search icon

Τράπεζες

Τράπεζες: «Σπριντ» για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης με το βλέμμα στην πιστωτική επέκταση

Τους στόχους πιστωτικής επέκτασης που είχαν θέσει, τόσο για το τρέχον έτος, όσο και σε βάθος τριετίας, «τρέχουν» να πιάσουν οι τράπεζες – «Καταλύτης» τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – Οι επιδόσεις ανά τράπεζα

Τους στόχους πιστωτικής επέκτασης που είχαν θέσει, τόσο για το τρέχον έτος, όσο και σε βάθος τριετίας και οι οποίοι – καθ’ ομολογία σύσσωμης της αγοράς – είναι φιλόδοξοι, «τρέχουν» να πιάσουν οι τράπεζες, αξιοποιώντας στο έπακρο την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια μία «ανάσα» από το 5% σε διάστημα ενός έτους, εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, είχε αντίκτυπο στη ζήτηση για νέα δάνεια, ενεργοποιώντας, παράλληλα, ένα «κύμα» πρόωρων αποπληρωμών. Ο συνδυασμός αυτός μεταφράστηκε για τις τράπεζες σε χαμηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, οι οποίοι, ωστόσο, ανέκαμψαν – έως ένα βαθμό – στην εκπνοή του 2023. Κι αυτό γιατί, από τη μία, η ΕΚΤ αποφάσισε να πατήσει pause στις αυξήσεις (σ.σ. αποφεύγοντας, ωστόσο, να δώσει ένα σαφές στίγμα των προθέσεών της, αναφορικά με τη χρονική συγκυρία της αποκλιμάκωσής τους) και από την άλλη, πολλά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ωρίμασαν, επιτρέποντας έτσι, την εκταμίευσή τους.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, από την έναρξη του προγράμματος πριν από σχεδόν δύο χρόνια έως σήμερα έχουν εγκριθεί 248 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 9,5 δισ. ευρώ, με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται σε 2,3% και την περίοδο αποπληρωμής στα 14 έτη. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά στο δανειακό σκέλος του ΤΑΑ είχαν κατανεμηθεί 12,73 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 – 2026. Το ποσό αυτό, ωστόσο, αυξήθηκε κατά πέντε δισ. ευρώ – στα 17,73 δισ. ευρώ – μετά και το σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.

Μόλις χθες, Δευτέρα, η Eurobank έκανε γνωστό ότι έλαβε πρώτη από τις συστημικές τράπεζες την έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών για την εκταμίευση και της 6ης δόσης του ΤΑΑ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας στο 1,6 δισ. ευρώ τους πόρους που διαχειρίζεται μέσω αυτού. Συγκεκριμένα, η τράπεζα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, συμμετέχει στη χρηματοδότηση 69 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 4,92 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους 1,2 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ και 860,32 εκατ. ευρώ μέσω δανείων που χορήγησε παράλληλα για αυτά τα επενδυτικά σχέδια, συμβάλλοντας έτσι, στην οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη της απασχόλησης στη χώρα.

«Εστιάζοντας στον ‘πράσινο’ και ‘ψηφιακό’ προσανατολισμό του ΤΑΑ και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η τράπεζα ξεκινά άμεσα τη διάθεση και της 6ης δόσης, διοχετεύοντας πόρους σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, με έμφαση σε πρώην λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές, ηλεκτροκίνηση και μικροκινητικότητα, τηλεπικοινωνίες και αναβαθμίσεις δικτύου οπτικών ινών, λιανεμπόριο, παραγωγή μπαταριών και συσσωρευτών, τουρισμό, βιομηχανία φαρμάκων, βιομηχανία τροφίμων και ποτών και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι για την Τράπεζα Πειραιώς η υποβολή του αιτήματος για την 6η δόση. Όπως επισημαίνουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, η έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται να δοθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, με την τράπεζα να κινείται πολύ γρήγορα και για το αίτημα της 7ης δόσης. Μέχρι στιγμής, η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει σε 75 συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 δις. ευρώ, με δάνεια RRF 1,13 δισ. ευρώ και εκείνα που χορήγησε η ίδια 920 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευτεί 350 εκατ. ευρώ και 255 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Τράπεζα Πειραιώς να είναι πρώτη σε εκταμιεύσεις, κάτι που επιβεβαιώνει την ωριμότητα των χρηματοδοτήσεων και την ουσιαστική απόδοση των δανειακών κεφαλαίων του RRF στην πραγματική οικονομία», σημειώνουν πηγές της τράπεζας.

Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της, εντός του 2023 συμβασιοποίησε 51 συναλλαγές, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, σε δάνεια ΤΑΑ, αριθμός που, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, είναι ο υψηλότερος μεταξύ των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σωρευτικά από την αρχή του προγράμματος το συνολικό ποσό συμβασιοποιημένων δανείων ΤΑΑ ανέρχεται στα 920 εκατ. ευρώ, με τα αντίστοιχα δάνεια συγχρηματοδότησης της ΕΤΕ να έχουν φτάσει τα 750 εκατ. ευρώ, για συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων περίπου 2,5 δισ. ευρώ. «Είναι αξιοσημείωτο ότι το 51% των δανείων εμπίπτει στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης (πολύ παραπάνω από το 38,5%, ήτοι το ελάχιστο που προβλέπει το πρόγραμμα) και 21% σε χρηματοδοτήσεις που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό», σχολιάζουν στο newmoney οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως βάσει των συναλλαγών υπό έγκριση κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται σημαντική περαιτέρω αύξηση των χρηματοδοτήσεων.

Τέλος, η Alpha Bank, όπως επισημαίνουν στο newmoney στελέχη της, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΑ για τη χρηματοδότηση  μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στηρίζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετάβασή τους στην πράσινη οικονομία. Η τράπεζα, άλλωστε, ήταν η πρώτη που χρηματοδότησε μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, παραμένοντας αρωγός στην προσπάθεια, ώστε οι πόροι να είναι προσβάσιμοι και διαθέσιμοι στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί τον ζωτικό ιστό της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης για 10ετές ομόλογο: Έξοδος στις αγορές με ρεκόρ, το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης μετά το 2010

Νέα επένδυση από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ στην Τουρκία – Τα οφέλη

Μάχη κατά της ακρίβειας: Υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις που εξειδικεύουν τα νέα μέτρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version