Περαιτέρω πίεση στα έσοδά τους που ήδη έχουν πληγεί από την πανδημία αναμένουν τράπεζες και servicers μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει – έως τις 13 Μαίου για όλους και έως τα τέλη του ίδιου μήνα μόνον για τους ευάλωτους δανειολήπτες – τους πλειστηριασμούς ακινήτων, προειδοποιώντας για μαζικές διαταγές πληρωμής και κατασχέσεις αμέσως μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παρά τις… προειδοποιήσεις που απηύθυναν όλο το προηγούμενο διάστημα εκπρόσωποι του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος ότι το παρατεταμένο «πάγωμα» των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης πλήττει τον ρυθμό, με τον οποίο επιτυγχάνονται ρυθμίσεις και συναινετικές διευθετήσεις, ενεργοποιώντας, έτσι, ένα ντόμινο παρενεργειών στην οικονομία, η κυβέρνηση «κατέβασε» τις σχετικές διατάξεις σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπουν οριζόντιο «πάγωμα» των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έως τις 13 Μαίου και περαιτέρω προστασία για τους ευάλωτους έως τα τέλη του ίδιου μήνα. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλειστηριασμοί που ματαιώθηκαν από 7/11/2020 έως και 13/5/2021 θα προσδιοριστούν για μετά από δύο μήνες, ενώ σε περίπτωση που οι οφειλέτες έχουν ασκήσει ανακοπή, τότε αυτοί θα διενεργηθούν μετά τις 16 Ιουλίου 2021», σχολιάζουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: «Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί για μετά τις 13/5/2021, αυτοί θα διενεργηθούν κανονικά, εκτός εάν έχει ασκηθεί ανακοπή, οπότε η ημερομηνία μεταφέρεται μετά από ένα δίμηνο ή πρόκειται για ευάλωτο δανειολήπτη, αφού η προστασία της κύριας κατοικίας προστατεύεται έως τα τέλη Μαίου».
Υπενθυμίζεται πως με βάση το άρθρο 79 για να τύχουν προστασίας οι οφειλέτες οφείλουν, μεταξύ άλλων, να πληρούν των εξής κριτηρίων:
α) Η αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
β) Το οικογενειακό εισόδημα του φυσικού προσώπου κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τις 17.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 13.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο ή συμβίο ή συμβία και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τρία εξαρτώμενα μέλη.
γ) Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα του φυσικού προσώπου, του/της συζύγου ή συμβίου ή συμβίας του και των εξαρτώμενων μελών στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.
δ) Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου της οφειλής, για την οποία επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
ε) Η ακίνητη περιουσία του αιτούντος, του ή της συζύγου ή συμβίου ή συμβίας και των εξαρτώμενων μελών, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας, να έχει συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.
στ) Τα μεταφορικά μέσα του αιτούντος που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας για ιδιωτική χρήση να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.
«Εάν στις παραπάνω ημερομηνίες προστεθεί και η ανάπαυλα του Αυγούστου που παραδοσιακά δεν γίνεται καμία πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης τότε καθίσταται προφανές ότι το 2021 θεωρείται χαμένο από άποψης εσόδων από ρευστοποιήσεις ή πλειστηριασμούς», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας πως ως αντιστάθμισμα η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους servicers την αναθεώρηση των business plans, στο πλαίσιο του «Ηρακλή ΙΙ».
Πτωχευτικός Νόμος: «Αγκάθι» ο φορέας ακινήτων
«Όλα τα βήματα υλοποίησης του Πτωχευτικού Νόμου προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με εξαίρεση τον Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων». Αυτό τονίζουν στο newmoney πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις σχετικές διεργασίες, εκφράζοντας τον φόβο πως ειδικά το συγκεκριμένο σκέλος θα καθυστερήσει πέραν της 1ης Ιουνίου, οπότε και θα ισχύει το νέο πλαίσιο για τα φυσικά πρόσωπα.
Στον αντίποδα, έτοιμος φέρεται πως είναι ο αλγόριθμος, ο οποίος θα υπολογίζει τη δόση που θα μπορεί να πληρώνει μία επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό για την εξόφληση των χρεών προς το Δημόσιο και τους πιστωτές με βάση τα εισοδήματα που διαθέτει.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόοδος επί του νέου Πτωχευτικού Νόμου αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση που έχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με τραπεζίτες και servicers.
Στη συνάντηση θα παραβρεθούν, επίσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός και ο επικεφαλής της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) κ. Φώτης Κουρμούσης.
Διαβάστε ακόμα:
Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Αυτά είναι τα σημαντικότερα έργα – Πού θα μοιραστούν τα €32 δισ.
Google: Προσέφερε $60.000 σε καθηγητή πανεπιστημίου και εκείνος την απέρριψε – Δείτε γιατί
Online αγορές: Γιατί η τράπεζα μπορεί να απορρίψει τη συναλλαγή