Με ένα αποφασιστικό demarrage προχωρούν οι τράπεζες προς το τέλος του έτους έχοντας ως asset τις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων και την ισχυρή τους μέχρι στιγμής κερδοφορία.
Τα πιστωτικά ιδρύματα επεξεργάζονται ήδη τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, αν και ο Σεπτέμβριος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς είναι αυτή η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου που οι τράπεζες θα προβούν στη δημοσιοποίησή τους.

Το ημερολόγιο

Με βάση το ημερολόγιο, η  Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα στις 4 Νοεμβρίου, στις 5 του ίδιου μηνός η Εθνική Τράπεζα, στις 7 Νοεμβρίου η Eurobank και ο κύκλος τρίτου τριμήνου ολοκληρώνεται μα την Alpha Bank στις 8 Nοεμβρίου.

Οι τράπεζες χαρακτηρίζουν αυτό ως το πιο κρίσιμο τρίμηνο από απόψεως εσόδων καθώς θα αρχίσει να φαίνεται στους ισολογισμούς τους η απομείωση των εσόδων από τόκους αριθμώντας ήδη 0,50 μονάδες βάσης πτώση στα επιτόκια της ΕΚΤ και παρά το γεγονός πως η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε εξόχως σκεπτική για μια τρίτη μείωση τον Οκτώβριο, οι πάντες θεωρούν πως αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η Αμερική τον ίδιο μήνα βαδίζει για μια πτώση επιτοκίων 50 μονάδες βάσης. Νωπή είναι εκτίμηση της Morgan Stanley πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια και στις τρεις επόμενες συνεδριάσεις  της, συμπεριλαμβανομένης και αυτής την περασμένη εβδομάδα. Με το ερώτημα κατά πόσον κάτι τέτοιο θα επιδράσει ή όχι άμεσα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό γίγνεσθαι οι τράπεζες βαδίζουν προς το κλείσιμο του τρίτου τριμήνου.

Ποια είναι τα δεδομένα

– Για κάθε 25 μονάδες βάσης μείωσης τα έσοδα σε κάθε συστημική τράπεζα υποχωρούν κατά 18 έως 30 εκατ. ευρώ. Η πτώση των επιτοκίων και κατ’ επέκταση των εσόδων από τόκους τώρα αρχίζει να γίνεται κατανοητή από τις αγορές αναφέρουν πηγές της αγοράς.
-Οι συστημικές τράπεζες διατηρούν στο ακέραιο την εκτίμησή τους για κέρδη 5 δισ. ευρώ το 2025 και επικεντρώνουν στις διανομές κερδών στους μετόχους, μιας και το παιχνίδι γι’ αυτές συνεχίζει να παίζεται στις κεφαλαιαγορές.
-Τα κέρδη θα αναπληρωθούν, από χαμηλότερες προβλέψεις, αύξηση των εργασιών, υψηλότερες προμήθειες σε υπηρεσίες όπως το Wealth στο οποίο οι τράπεζες κατευθύνουν πολλούς από τους πελάτες τους.
-Η πιστωτική επέκταση είναι μέγα ζητούμενο με δύο δεδομένα: Α. Τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στην στεγαστική πίστη που στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο αναμένοντας τη λειτουργία του νέου προγράμματος το «Σπίτι μου 2». Το νέο πρόγραμμα εκτιμάται πως θα ξεκινήσει στις αρχές του έτους. Β. Τα επιχειρηματικά δάνεια που κινούνται με δυναμισμό λόγω των μεγάλων έργων που ανακοινώνονται και απαιτούν χρηματοδότηση. Ωστόσο και εδώ οι εκταμιεύσεις αρκετών από αυτά τα δάνεια ίσως να μην ολοκληρωθούν εντός του έτους.

Οι απαιτήσεις του SSM

Ο SSM θα πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στη χώρα μας και θα έχει εκτενείς συζητήσεις με τις τράπεζες για μια σειρά από θέματα που απασχολούν τον ισολογισμό τους. Ο επόπτης δεν επιθυμεί δημοσιονομική χαλάρωση και επειδή οι γεωπολιτικοί και οι οικονομικοί κίνδυνοι καθίστανται όλο και πιο απρόβλεπτοι ζητά από τις τράπεζες πειθαρχία και αποθεματικά για την αντιμετώπιση έκτακτων κινδύνων. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει να «παζαρεύει» τις διανομές στους μετόχους με το DTC ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να τρέχουν με γοργούς ρυθμούς τις εκδόσεις στο πλαίσιο των MREL ώστε να επιτύχουν νωρίτερα τους στόχους.

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα «Gigabit Voucher»: Μοιράζει κουπόνια €200 για γρήγορο Internet

ΑΔΜΗΕ: Ένα βήμα εμπρός για το ηλεκτρικό καλώδιο με φόντο την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη

Nova: Πώς προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα – Τα σενάρια για την πώληση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ