search icon

Τράπεζες

Τράπεζες: Στα 100 δισ. ευρώ το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο – Ζωτικής σημασίας η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης

Πώς μοιράζεται η «πίτα» των «πράσινων» δανείων και ποια τα σχέδια για τις νέες εκταμιεύσεις – Προσηλωμένες στον στόχο για δείκτη «κόκκινων» δανείων όσο το δυνατόν πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένουν οι τράπεζες, παρά το νέο παγκόσμιο σοκ στην οικονομία

Εξυπηρετούμενα δάνεια πέριξ των 100 δισ. ευρώ έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης προς την πραγματική οικονομία να αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για αυτές.

«Αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν περίπου 25 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια για την καθεμία τράπεζα. Είναι ζωτικό για αυτές να αυξήσουν τον δανεισμό», σχολίασε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως από τις 800.000 επιχειρήσεις bankable, δηλαδή, αξιόχρεες, θεωρούνται οι 200.000.

«Οι υπόλοιπες είναι πάρα πολύ μικρές, ένα – δύο ατόμων, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι θνησιγενείς. Υπάρχει χώρος για όλους. Για να μπορέσουν, ωστόσο, να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει και αυτές να κάνουν προσπάθειες, δηλαδή, να επιτύχουν διαφάνεια στα βιβλία τους, αλλά και οι τράπεζες να κάνουν νέα προϊόντα», πρόσθεσε.

Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα, η «πίτα» των «πράσινων» δανείων στα τέλη του 2021 μοιράζεται ως εξής:

Στα 25,3 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς, έχοντας καταφέρει να αυξήσει την επίμαχη περίμετρο κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και δη, σε μία περίοδο, όπου ακολούθησε ένα άκρως επιθετικό πρόγραμμα εξυγίανσης του ισολογισμού της.

Η καθαρή πιστωτική επέκταση (εκταμιεύσεις μείον αποπληρωμές) διαμορφώθηκε σε ένα δισ. ευρώ το 2021, ενώ, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, το πρώτο 3μηνο του 2022 οι νέες εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στο ένα δισ. ευρώ, δείχνοντας την τάση για το σύνολο του έτους. Υπενθυμίζεται πως στις 6 Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί το αναθεωρημένο business plan της τράπεζας, με τις προβλέψεις, πάντως, να κάνουν λόγο για πιστωτική επέκταση πέριξ του 1,3 δις. ευρώ για το 2022.

«Πράσινα» δάνεια, ύψους 25,2 δισ. ευρώ, διαθέτει από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα, έχοντας αυξήσει το επίμαχο χαρτοφυλάκιο κατά 1,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η διοίκηση της ΕΤΕ στοχεύει σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) στο 10% έως το 2024, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,5 με δύο δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Μόλις χθες η ΕΤΕ ανακοίνωσε την πρώτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτή περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, 4,85 εκατ. ευρώ, από πόρους του ΤΑΑ και 2,91 εκατ. ευρώ από κεφάλαια της τράπεζας για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας Ελληνικοί Λευκόλιθοι Α.Ε..

Δάνεια, ύψους 24,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει το εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank, η οποία κατάφερε να αυξήσει την «πίτα» κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ για το 2021 που προέκυψε από τη χορήγηση δανείων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις, ενώ για εφέτος η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει αυτή να ανέλθει σε 2,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, η Eurobank διαθέτει εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 24,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 14,9 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 7,9 δισ. ευρώ στεγαστικά και 1,5 δισ. ευρώ καταναλωτικά. Σε επίπεδο Ομίλου το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε 33,1 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των ομολογιών από τις τιτλοποιήσεις αυτό διαμορφώνεται σε 38,2 δισ. ευρώ. Πέρυσι η τράπεζα έδωσε νέα δάνεια, ύψους 7,8 δισ. ευρώ, ενώ στόχος της είναι να είναι παρούσα στη χρηματοδότηση του νέου αναπτυξιακού κύκλου που άνοιξε για την χώρα.

Το ουκρανικό δεν αλλάζει το στόχο για τα «κόκκινα»

Προσηλωμένες στο στόχο για δείκτη «κόκκινων» δανείων όσο το δυνατόν πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες, παρά το νέο παγκόσμιο σοκ στην οικονομία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Εάν αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία σταματήσει σύντομα και η επίπτωση στο ΑΕΠ της Ελλάδας είναι της τάξης του 1%, ναι μεν, θα υπάρξουν λίγα «κόκκινα» αλλά δεν θα αλλάξει η εικόνα, δηλαδή, ότι οδεύουμε προς μονοψήφιο ποσοστό εφέτος. Μέχρι στιγμής, υπάρχει κρατική βοήθεια σε δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ άγνωστες είναι και οι πραγματικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σίγουρα η αύξηση της τιμής της ενέργειας επηρεάζει τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, το διαθέσιμο εισόδημα, σημασία, όμως, έχει η διάρκεια», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Στην αλλαγή που παρατηρείται στην κουλτούρα πληρωμών των Ελλήνων αναφέρθηκε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γκίκας Χαρδούβελης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 10% των πελατών της ΕΤΕ που δικαιούνταν κρατική στήριξη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τη ζήτησε τελικά. Οι υπόλοιποι συνέχισαν να πληρώνουν χωρίς βοήθεια τις δόσεις τους» σημείωσε σχετικά.

Οι τράπεζες, πάντως, μπήκαν στο 2022 με ένα στοκ «κόκκινων» δανείων πέριξ των 15 δισ. ευρώ, με δύο εκ τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν ήδη επιτύχει μονοψήφιο δείκτη NPE (Eurobank και ΕΤΕ με 6,8% και 6,9% αντίστοιχα), ενώ προσεχώς θα ακολουθήσουν και οι άλλες δύο (Alpha Bank και Πειραιώς, με τον στόχο για το 2022 να ορίζεται σε 7% και 8% αντίστοιχα).

Διαβάστε ακόμη:

Τελεσίγραφο Πούτιν: Μόνο με ρούβλια το φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου

Ταξιδεύει ασταμάτητα για 10 χρόνια – Έχει επισκεφτεί 130 διαφορετικές χώρες, με μόλις 30$ την ημέρα

Το κρυφό deal του Έλον Μασκ: Πώς η Tesla θα αντιμετωπίσει τον Νο1 κίνδυνο της ηλεκτροκίνησης

Exit mobile version