search icon

Τράπεζες

Τράπεζες: Στα 15 δισ. ευρώ το στοκ των «κόκκινων» δανείων – Οι στόχοι για… ευρωπαϊκό δείκτη NPE & νέα δάνεια

Πόσα «κόκκινα» δάνεια είχε η καθεμία τράπεζα στο τέλος του 2021 και πόσο κοντά είναι στην επίτευξη δείκτη NPE κοντά στο 3% - Τα σχέδια για νέες εκταμιεύσεις υπό τη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων

Με ένα στοκ «κόκκινων» δανείων κοντά στα 15 δισ. ευρώ έκλεισαν το 2021 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, γεγονός που καθιστά πιο ρεαλιστικό τον στόχο για επίτευξη… ευρωπαϊκού δείκτη NPE – πέριξ του 3% – που θα τις επιτρέψει να ανοίξουν περαιτέρω την κάνουλα των δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα ετήσια αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα, οι τράπεζες κατάφεραν, μέσα κυρίως από τιτλοποιήσεις, αλλά και πωλήσεις, να μειώσουν αισθητά το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφήνοντας πίσω τους την κληρονομιά της κρίσης.

Πιο αναλυτικά:

Η Eurobank, η οποία ήταν και η πρώτη που άνοιξε την αυλαία των αποτελεσμάτων, περιόρισε τα «κόκκινα» ανοίγματα κατά 2,9 δισ. ευρώ το 2021, με αποτέλεσμα αυτά να διαμορφωθούν στα 2,8 δισ. ευρώ. Ο επίμαχος δείκτης μειώθηκε κατά 7,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2020 και διαμορφώθηκε σε 6,8% στο τέλος του 2021, καθιστώντας τη Eurobank την 1η τράπεζα στην Ελλάδα με μονοψήφιο δείκτη.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, για την περίοδο 2022 – 2024 αναμένει νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους 800 εκατ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ εφέτος και άλλα 400 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία), στοχεύοντας – μέσω κυρίως οργανικών πρωτοβουλιών – να μειώσει τον δείκτη NPE κάτω από 5% στο τέλος της επίμαχης περιόδου.

Σε επίπεδα κάτω των πέντε δισ. ευρώ μειώθηκαν τα «κόκκινα» ανοίγματα της Alpha Bank στην Ελλάδα – λιγότερα κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο – με τον δείκτη NPE να «αγγίζει» το 13%.

Το 2021 η τράπεζα ολοκλήρωσε 11 συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων, ύψους 16 δισ. ευρώ, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα, ύψους 800 εκατ. ευρώ, επιχειρησιακών πρωτοβουλιών, εκδόσεων ομολόγων και άλλων διαρθρωτικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού, ενώ στόχος της διοίκησης είναι τα «κόκκινα» δάνεια να πέσουν κάτω από τρία δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022.

Σε τροχιά επίτευξης δείκτη NPE 8% μέχρι το τέλος του 2022 βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατάφερε να μειώσει το «κόκκινο» απόθεμα στα 4,9 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 έναντι 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020.

Ο επίμαχος δείκτης, δηλαδή, μειώθηκε σημαντικά στο 12,6% κυρίως λόγω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων, συνολικού ύψους 16,8 δισ. ευρώ, καθώς και της μείωσης NPEs κατά 800 εκατ. ευρώ μέσω οργανικής διαχείρισης.
Για φέτος, πάντως, η διοίκηση της τράπεζας αναμένει νέες εισροές «κόκκινων» δανείων, ύψους 400 – 500 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα έριξε τα «κόκκινα» ανοίγματά της στα 2,1 δισ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2021, με τον δείκτη στην Ελλάδα να βρίσκεται στο 6,9%, σημειώνοντας μείωση της τάξεως των πέντε ποσοστιαίων μονάδων σε τριμηνιαία βάση και σχεδόν επτά ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση.

Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι αυτός να διαμορφωθεί στο 6% στο τέλος του 2022 – έναν χρόνο, δηλαδή, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό – και περίπου στο 3% έως και το 2024.

«Στροφή» στις χορηγήσεις δανείων

Νέα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προτίθενται να χορηγήσουν οι τράπεζες, μία… τάση που έγινε εμφανής ήδη από το 2021.

Πιο αναλυτικά, η Eurobank έδωσε πέρυσι νέα δάνεια, ύψους 7,8 δισ. ευρώ, ενώ στόχος της είναι να είναι παρούσα στη χρηματοδότηση του νέου αναπτυξιακού κύκλου που άνοιξε για την χώρα. «Η παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της. Καθώς τα γεγονότα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνεπειών τους είναι πρόωρη», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, για να προσθέσει: «Σε κάθε περίπτωση, τα θεμελιώδη μεγέθη για την επικράτηση του θετικού σεναρίου εξακολουθούν να ισχύουν: η ύπαρξη ενός φιλικού για επενδύσεις επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ένας σταθερός οδικός χάρτης με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και επαρκείς πηγές χρηματοδότησης που περιλαμβάνουν το NextGenEU και λοιπούς πόρους από την ΕΕ».

Νέα δάνεια, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, χορήγησε το 2021 η Alpha Bank, με τη διοίκηση της τράπεζας να στοχεύει σε διπλασιασμό της πιστωτικής επέκτασης για το τρέχον έτος, συνεπικουρούμενη και από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 η Alpha Bank στήριξε την ελληνική οικονομία με συνολικές εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης της καθαρής πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις, ύψους 1.6 δισ. ευρώ. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω εντός του 2022, με το επίμαχο μέγεθος να ‘αγγίζει’ τα 2,2, δισ. ευρώ», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης.

Στα 6,5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκταμιεύσεις νέων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς το 2021 – υψηλότερα από τον στόχο των 5,7 δισ. ευρώ – αποτυπώνοντας την πιστωτική ζήτηση κυρίως από επιχειρήσεις (μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις). Η καθαρή πιστωτική επέκταση (εκταμιεύσεις μείον αποπληρωμές) διαμορφώθηκε σε ένα δισ. ευρώ το 2021. Και το χαρτοφυλάκιο της λιανικής, ωστόσο, έδειξε σημάδια ανάκαμψης, με τις εκταμιεύσεις να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, κ. Χρήστο Μεγάλου, το πρώτο δίμηνο του 2022 οι νέες εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στο ένα δισ. ευρώ, δείχνοντας την τάση για το σύνολο του έτους, ενώ προέβλεψε ότι το 2022 η καθαρή πιστωτική επέκταση (νέες εκταμιεύσεις, αλλά και αποπληρωμές δανείων) της τράπεζας θα ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ.

Τέλος, η ΕΤΕ εμφάνισε το 2021 νέες εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, με το χαρτοφυλάκιο λιανικής να καταγράφει αύξηση 59% και το corporate 30% σε ετήσια βάση. Ειδικά για το δ’ τρίμηνο του 2021 τα νέα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,9 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις και 200 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες. «Τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας είναι ισχυρά και ακόμη και μέσα στη σημερινή διεθνή συγκυρία η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη το 2022 και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα το 2023 και το 2024. Ως εκ τούτου, οι στόχοι της ΕΤΕ παραμένουν φιλόδοξοι», υπογράμμισε ο CEO της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς.

Διαβάστε ακόμα:

Γιεβγκένι Κασπέρσκυ: Ο Ρώσος μεγιστάνας, οι κυρώσεις και η στενή σχέση με τη Σαντορίνη 

Προς την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων 16 μηνών οι αγορές στην Ευρώπη

Πέτρος Φιλιππίδης: Μετά τη δίκη, έρχεται το σφυρί για το σπίτι στο Ψυχικό

Exit mobile version