τον Οκτώβριο

Ισχυρότερες, καταγράφοντας θεαματικά καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ασκήσεις του 2021 και του 2018, δεδομένης της αποτελεσματικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) αλλά και της αύξησης της κερδοφορίας τους κατά τα τελευταία έτη, βγήκαν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες από την Πανευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Συνθηκών των Ελληνικών Συστημικών Τραπεζών (2023). Ωστόσο, σύμφωνα με την ΤτΕ, «είδαν» τις καταθέσεις τους να μειώνονται κατά 2,143 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2023, έναντι αύξησης κατά 2,229 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτό οφείλεται περισσότερο στις επιχειρήσεις, όπου μειώθηκαν κατά 2,044 δισ. και λιγότερο στα νοικοκυριά με τη μείωση να ανέρχεται στα 100 εκατ.

Αναλυτικά και σε ό,τι αφορά στα πανευρωπαϊκά stress tests, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοίνωσε την δημοσίευση του τρίτου “HFSF Bulletin” με θέμα τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Συνθηκών των Ελληνικών Συστημικών Τραπεζών (2023). Η εν λόγω, εις βάθος, ανάλυση φιλοδοξεί να αναδείξει τα καίρια σημεία της ανθεκτικότητας των ελληνικών συστημικών τραπεζών υπό ακραίες συνθήκες που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές εποπτικές αρχές. Η άσκηση προσομοίωσης βασίστηκε σε στατική προσέγγιση των ισολογισμών των τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοοικονομική και κεφαλαιακή θέση τους κατά την 31.12.2022, με προβολή ακραίων συνθηκών σε χρονικό ορίζοντα τριετίας (2023-25) βάσει ενός βασικού και ενός δυσμενούς σεναρίου.

Βάσει της ανάλυσης του ΤΧΣ, οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν να βγουν ισχυρότερες από την πιο αυστηρή, μέχρι στιγμής, άσκηση ανθεκτικότητας καταγράφοντας θεαματικά καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ασκήσεις του 2021 και του 2018, δεδομένης της αποτελεσματικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) αλλά και της αύξησης της κερδοφορίας τους κατά τα τελευταία έτη. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκπροσωπούμενο από τις 4 συστημικές τράπεζες, κατατάχτηκε στην 4η θέση μεταξύ 16 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι της 11ης και 15ης θέσης το 2021 και 2018 αντίστοιχα. Επίσης,  το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατατάχτηκε στη 1η θέση μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων των χωρών του Νότου της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεπώς, η απόδοση των ελληνικών τραπεζών τροφοδοτεί εύλογες προσδοκίες για μείωση των εποπτικών τους κεφαλαιακών απαιτήσεων (P2G και P2R) παρέχοντας τη δυνατότητα για την ανταμοιβή των μετόχων τους με τη μορφή μερισμάτων σε μετρητά ή/και επαναγοράς μετοχών στο άμεσο μέλλον.

Επιπροσθέτως, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες αν και έχουν βελτιώσει σημαντικά τις κεφαλαιακές τους θέσεις και την ποιότητα του ενεργητικού τους, θα πρέπει – μεταξύ άλλων:

Καθώς η επόμενη Πανευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Συνθηκών έχει προγραμματιστεί για το 2025, οι ελληνικές τράπεζες έχοντας ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών θα πρέπει να προετοιμάζονται εντατικά για την άσκηση Κλιματικών Κινδύνων της ΕΑΤ, καθώς και για την άσκηση της ΕΚΤ για την ανθεκτικότητα των δραστηριοτήτων τους στο κυβερνοχώρο, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2024.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Σήμερα επίσης γνωστοποιήθηκαν και τα στοιχεία της ΤτΕ για την πορεία των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων και των καταθέσεων για τον μήνα Οκτώβριο. Όπως αναφέρθηκε, υπήρξε μείωση στις καταθέσεις από επιχειρήσεις (κατά 2,044 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1,5535 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα), ενώ μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2023, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 694 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 3,5% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Οι τελικές αποφάσεις για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Τα παρασκήνια του Λονδίνου με Σούνακ, το «άρπαγμα» Μητσοτάκη με τον Βορίδη, ποιοι πήραν τις δουλειές στα ψηφιακά και το θρίλερ του Βόλου

Γιάννης Λουμάκης (Uni Systems): Κοιτάμε την αγορά για ευκαιρίες εξαγορών σε 4 άξονες (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version