search icon

Τράπεζες

Τραπεζική κρίση: Τα μεγάλα πορτοφόλια και ο ρόλος τους στην κατάρρευση των SVB και First Republic

Πώς το, συνήθως διαφημιζόμενο, πελατολόγιο μεγάλης οικονομικής επιφάνειας μιας τράπεζας μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και να οδηγήσει υπό συγκεκριμένες συνθήκες ακόμα και στην κατάρρευσή της

Παρότι διαφορετικές η Silicon Valley Bank και η First Republic έχουν μια ουσιαστική όπως αποδεικνύεται ομοιότητα. Ο βασικός πελατειακός κορμός της Silicon Valley Bank ήταν start ups και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Στην περίπτωση της First Republic ήταν οι πλούσιοι της Δυτικής ακτής των ΗΠΑ. Κοινός παρανομαστής το πελατολόγιό τους που χαρακτηρίζεται ως «υψηλού προφίλ».

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN ίσως αυτό εξηγεί το φαινομενικά περίεργο γεγονός της τεράστιας κινητοποίησης των Αρχών για τη σωτηρία μια «άγνωστης» (μέχρι την κατάρρευσή της) τράπεζας και μιας μεσαίου μεγέθους περιφεριακής τράπεζας προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση και να μην απειληθεί το συνολικό αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Στην περίπτωση της Silicon Valley η τράπεζα τέθηκε υπό τη διαχείρηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης των Καταθέσεων (FDIC) και η αμερικανική κυβέρνηση εγγυήθηκε το σύνολο των καταθέσών της και όχι μόνο εκείνων που εκ νόμου προστατεύονταν. Στην περίπτωση της First Republic οργανώθηκε μια πρωτοφανής επιχείρηση σωτηρίας από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζας (Fed) με τη συμμετοχή 11 μεγάλων τραπεζών για την παροχή ρευστότητας ύψους $30 δισ. προκειμένου η τράπεζα να συνεχίσει τη λειτουργία της. Παράλληλα η Fed έχει δημιουργήσει πιστοληπτική γραμμή ρευστότητας για όλες τις περιφερειακές τράπεζες.

Τα αποτελέσματα της πρωτοφανούς κινητοποίησης δεν έχουν αποτυπωθεί μέχρι τώρα στο χρηματιστηριακό ταμπλό καθώς την Παρασκευή ο δείκτης των περιφερειακών τραπεζών στη Wall Street έκλεισε στο -6,6% και ολοκλήρωσε την εβδομάδα στο -14%, η μετοχή της First Republic βρέθηκε στο -33% και στο -70% σε επίπεδο εβδομάδας ενώ και οι πρωταγωνιστές της επιχείρησης σωτηρίας, δηλαδή οι τραπεζικοί κολοσσοί όπως οι JPMorgan Chase και Bank of America βρέθηκαν στο -3% και -4% αντίστοιχα.

Τι λένε οι αναλυτές

«Η αγορά λέει, “Αυτά δεν είναι αρκετά. Χρειαζόμαστε περισσότερα“», δήλωσε στο CNN ο αναλυτής της Raymond James, Ed Mills, σχολιάζοντας την αντίδραση της αγοράς στα μέτρα, ενώ η Patricia McCoy καθηγήτρια νομικής στο Boston College, επεσήμανε τις ομοιότητες που βλέπουν οι επενδυτές στις δύο τράπεζες.
«Οι καταθέτες των δύο τραπεζών είναι ιδιαίτεροι. Γνωρίζουν ότι έχουν και άλλες επιλογές και παράλληλα διαθέτουν τους μηχανισμούς για να μετακινήσουν τα χρήματά τους πολύ γρήγορα εάν χρειαστεί». Η McCoy ουσιαστικά περιγράφει ένα bank run μεγάλων πορτοφολιών και συνεχίζει: Αυτή η κατηγορία καταθετών είναι μια «ιδιαίτερα ασταθής» βάση για τις τράπεζες και συνιστά κίνδυνο για τους επενδυτές.

Οι πολύ μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan Chase έχουν διαφοροποιημένη βάση καταθετών έχοντας συμπεριλάβει και εκείνη την κατηγορία που χαρακτηρίζεται ως οι «σταθεροί» και εξ αυτού δύσκολα μετακινούμενοι. Με άλλα λόγια, κανονικοί άνθρωποι με καταθέσεις μικρότερες του ορίου των $250.000 που ασφαλίζει ο FDIC.

Περίπου τα δύο τρίτα των καταθέσεων της First Republic ήταν πάνω από αυτό το όριο και άρα ανασφάλιστες. Στην περίπτωση της Silicon Valley Bank το ποσοστό αυτό ανέρχονταν στο τρομακτικό 94%. Επιπλέον όμως στην First Republic ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανέρχονταν στο 111% στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με την S&P Global, που σημαίνει ότι έχει δανείσει περισσότερα χρήματα από όσα διαθέτει σε καταθέσεις.

Διαβάστε ακόμη

FT: H UBS προσφέρει έως 1 δισ. δολ. για την εξαγορά της Credit Suisse

Οι τρεις ελληνικές startups που έκλεισαν deals εκατομμυρίων στην αυγή της χρονιάς

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο μέχρι και τις 24 Μαρτίου

Exit mobile version