search icon

Τράπεζες

ΤτΕ – Τράπεζες: Διάσταση απόψεων για το ύψος των «κόκκινων» δανείων

«Ελπίζουμε να έχουν δίκιο οι τράπεζες και εμείς άδικο», τόνισε ο κ. Πλασκοβίτης, Ειδικός Σύμβουλος του διοικητή, κ. Γιάννη Στουρνάρα, επί θεμάτων «κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων», στο πλαίσιο του NPL Management Summit - Τι υποστήριξε ο CEO της doValue Greece, Τάσος Πανούσης

Την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ότι τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα κυμανθούν μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022 επανέλαβε ο Ειδικός Σύμβουλος του διοικητή, κ. Γιάννη Στουρνάρα, επί θεμάτων «κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων», κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, με τον CEO της doValue Greece, κ. Τάσο Πανούση, να χαρακτηρίζει τις όποιες εισροές διαχειρίσιμες, υπολογίζοντας πως αυτές δεν θα ξεπεράσουν τα τέσσερα δισ. ευρώ.

«Ελπίζουμε να έχουν δίκιο οι τράπεζες και εμείς άδικο», τόνισε ο κ. Πλασκοβίτης, στο πλαίσιο του NPL Management Summit, υπενθυμίζοντας πως ακόμη ισχύουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, όπως η ‘Γέφυρα 1&2’.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας μικρής επανάστασης, όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια. «Υπάρχει μία τεράστια επιτάχυνση στη μείωσή τους. Ήδη από τον Μάρτιο του 2016, όπου έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο (107 δισ. ευρώ) μέχρι το δ’ τρίμηνο του 2020 που έχουν ‘αγγίξει’ τα 47 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία μείωση της τάξεως του 56%, υψηλότερη στα καταναλωτικά και χαμηλότερη στα στεγαστικά και στο ενδιάμεσο για τα δάνεια των υπόλοιπων κατηγοριών», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Ακόμη, ωστόσο, αντικατοπτρίζουν το 30% του συνόλου έναντι 2,4% στην ΕΕ, ενώ η μείωση, όσον αφορά στον δείκτη, είναι μικρότερη – 15% τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι προβλέψεις υπολογίζονται στο 45%, πολύ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά χαμηλότερα σε σχέση άλλες χώρες με υψηλό ποσοστό δανείων, όπως η Πορτογαλία ή η Ιταλία».

Όπως ανέφερε, ο περιορισμός των «κόκκινων» δανείων επιτυγχάνεται κυρίως μέσω πωλήσεων και διαγραφών. Οι θεραπείες παραμένουν αδύναμες, ενώ τα έσοδα από τις ρευστοποιήσεις μειώθηκαν αισθητά – ειδικά το 2020 – εξαιτίας της αναστολής των πλειστηριασμών. «Είναι ακόμη νωρίς να πούμε εάν η μαζική μετακίνηση των δανείων που έλαβε χώρα τα τελευταία χρόνια θα αλλάξει την εικόνα στις θεραπείες και στις ανακτήσεις. Είναι, ωστόσο, σημαντικό οι servicers να τα πάνε καλύτερα από τιε τράπεζες στις ανακτήσεις. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση όλων των συναλλαγών μέσω του ‘Ηρακλή’, τα δάνεια που θα μείνουν στα βιβλία των τραπεζών υπολογίζονται σε περίπου 30 δισ. ευρώ και όλες οι τράπεζες έχουν φιλόδοξα σχέδια να μειώσουν περαιτέρω τον δείκτη τα επόμενα χρόνια, σε μονοψήφιο ποσοστό. Αυτά τα σχέδια, ωστόσο, ενέχουν τον παράγοντα της αβεβαιότητας», συνέχισε.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ πρότεινε τη δημιουργία μίας bad bank, ως συμπληρωματική λύση στον «Ηρακλή», προσδοκώντας αφενός, να επιταχύνει την μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων και αφετέρου, να αντιμετωπίσει την αναβαλλόμενη φορολογία.

Πανούσης: Στα 16 δισ. ευρώ το στοκ των «κόκκινων» στα τέλη του 2022

Στα 16 δισ. ευρώ θα έχει διαμορφωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα τέλη του 2022, με τον επίμαχο δείκτη να πέφτει σε μονοψήφιο ποσοστό. Αυτό υπογράμμισε από την πλευρά του, ο CEO της doValue Greece, κ. Τάσος Πανούσης, σημειώνοντας πως τα «κόκκινα» δάνεια θα μειωθούν κατά 40 δισ. ευρώ, με το 70% – 80% αυτών μέσω τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή 1 και 2» και πωλήσεων και το υπόλοιπο μέσω ρευστοποιήσεων και διαγραφών.

Όσον αφορά στα μορατόρια, ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για 400.000 δάνεια, ύψους 28 δισ. ευρώ, με τράπεζες και servicers να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο, εστιάζοντας σε δύο στρατηγικές: α) Στη χρήση των κρατικών προγραμμάτων «Γέφυρα». Πιο αναλυτικά, στο «Γέφυρα 1» εντάχθηκαν πάνω από 100.000 δανειολήπτες, με περίμετρο δανείων άνω των επτά δισ. ευρώ και στο «Γέφυρα 2» οι αιτήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 40.000, με περίμετρο δανείων επτά με οκτώ δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα επιλέξιμα δάνεια θα ανέλθουν σε έως πέντε δισ. ευρώ.

β) Στη χρήση προγραμμάτων step – up, τα οποία προσφέρουν, κυρίως, μειωμένη στο 50% δόση για περίοδο έως 12 μηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, το 50% – 55% των δανειοληπτών που εντάχθηκαν σε moratoria, έχουν επιστρέψει στην πλήρη αποπληρωμή της δόσης που πλήρωναν προηγουμένως, ενώ από το υπόλοιπο ποσοστό των πελατών που χρήζουν ακόμη βοήθειας, ένα 15% έχει λάβει πρόγραμμα step – up, ένα 15% κάνει χρήση της «Γέφυρας» και το εναπομείναν ποσοστό δανείων είναι αυτό που θεωρείται επισφαλές να καταστεί μη εξυπηρετούμενο.

Διαβάστε ακόμα:

Άρση lockdown: Ασυγκράτητο shopping η νεολαία – ‘Εκρηξη τζίρου στην αγορά

Επίδομα παιδιού 2021: Ποιοι θα δουν αύξηση – Ποιες είναι οι αλλαγές

Eλλάκτωρ: Οι Ολλανδοί δεν θα αγοράσουν όλο το ποσοστό του Λ. Μπόμπολα

Exit mobile version