Τα… χέρια των Ελλήνων τραπεζιτών, που αναζητούν τρόπους, ώστε να μεταθέσουν για αργότερα – μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τιτλοποίησης για το υφιστάμενο στοκ – τη διαχείριση ενός νέους κύματος «κόκκινων» δανείων «λύνει» η Ευρώπη.
Παρά το γεγονός ότι έσπευσαν να προαναγγείλουν τη λήξη από αρχές του 2021 των αναστολών πληρωμής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως αυτές από τον κλάδο του τουρισμού), προκρίνοντας τη λύση της καταβολής του 50% της μηνιαίας δόσης για το σύνολο του επόμενου έτους, ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, έδωσε το «πράσινο φως» για συνέχισή τους υπό όρους.
Ο βασικότερος εξ αυτών, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στην RTE Morning Ireland, είναι ο διαχωρισμός μεταξύ «καλών και κακών πελατών», καθώς κεντρικό στοίχημα για το ευρωπαϊκό σύστημα είναι μετά τη λήξη των μορατόριων να «κοκκινίσουν» όσο το δυνατόν λιγότερα δάνεια. «Στο κακό σενάριο (σ.σ. ασθενής και αργή ανάκαμψη) πιθανόν θα δημιουργούνταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους έως και 1,4 τρισ. ευρώ, στην Ευρώπη, περισσότερα από αυτά που είχαμε στην τελευταία κρίση. Επομένως, πρέπει να ετοιμαστούμε και αυτό είναι που καλούμε τις τράπεζες να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του SSM, για να προσθέσει: «Τώρα, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, είναι σαφές ότι οι τράπεζες είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εξετάσουν την επέκταση των αναστολών αποπληρωμής για τους πελάτες τους. Θα πρέπει, ωστόσο, να αποφύγουν τη δημιουργία μη αναγνωρισμένων δανείων που δεν εξυπηρετούνται και τελικά να διακρίνουν τους καλούς από τους κακούς πελάτες, οι οποίοι δεν είναι πιθανό να πληρώσουν. Επομένως, είναι ώρα να αρχίσουν να γίνονται πιο ενεργές στην αναγνώριση θεμάτων ποιότητας του ενεργητικού τους, επίσης να αποφύγουν μεγάλα προβλήματα στο τέλος των αναστολών αποπληρωμής. Πρέπει να γίνουν πιο ενεργές από την άποψη αυτή και αυτό είναι κάτι που το επισημάναμε σε αυτές με μία επιστολή τον Ιούλιο».
Στην χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τα δάνεια σε αναστολή ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,3 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά, τα 8, 2 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις, το 1,8 δισ. ευρώ καταναλωτικά, το 1,4 δισ. ευρώ προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις και τα τρία εκατ. ευρώ λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως στην… επικίνδυνη ζώνη, που έχουν, δηλαδή αυξημένες πιθανότητες να βρεθούν στο «κόκκινο» μετά τη λήξη των μορατόριων, είναι δάνεια, ύψους οκτώ δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχε γράψει το ΝΜ σε σχετικό δημοσίευμά του, προσανατολίζονταν στη λύση της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. «Το τέλος της αναστολής πληρωμών μπορεί να οδηγήσει τον δανειολήπτη σε αδιέξοδο, όταν ξαφνικά η δόση του δανείου του επανέλθει από μηδέν στο πλήρες ποσό της – κάτι, που για κάποιους, μπορεί να αποδειχθεί δυσβάστακτο», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, αποκαλύπτοντας πως οι τράπεζες θα βοηθήσουν αυτούς, που χρειάζονται χρόνο, για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ζητώντας, για παράδειγμα, το 50% της δόσης για το έτος 2021.
«Έχουν ακουστεί εκτιμήσεις για νέα ‘κόκκινα’, ύψους 10 δισ. ευρώ. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να στοχεύσουμε σε λιγότερο από πέντε δισ. ευρώ. Αυτό είναι εφικτό με βάση τη σημερινή στάση των δανειοληπτών, ενώ και εμείς θα πρέπει να προνοήσουμε για τη σταδιακή επάνοδο στην πληρωμή, έτσι ώστε να μην υποχρεωθεί κάποιος να καταβάλει από 1η Γενάρη το σύνολο της δόσης», τόνισε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας.