Με πολύ ισχυρό ενδιαφέρον κεφάλαια που διαχειρίζονται ενεργητικά υψηλότερα των 5 τρισ. δολάρια, θα «ανακρίνουν» τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για τα νέα τους σχέδια, κατά τη διάρκεια του 29ου χρηματοοικονομικού συνεδρίου της Bank of America στο Λονδίνο (29th Annual Financials CEO Conference 2024 ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 ως τις 26 Σεπτεμβρίου.
Εναν εξαιρετικά διαφορετικό επενδυτικό χάρτη με αλλιώτικες προσεγγίσεις έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες στο Λονδίνο στο επικείμενο χρηματοοικονομικό συνέδριο.
Ως κορυφαίες αλλαγές ορίζονται:
– Oι διαφοροποιήσεις της επενδυτικής κουλτούρας των διεθνών οίκων.
– Η προσέλκυση μεγάλου ενδιαφέροντος για τη χώρα και τον κλάδο στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ελληνικών τραπεζών, της συνέχισης της κερδοφορίας τους και των διανομών που αυτές υπόσχονται προς τους μετόχους.
Μεγάλα σπίτια από Λονδίνο την Αμερική και την Αγγλία αλλά και από χώρες όπως η Ιταλία και ασφαλώς η Γαλλία βλέπουν επενδυτικά την χώρα μας και τον συγκεκριμένο κλάδο μετ’ επιτάσεως.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί για πολλούς από αυτούς τους οίκους τα κριτήρια ESG και κυρίως τα περιβαλλοντικά κριτήρια που τελικώς μόνον οι τράπεζες ως μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν και θα τα καλύψουν εμπρόθεσμα.
Με μοχλεύσεις διαφορετικές από το παρελθόν και μια λογική επένδυσης αλλιώτικη έναντι των περασμένων ετών, (επένδυση στην ίδια την εταιρία αλλά και στο fund που επενδύει σε αυτήν), πολλά επενδυτικά σπίτια χτίζουν θέσεις ενόψει μιας χρονιάς στην οποία αναμένεται σημαντική μείωση των επιτοκίων αλλά και έξαρση των γαιοπολιτικών κινδύνων.
Και όλα αυτά μπροστά στις σημαντικές αμερικανικές εκλογές που καταστούν νεκρούς επενδυτικά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.
Η δυναμική των ελληνικών τραπεζών
Κέρδη που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, μερίσματα που θα φθάσουν και έως το 50% μαζί με buy back, προοπτικές από την ανάπτυξη στο εξωτερικό, από την πιστωτική επέκταση και τις υψηλές προμήθειες φαίνεται να αποτελούν ισχυρές μεταβλητές για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν διαφοροποιήσει πολύ τις πηγές των εσόδων τους ώστε να συντηρήσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα τα έσοδά τους.
Έχουν στρέψει μεγάλο μέρος της πελατείας τους σε επενδυτικά προϊόντα αντί για καταθέσεις και έχουν διαμορφώσει νέες υπηρεσίες που κρατούν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις προμήθειες και δεν προσαυξάνουν τα κόστη.
Συγχρόνως βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση νέων πηγών εσόδων με μοντέρνα προϊόντα υψηλής απόδοσης και νέα οικονομικά πεδία.
Το προφίλ των μεγάλων οίκων και επενδυτών
Ποιοι, όμως, είναι, μεταξύ άλλων, οι επενδυτές ή από ποιους αυτοί εκπροσωπούνται και ποιοι είναι εκείνοι που θα συναντηθούν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και ποιο τελικά είναι το προφίλ τους
– Η Fidelity International Ltd, ή FIL για συντομία, είναι ένας γνωστός κολοσσός που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων αμοιβαίων κεφαλαίων, συνταξιοδοτικών αμοιβαίων σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.
Μητρικός οργανισμός η Fidelity Investments με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση 664 δισεκατομμύρια δολάρια
–Η Goldman Sachs Group, Inc. είναι η γνωστή αμερικανική πολυεθνική επενδυτική τράπεζα και εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Κατατάσσεται στην 55η θέση στη λίστα Fortune 500 των μεγαλύτερων εταιρειών των Ηνωμένων Πολιτειών με βάση τα συνολικά της έσοδα. Στο Forbes Global 2000 του 2024, η Goldman Sachs κατέλαβε την 23η θέση. Θεωρείται συστημικά ο πιο σημαντικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Επιβλέπει περισσότερα από από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον θεωρείται ο κοφυφαίος οργανισμός συμβουλευτικών υπηρεσιών σε δημόσιες και ιδιωτικές αγορές για τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς διεθνώς, ασφαλώς και στη χώρα μας.
–Η Hosking Partners LLP – Companies House ιδρύθηκε το 2013, και διατηρεί αξία χαρτοφυλακίου προσφάτως αποτιμημένη στα 2,8 δισ δολάρια διαχειρίζεται δε μοντέρνα και κλασσικότερα χαρτοφυλάκια.
–Η HSBC Global Asset Management (UK) Limited λειτουργεί ως εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων. Διαχειρίζεται μετοχές, επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Διαχειρίζεται επίσης ποικιλία περιουσιακών στοιχείων και ρευστότητα χρηματοοικονομικών οργανισμών ός ενώ παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πλήθος ιδιωτών και θεσμικών πελατών.
–Η JP Morgan Asset Management παρέχει επενδυτικές λύσεις σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, κρατικούς φορείς, μεσάζοντες και ιδιώτες.
–Το London Manulife Investment Management είναι το παγκόσμιο τμήμα διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων της Manulife Financial Corporation. Διαχειρίζεται μέσω και της μητρικής εταιρίας περιουσιακά στοιχεία και συνταξιοδοτικά ταμεία ανά τον κόσμο.
–Η Millennium Management είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με προσφορά αμοιβαίων κεφαλαίων για όλες τις επενδυτικές ανάγκες.
Είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες εναλλακτικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο με περισσότερα από 68 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού υπό διαχείριση. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.
– Η TFG Asset Management UK LLP αποτελεί την διαφοροποιημένη εναλλακτική πλατφόρμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Tetragon. Η TFG Asset Management επιτρέπει στην Tetragon να παράγει αποδόσεις σε επίπεδο ενεργητικού από τις επενδύσεις της σε διαχειριζόμενα κεφάλαια. Διαχειρίζεται περίπου 40 δισ. δολάρια.
– Η γαλλική τράπεζα La Banque Postale Asset Management (LBPAM) είναι θυγατρική της La Banque Postale (70%), της Aegon AM (25%) και της Malakoff Humanis (5%). Διαχειρίζεται ένα σημαντικό πλήθος κεφαλαίων για ιδιώτες και θεσμικούς πελάτες της.
– Η Algebris Investment με σοβαρή προσέγγιση σε θέματα ESG αποτελεί μια ανεξάρτητη παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που υιοθετεί μακροχρόνιες στρατηγικές.
Η εταιρία μεταξύ άλλων επενδύει σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εξασφαλίζονται κυρίως από ακίνητα υψηλής ποιότητας κατοικιών στην Ιταλία και σε εταιρείες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή πράσινη μετάβαση.
–Η Amundi είναι μια γαλλική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Με 2 τρισεκατομμύρια ευρώ υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη και ένας από τους 10 μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων στον κόσμο.
-Ο Όμιλος Pictet, είναι μια ελβετική πολυεθνική ιδιωτική τράπεζα και εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ιδρύθηκε στην Ελβετία. Με έδρα τη Γενεύη, είναι μία από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες και προσφέρει κυρίως υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας, διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού και εξυπηρέτησης περιουσιακών στοιχείων σε ιδιώτες πελάτες και ιδρύματα.
– Η Βank of America που αποτελεί και το διοργανωτή του συνεδρίου παρέχει ολοκληρωμένες χρηματοοικονομικές λύσεις, στις κεφαλαιαγορές ενώ διαθέτει και συμβουλευτικό τμήμα συμβουλεύοντα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνητικούς φορείς.
– Η Brandes Investment Partners, L.P. είναι μια κορυφαία εταιρεία επενδυτικών συμβουλών, η οποία διαχειρίζεται μετοχές αλλά και περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος για θεσμικούς και ιδιώτες πελάτες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων παροχών εργαζομένων, ιδρυμάτων, δωρεών κλπ
–Η Credit Suisse Group είναι μια παγκόσμια τράπεζα επενδύσεων και εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που τώρα αποτελεί θυγατρική της UBS.
Τι ενδιαφέρει τους αναλυτές
Μιας και οι κίνδυνοι αλλάζουν συνεχώς χαρακτήρα, χαρακτήρα αλλάζουν και οι επενδύσεις.
Επενδυτές, διαχειριστές σύμβουλοι, αυτό που θέλουν να δουν είναι κατά πόσον η θετική πορεία των τραπεζών μπορεί να έχει διάρκεια και ποιοι παράγοντες διασφαλίζουν τη διάρκεια αυτήν.
-Τα έσοδα από τόκους παραμένουν κύριο μέλημα των αναλυτών επομένως το πόσο αυτά δυνητικά θα μειωθούν με τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων αλλά και κατά πόσον τελικώς θα αντικατασταθούν κυρίως μέσω της πιστωτικής επέκτασης, αποτελεί σημείο κλειδί για τους διαχειριστές.
-Επίσης σημείο κλειδί αποτελεί το προφίλ των πελατών κυρίως σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια και τα επιδοτούμενα από το RRF ώστε να αλλάξει μορφή η οικονομία και να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η χρηματοοικονομική ανάπτυξη της χώρας.
-Μέρισμα και buy back σε συνδυασμό με DTC αποτελεί πάγια ερώτηση για όσους ασχολούνται με τα ελληνικά τραπεζικά πράγματα αν και πλέον έχει καταστεί σαφής ο διαχωρισμός της μείωσης του αναβαλλόμενου φόρου εναντι των διανομών προς τους μετόχους.
–Ιδιαίτερη μνεία ως προς την πιστωτική επέκταση πραγματοποιούν οι αναλυτές. Προβληματισμός εκφράζεται ως προς τα στεγαστικά δάνεια τα οποία παρουσιάζουν ναι μεν τώρα στασιμότητα αλλά εκφράζεται η άποψη πως η ανάπτυξη θα δημιουργήσει κινητικότητα και σε αυτόν τον τομέα δανείων μόλις αρχίσει και η πτώση των επιτοκίων. Στην παρούσα φάση τα δάνεια αυτά κινούνται από υποβοηθούμενα προγράμματα όπως «το σπίτι μου».
Το κόστος κινδύνου είναι επίσης κάτι που απασχολεί έντονα τους επενδυτές μιας και εξωγενεις παράγοντες όπως το κλίμα αλλά και οι γαιοπολιτικοί κίνδυνοι αποτελούν διαφορετικούς υπολογισμούς από την πλευρά των τραπεζών.
Διαβάστε ακόμη
Ενέργεια: Πώς «κυοφορούνται» υψηλές τιμές ρεύματος και τον Σεπτέμβριο
Πόσα καταλύματα ‘’Airbnb’’ έχουν οι 7 top γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα;
IRIS: Νέα «τελεσίγραφα» από την ΑΑΔΕ και ακολουθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ