search icon

Τράπεζες

«Τσουνάμι» αυξήσεων στις χρεώσεις για τραπεζικές υπηρεσίες στην Ευρώπη – Τι θα κάνουν οι ελληνικές τράπεζες

Χρέωση δύο ευρώ για χρήση του φυσικού καταστήματος και 240 ευρώ για διατήρηση λογαριασμού προωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με τις ελληνικές να παρακολουθούν τις εξελίξεις, καταγράφοντας, ωστόσο, επιτάχυνση των καθαρών εσόδων από προμήθειες

Τις προμήθειες που χρεώνουν για μία σειρά υπηρεσίες και δη, με τις… ευλογίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναθεωρούν προς τα πάνω οι τράπεζες στην Ευρώπη, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν τα έσοδα που έχουν δεχθεί πλήγμα ως απόρροια αφενός, των χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων, αλλά και της υγειονομικής κρίσης.

Προς επίρρωση, στην ισπανική CaixaBank οι πελάτες που επιμένουν να επισκέπτονται το φυσικό κατάστημα ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους online θα πρέπει να πληρώσουν δύο ευρώ για την είσοδό τους, ενώ ειδοποιητήριο για αύξηση διαφόρων προμηθειών δέχονται και οι περίπου επτά εκατομμύρια πρώην πελάτες της Bankia που στις αρχές του χρόνου εξαγοράστηκε από την CaixaBank έναντι ποσού 4,3 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για προμήθεια χρήσης υποκαταστήματος, αλλά και αύξησης της χρέωσης στις χρεωστικές κάρτες – από 28 ευρώ σε 36 ευρώ – σε περίπτωση που δεν αντικατασταθούν από μία πιστωτικής που εκδόθηκε από την CaixaBank. Την ίδια στιγμή, η BBVA χρεώνει τώρα δύο ευρώ για ανάληψη λιγότερων από 2.000 ευρώ σε ένα υποκατάστημα, ενώ η Santander θα χρεώνει ορισμένους πελάτες έως και 240 ευρώ τον χρόνο μόνον για τη διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού εάν δεν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Παρόμοιο σκηνικό «στήνεται» και σε Γερμανία – Ιταλία, με τις τράπεζες να «τσιμπάνε» τις προμήθειες, προκειμένου να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Ειδικότερα, από τις 10 Νοεμβρίου η DKB άρχισε να χρεώνει τέλη για νέους πελάτες σε λογαριασμούς άνω των 25.000 ευρώ, ενώ οι πελάτες της ING θα αρχίσουν να πληρώνουν 0,99 ευρώ τον μήνα από τον ερχόμενο Μάρτιο για χρεωστικές κάρτες, επιπλέον της χρέωσης 4,90 ευρώ τον μήνα για λογαριασμούς που ανοίχθηκαν το 2020. Στην Ιταλία, η ένωση καταναλωτών Altroconsumo δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι το κόστος των τραπεζικών λογαριασμών με υπηρεσίες home banking αυξήθηκε κατά μέσο όρο 11% με 15% το 2021.

Η αντίδραση των ελληνικών τραπεζών

Στις παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τις χαμηλότερες χρεώσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών παραπέμπουν υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου, χωρίς να επιβεβαιώνουν (αλλά ούτε και να διαψεύδουν) τυχόν πρόθεσή τους για περαιτέρω αύξηση των προμηθειών. Υπενθυμίζεται ότι με βάση στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή η συνεισφορά των προμηθειών και των χρεώσεων στα λειτουργικά έσοδα των ελληνικών τραπεζών υπό την εποπτεία της ΕΚΤ ήταν μικρότερη από το μισό της αντίστοιχης συνεισφοράς σε τράπεζες άλλων χωρών, οι οποίες εφαρμόζουν παρόμοια επιχειρηματικά μοντέλα (περίπου 16% έναντι 33%, μετρούμενη σε κυλιόμενη βάση τεσσάρων τριμήνων).

Το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πάντως, εξακολουθεί να καταγράφει καλές «πτήσεις» στο κομμάτι των προμηθειών. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι και η πρώτη που ανακοίνωσε αποτελέσματα 9μήνου 2021, εμφάνισε επιτάχυνση των καθαρών εσόδων από προμήθειες στα 279 εκατ. ευρώ, με ανοδικές τάσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, με το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους να είναι το καλύτερο ιστορικά για εκείνη. Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 102 εκατ. ευρώ, +27% ετησίως, σηματοδοτώντας ισχυρή επίδοση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Βασικοί συντελεστές της προαναφερόμενης αύξησης ήταν τα αμοιβαία κεφάλαια, η κίνηση κεφαλαίων, οι πιστωτικές κάρτες και τα έσοδα από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, η επενδυτική τραπεζική και οι νέες εκταμιεύσεις δανείων. Τα έσοδα προμηθειών ως ποσοστό του ενεργητικού διαμορφώθηκαν σε 0,54% το 3ο τρίμηνο 2021, +6 μ.β. σε ετήσια βάση, με το σχέδιο μετασχηματισμού να συμβάλλει περαιτέρω στην παραγωγή τους.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτή η αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα δίνει τους υψηλότερους μισθούς από το 2022

Απογραφή 2021: Οδηγίες για όσους δεν έλαβαν ακόμα το έντυπο – Τι πρέπει να κάνουν (Upd)

Χριστούγεννα – Γερμανία: Γιορτές χωρίς χριστουγεννιάτικες αγορές σε μεγάλο μέρος της χώρας

Exit mobile version