search icon

Τράπεζες

Τραπεζική κρίση: Πόσο «οχυρωμένες» είναι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες

Τα… αντισώματα ενάντια στον «ιό» που πλήττει ΗΠΑ και Ευρώπη - Οι υγιείς ισολογισμοί, η αύξηση των καταθέσεων και η ενισχυμένοι κεφαλαιακοί δείκτες των ελληνικών τραπεζών

Στο «μάτι του κυκλώνα», όπου – αντίθετα από ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι – επικρατεί νηνεμία, βρέθηκαν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με αφορμή την τραπεζική κρίση που ξέσπασε σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καταφέρνοντας να βγουν… αλώβητες.

Η «μαύρη Τετάρτη» που έφερε ισχυρό sell off στις τραπεζικές μετοχές σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια δεν μπόρεσε να αντιστρέψει το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην ελληνική κεφαλαιαγορά, με τον τραπεζικό δείκτη να συνεχίζει να καταγράφει κέρδη παρά τις μεγάλες πιέσεις. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση, ώστε να απορροφήσουν τυχόν κλυδωνισμούς από τις ξένες αγορές», έσπευσε να επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις, τόσο του συμβούλου του πρωθυπουργού, με αρμοδιότητα για τις τράπεζες, κ. Αλέξη Πατέλη, όσο και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννη Στουρνάρα. Προς επίρρωση:

Οι ισολογισμοί τους είναι υγιείς: Μετά από μία 10ετή οικονομική κρίση, στη διάρκεια της οποίας το στοκ των «κόκκινων» δανείων γιγαντώθηκε, «αγγίζοντας» ακόμη και τα 107 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016, πλέον αυτό δεν ξεπερνά τα εννέα δισ. ευρώ στην Ελλάδα (2,9 δισ. ευρώ η Alpha Bank, 2,6 δισ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, 1,9 δισ. ευρώ η Eurobank 5,2% και 1,6 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα), με τον σχετικό δείκτη, όπως σημείωσε ο κ. Σταικούρας, να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 8,7% για το σύνολο του συστήματος (7,8%, 6,8%, 5,2% και 5,2% αντίστοιχα σε επίπεδο Ομίλων). Κόντρα στο γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον δε, με τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά και την επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα – ειδικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών ή υπηρεσιών – οι Έλληνες τραπεζίτες δεν αναμένουν «έκρηξη» των αθετήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, όπως αυτές εκφράστηκαν σε τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2022, για εφέτος οι εισροές «κόκκινων» δανείων θα κυμανθούν περί το 1,4 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, νέα NPEs, ύψους 400 εκατ. ευρώ, αναμένει για το σύνολο του 2023 η διοίκηση της Alpha Bank, 330 εκατ. ευρώ της ΕΤΕ, μεταξύ 400 – 450 εκατ. ευρώ της Eurobank, ενώ αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις και της Τράπεζας Πειραιώς. Σύσσωμες οι τράπεζες, πάντως, έχουν θέσει ως στόχο την περαιτέρω μείωση του δείκτη NPE, προκειμένου αυτός να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προς επίρρωση, η Alpha Bank επιδιώκει για εφέτος να ρίξει τον δείκτη κάτω του 7%, η Τράπεζα Πειραιώς κάτω του 6%, ενώ πέριξ του 5% φιλοδοξούν να κινηθούν Eurobank και Εθνική Τράπεζα, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, βρίσκονται πιο κοντά στο ποσοστό της Ευρώπης.

Οι καταθέσεις τους αυξάνονται: Σε αντίθεση με ό, τι συνέβη με τις τράπεζες σε ΗΠΑ και Ελβετία, οι ελληνικές συνεχίζουν να αυξάνουν τις καταθέσεις τους, έχοντας έναν υγιή λόγο δανείων προς καταθέσεις που τις επιτρέπει να είναι «οχυρωμένες».

Ειδικότερα, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου οι καταθέσεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν ως εξής:
Τράπεζα Πειραιώς: 58,1 δισ. ευρώ, με τους δείκτες Δάνεια προς Καταθέσεις και Κάλυψης Ρευστότητας να «αγγίζουν» το 62% και 201% αντίστοιχα.

ΕΤΕ: 53,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Όσον αφορά στο ποσοστό δάνεια προς καταθέσεις, αυτό ανέρχεται σε 57,7%, ενώ ο δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας στο 259%.

Alpha Bank: 50,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 44,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, καθώς οι εισροές καταθέσεων από τα νοικοκυριά και η αύξηση των καταθέσεων στις διεθνείς δραστηριότητες αντισταθμίστηκαν μερικώς από την εκροή καταθέσεων από επιχειρήσεις, αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική άνοδο στις αποπληρωμές δανείων που σημειώθηκε το δ’ τρίμηνο. Πρόκειται, ωστόσο, όπως τόνισε ο CEO, κ. Βασίλης Ψάλτης, για φαινόμενο one off, δηλαδή, δεν αναμένεται να έχει διάρκεια. Ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 77%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 167%.

Eurobank: Σε επίπεδο Ομίλου αυτές «άγγιξαν» τα 57,2 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 4,1 δισ. ευρώ το 2022. Στην Ελλάδα, το ύψος τους προσεγγίζει τα 40 δισ. ευρώ, με τον δείκτη Χορηγήσεων προς Καταθέσεις να διαμορφώνεται σε 73,1% και τον δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας σε 172,9% το ίδιο διάστημα.

Οι κεφαλαιακοί τους δείκτες ενισχύονται: Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα διατηρεί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά άνω του ελάχιστου ορίου (17,5% τον Δεκέμβριο του 2022).

Πιο αναλυτικά:

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας fully loaded Common Equity Tier 1 (CET1) του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 11,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2022, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων έκλεισε στο 16,4%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλλά και από τις εποπτικές κατευθύνσεις. Ο στόχος για το 2023 τίθεται πέριξ του 17,3%.

Με πλήρη εφαρμογή του ΔΠΧΑ9, ο δείκτης CET1FL της ΕΤΕ αυξήθηκε πέρυσι κατά >80 μ.β., σε 15,7%, με το Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CADFL) να ανέρχεται σε16,8%. Την επόμενη τριετία δε, η διοίκηση της τράπεζας φιλοδοξεί να αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 350 μ.β..

Η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank ενισχύθηκε σημαντικά το 2022, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες. Ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά 230 μ.β. έναντι του 2021 σε 16% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) ενισχύθηκε κατά 290 μ.β. σε 19%. Ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FLB3 CET1) αυξήθηκε κατά 250 μ.β. έναντι του 2021 σε 15,2%. Ο σχεδιασμός για το 2023 προβλέπει αυτός να αυξηθεί στο 16%.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs), ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 της Alpha Bank, με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1), διαμορφώνεται σε 12,5%. Επιπλέον, η τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει το 2023 και σε άλλες συνθετικές τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον επίμαχο δείκτη κατά 60 μ.β..

Διαβάστε ακόμη

Το σχέδιο για νέες φορο-ελαφρύνσεις την ερχόμενη τετραετία

PIMCO: Τι σηματοδοτεί η απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση στα επιτόκια – Τα πρώτα σενάρια για τον Μάιο

Βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη: Μια ιστορία 118 χρόνων κλείνει με πλειστηριασμούς (pics)

Exit mobile version