search icon

Τράπεζες

ΤτΕ προς τράπεζες: Μειώστε το χάσμα χρηματοδότησης μεταξύ μεγάλων και ΜμΕ επιχειρήσεων

Στη συνεισφορά των επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους στη συνολική απασχόληση και την προστιθεμένη αξία εστιάζει η εποπτική αρχή – Ανησυχία για τα ρυθμισμένα δάνεια που θα… σκάσουν το 2021.

Σύσταση προς τις τράπεζες να μειώσουν το χάσμα χρηματοδότησης -που εν ολίγοις οι ίδιες δημιούργησαν- μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων απευθύνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2020, η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε εφέτος έναντι των προηγούμενων ετών, συνεπεία αφενός, της καθαρής ροής τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και αφετέρου, της ακαθάριστης ροής δανείων με προκαθορισμένη λήξη προς τον τομέα αυτόν.

«Σε ένα περιβάλλον έντονων οικονομικών πιέσεων, οι οποίες ασκούνται στους παραγωγούς εν μέσω πανδημίας, οι τράπεζες συνεχίζουν να παρέχουν δάνεια με ευνοϊκότερους όρους προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες συνδέονται με χαμηλότερο πιστωτικό κίνδυνο σε σύγκριση με τις ΜμΕ», διαπιστώνει η εποπτική αρχή και συνεχίζει: «Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά των επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους στη συνολική απασχόληση και την προστιθεμένη αξία, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο ορισμένων από αυτές τις επιχειρήσεις στην ανάπτυξη καινοτομιών και στην αύξηση της παραγωγικότητας, από τη σκοπιά της οικονομικής ευημερίας του κοινωνικού συνόλου είναι επιθυμητό τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να αποκλίνουν, βεβαίως, από την άριστη τραπεζική πρακτική, να διοχετεύουν ει δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των συνολικών τους πιστώσεων προς τις εν λόγω επιχειρήσεις από ό, τι στο πρόσφατο παρελθόν».

Σύμφωνα με την ΤτΕ, ένα πρώτο ενθαρρυντικό σημείο αποτελεί ότι μέσω της εισαγωγής των μέτρων στήριξης έναντι της πανδημίας επιδιώκεται μείωση στην αποτίμηση του συνολικού κινδύνου των τραπεζικών χαρτοφυλακίων δανείων προς ΜμΕ -τα προγράμματα χρηματοδότησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας διευκολύνουν τη χρηματοδότηση των επίμαχων επιχειρήσεων μέσω των τραπεζών.

«Έτσι το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020 το 57% της σωρευτικής ακαθάριστης ροής τραπεζικών δανείων τακτής λήξης προς ΜμΕ (εφόσον συμπεριληφθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες) ήταν μέσω των δύο προγραμμάτων (του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 και ΤΕΠΙΧ ΙΙ) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν σχεδόν το σύνολο (Ιούνιος – Αύγουστος: 86%). Λόγω της επίδρασης των προγραμμάτων, τη θερινή περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου 2020 οι τράπεζες διοχέτευσαν νέα δάνεια μόνο κατά 34% περισσότερα προς τις μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των ΜμΕ, ποσοστό το οποίο ήταν βελτιωμένο, δηλαδή,σαφώς χαμηλότερο σε σύγκριση με το 60% που καταγράφηκε για το συνολικό 10μηνο διάστημα του 2020», προσθέτει.

Όσον αφορά στο επιτόκιο των τραπεζικών δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό μειώθηκε κατά 42 μονάδες βάσης το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020 έναντι του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 3,57%. Ομοίως, αξιόλογες μειώσεις επιτοκίου παρατηρήθηκαν στα τραπεζικά δάνεια ποσού

Ανησυχία για τα ρυθμισμένα δάνεια

Την εκτίμηση πως πολλά από τα ρυθμισμένα δάνεια θα… σκάσουν το 2021 ως απόρροια της πανδημίας κάνει η ΤτΕ. Σύμφωνα με στοιχεία Σεπτεμβρίου, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονταν με ρυθμίσεις ανερχόταν σε 20,7 δισ. ευρώ (περίπου, δηλαδή, το 35,2% του συνόλου).

«Υψηλό ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη συνομολόγηση αυτής. Μάλιστα, στο 20,9% των μακροχρόνιων ρυθμίσεων και στο 59,4% των βραχυχρόνιων ρυθμίσεων η καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης». Σημειώνει ο επόπτης και συνεχίζει: «Τα εν λόγω ποσοστά αυξάνονται σε 35,1% και 82,2% αντίστοιχα σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους από την εφαρμογή της ρύθμισης. Δεδομένης της επίδρασης της πανδημίας, εκτιμάται ότι σημαντικό ποσοστό από τα δάνεια αυτά θα καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενο κατά τη διάρκεια του 2021».

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για πώληση ψευδεπίγραφων εμβολίων για τον κορωνοϊό

Lavipharm: Αρωγός στην πρωτοβουλία «Spread Christmas Joy!» του MDA Ελλάς

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

 

Exit mobile version