search icon

Τράπεζες

Τράπεζες: Θετικός ο απολογισμός από το Roadshow της Goldman Sachs – Τα ερωτήματα των επενδυτών

Ψηλά στην ατζέντα η πολιτική κατάσταση, ενόψει και της νέας εκλογικής αναμέτρησης, τα σχέδια διανομής μερίσματος, τα «κόκκινα» δάνεια και ο αναβαλλόμενος φόρος, στο τριήμερο European Financials Conference της Goldman Sachs στο Παρίσι – Οι τοποθετήσεις Ενρία

Εξόχως θετικός χαρακτηρίζεται για τις ελληνικές τράπεζες ο απολογισμός από το τριήμερο European Financials Conference της Goldman Sachs στο Παρίσι που ολοκληρώνεται σήμερα, με τους επενδυτές να εκφράζουν ανοιχτά την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του κλάδου και της χώρας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε μία σειρά από ζητήματα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους επικεφαλής των Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε, όπως, άλλωστε, αναμενόταν, η πολιτική κατάσταση στη χώρα, ενόψει και της νέας εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου. Πιο αναλυτικά, οι επενδυτές ζητούσαν να μάθουν από τους τραπεζίτες ποιες είναι οι προσδοκίες τους από τη νέα κυβέρνηση και κυρίως εάν εκτιμούν πως αυτή θα συνεχίσει την ίδια, φιλική προς τις επενδύσεις, πολιτική. Υπενθυμίζεται πως η πολιτική σταθερότητα αποτελεί «κλειδί» για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που θα επιτρέψει στους επενδυτές, οι οποίοι σήμερα δεσμεύονται από το καταστατικό τους (βλ. συνταξιοδοτικά ταμεία) να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που φέρεται να απασχολεί τους επενδυτές είναι η απόδοση κεφαλαίων και συνεπακόλουθα ο σχεδιασμός των τραπεζών για τη διανομή μερίσματος.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν δηλώσει οι διοικήσεις των «4» στους αναλυτές, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2023, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 11,1%, η Eurobank 15,8% και η Εθνική Τράπεζα περίπου 15%, ενώ η Alpha Bank στοχεύει σε δείκτη πάνω από 12% μέχρι το 2025.

Όσον αφορά στη δυνατότητα της διανομής μερίσματος, αυτή θα «ξεκλειδώσει» το 2024, μετά από σχεδόν μία 10ετία, με τα σχέδιά τους να προβλέπουν ποσοστό από 10% για την Τράπεζα Πειραιώς έως 20% – 30% των κερδών για τις υπόλοιπες τράπεζες. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την αίρεση των εποπτικών εγκρίσεων. Αξίζει να αναφερθεί πως ερωτώμενος σχετικά στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, τόνισε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας σε αυτό. Εννοώ ότι είμαστε επόπτες, οπότε το μόνο πράγμα που κοιτάμε όταν οι τράπεζες κάνουν τα σχέδια διανομής τους είναι η κεφαλαιακή τους πορεία. Θέλουμε μια σταθερή κεφαλαιακή πορεία, τόσο στο βασικό, όσο και στο δυσμενές σενάριο. Εάν η τράπεζα είναι σε θέση να μας πείσει ότι ακόμη και κάτω από ένα αξιοπρεπώς συντηρητικό δυσμενές σενάριο θα είναι σε θέση να σεβαστεί όλα τα εποπτικά κριτήρια, τότε δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός από την πλευρά μας, όσον αφορά στη διανομή μερίσματος. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που κοιτάμε».

Τα «κόκκινα» δάνεια – παλαιά, αλλά κυρίως νέα – δεν θα πάψουν ποτέ να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις εκτιμήσεις των τραπεζιτών προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είχε γράψει το newmoney, τους πρώτους μήνες του 2023 οι τέσσερις συστημικοί Όμιλοι διέθεταν μόλις 9,1 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια (τρία δισ. ευρώ η Alpha Bank, 2,4 δισ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, 2,1 δισ. ευρώ η Eurobank και 1,6 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα), στοχεύοντας σε περαιτέρω μείωσή τους πέριξ των έξι δισ. ευρώ έως το 2025. Αναφορικά με τις νέες εισροές, οι τραπεζίτες συνεχίζουν να επιμένουν πως αυτές είναι διαχειρίσιμες, αν και οι ίδιοι αυξάνουν – σε ορισμένες περιπτώσεις – τις προβλέψεις. Ο Ενρία, πάντως, αναφερόμενος σχετικά σχολίασε πως ο αντίκτυπος στην ποιότητα του ενεργητικού από την αλλαγή στο περιβάλλον των επιτοκίων δεν έχει ακόμη φανεί, συστήνοντας στις τράπεζες «να μην παίρνουν τα μάτια τους από τη μπάλα και να παραμείνουν συγκεντρωμένες στη διαχείριση κινδύνου».

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές επέδειξαν ενδιαφέρον και για την αναβαλλόμενη φορολογία, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύει το 69,5% του βασικού κεφαλαιακού δείκτη των συστημικών τραπεζών όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος κυμαίνεται στο 10%. Με την επίτευξη κερδοφορίας, ωστόσο, οι τράπεζες μπορούν να αποσβέσουν μέρος αυτού, με την Alpha Bank να έχει ήδη ανακοινώσει τη μετατροπή, ύψους 400 εκατ. ευρώ, αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA).

Τέλος, εκτός ατζέντας δεν θα μπορούσαν να μείνουν οι εκδόσεις των τραπεζών, στο πλαίσιο κάλυψης των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL). Με εξαίρεση τη Eurobank, η οποία έχει ήδη πιάσει τον φετινό στόχο και άρα, μπορεί να περιμένει το κατάλληλο momentum, όλες οι υπόλοιπες θεωρείται βέβαιο πως θα βγουν στις αγορές, πιθανότατα μετά τις εκλογές. H πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας Κύπρου δε, να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων ΑΤ1 (χαμηλής εξασφάλισης) για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Credit Suisse ανοίγει τον δρόμο και για τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αξιοποιήσουν το επίμαχο εργαλείο.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πολλές εκδόσεις AT1. Βλέπουμε κάποιες τράπεζες να αρχίζουν να εξετάζουν τις επίμαχες εκδόσεις. Ελπίζω ότι οι επενδυτές κατανοούν ότι, αν και μερικές φορές υπάρχει η τάση να ομαδοποιούνται ευρωπαϊκές τράπεζες και ευρωπαϊκά μέσα σαν να ήταν τα ίδια, εντούτοις υπάρχουν διαφορές στην Ελβετία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο και μερικές φορές αυτές πρέπει να εκτιμηθούν από τους επενδυτές», σχολίασε ο Αντρέα Ενρία, με αφορμή την απόφαση των Ελβετών να διαγράψουν τα επίμαχα ομόλογα, στο πλαίσιο της διάσωσης της Credit Suisse.

Διαβάστε ακόμη

Eurogroup: Παροχές και ελαφρύνσεις μόνο με μεταρρυθμίσεις και επίτευξη στόχων

Το δράμα και η αναβολή του debate, οι εξαγορές του ομίλου Υγεία/Metropolitan, το Athens Capital και η Lοuis Vuitton, τα λιμάνια και οι… φουρτούνες

Ναυάγιο στην Πύλο: Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων (pics+vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version