Χωρίς την εγκατάλειψη των κλασικών τους στόχων, οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν ένα νέο πεδίο εργασιών και επενδύσεων για να διοχετεύσουν μια σημαντική ρευστότητα η οποία κινείται μεταξύ 6,5-7 δισ. ευρώ.

Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούν κέρδη σε μια περίοδο κατά την οποία οι κλασικές πηγές εσόδων είτε διαφοροποιούνται, είτε περιορίζονται.

Το περιβάλλον των πτωτικών επιτοκίων, οι σημαντικοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι, αλλά και η αλλαγή κουλτούρας στις νεότερες ηλικίες επιβάλλουν στις τράπεζες μεταβολή των δεδομένων για να μπορέσουν να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα τα σημαντικά τους κέρδη και να διανείμουν ισχυρά μερίσματα.

Οι ελληνικές τράπεζες σαφώς διαφοροποιούνται από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, καθώς πραγματοποιούν και υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Συγχρόνως όμως επιδιώκουν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων για να διαφοροποιήσουν τις πηγές εσόδων και κερδών.

Οι νέοι πελάτες

Η πελατεία των τραπεζών έπαψε να έχει ενιαία χαρακτηριστικά.

Οι νεότερες γενιές έχουν μεγαλώσει σε μια οικονομία διαμοιρασμού, με γνωστές δραστηριότητες το Airbnb, το Uber κ.λπ., με διασυνοριακά νοικοκυριά, με μια διαμορφωμένη άρνηση απέναντι στο τραπεζικό τομέα. Οι νέοι πελάτες των τραπεζών δεν έχουν διασφαλισμένα εισοδήματα, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει φυσικό κατάστημα και η άποψή τους διαφοροποιείται κατά πολύ για τις επενδύσεις. Είναι τεχνολογικά ενήμεροι και η προσέγγισή τους δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση.

Οι τομείς νέων επενδύσεων

Στον τομέα των εργασιών οι neobanks θα επηρεάσουν σημαντικά το retail των τραπεζών, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει διαφοροποιήσει ουσιαστικά την αρχιτεκτονική των προϊόντων τους. Οι τράπεζες με πλεονάζουσα ρευστότητα αναζητούν επενδύσεις ώστε να διαφοροποιήσουν τα έσοδά τους και να έχουν αποδόσεις πέραν των κλασικών τραπεζικών εργασιών, οι οποίες ούτως ή άλλως μεταβάλλονται δομικά.

Ο τομέας του bancassurance ωθεί τις τράπεζες στην ασφαλιστική αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός. Αλλωστε η απόκτηση ασφαλιστικής τις βοηθάει στο να έχουν μια άμεση παρακολούθηση της ασφάλισης των δανείων που χορηγούν.

H Διαχείριση Κεφαλαίων και Περιουσίας (Asset and Wealth Management) είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο οι τράπεζες επενδύουν προκειμένου να διαφοροποιήσουν τις πηγές των εσόδων τους. Οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και η σύναψη συμφωνιών προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν άλλον έναν τομέα όπου αναμένονται συμφωνίες καθώς οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν από το μεγάλο στοκ ακινήτων που έχουν αποκτήσει στο πλαίσιο πλειστηριασμών όπου δεν βρέθηκε αγοραστής.

Οι εξαγορές πιστωτικών ιδρυμάτων και fintechs, καθώς και η δημιουργία neobanks είναι τομείς όπου οι τράπεζες προχωρούν σε επένδυση.

Τα σχέδια

Τα αποτελέσματα των τραπεζών πρόσφατα αποτύπωσαν και την ανάπτυξη των σχεδίων τους. Η Tράπεζα Πειραιώς προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής αντί 600 εκατ. ευρώ, δείχνοντας την τάση μεγέθυνσης που επικρατεί στην τραπεζική αγορά. Η πράξη αυτή καταγράφει και την ανάγκη διαφοροποίησης των εσόδων της τράπεζας, ενώ η διοίκησή της δεν αποκλείει κινήσεις στην αγορά εφόσον προκύψουν ευκαιρίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς προχωράει στο δύσκολο αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα δημιουργίας μιας neobank, της Snappi, η οποία θα λειτουργήσει από τις αρχές του καλοκαιριού. Η ψηφιακή Snappi θα στηριχθεί με κεφάλαια από τον μέτοχό της ενώ διαθέτει πανευρωπαϊκή άδεια και σκοπεύει να επεκταθεί γρήγορα σε τουλάχιστον άλλες τρεις χώρες.

Η πρόσφατη εξαγορά της Axia Ventures από την Alpha Bank έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη εξαγορά στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της AstroBank στην Κύπρο, όπως επίσης και του 100% της Flexfin στον τομέα του factoring με σκοπό τη συγχώνευσή της με την ABC Factors. Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι η δραστηριότητα της τράπεζας δεν σταματά εδώ.

Σε ό,τι αφορά την Axia Ventures, το τίμημα της οποίας κατ’ ανώτατο και με την επίτευξη στόχων διαμορφώνεται στα 50 εκατ. ευρώ περίπου, η διοίκηση της Alpha Bank βλέπει ισχυρή δυναμική στις εργασίες της εταιρείας κυρίως στο συμβουλευτικό κομμάτι και τις εισαγωγές στο Χρηματιστήριο, ενώ η δική της δύναμη πυρός βρίσκεται στο αμιγώς χρηματιστηριακό κομμάτι. Ετσι εκτιμάται μια σύζευξη δυνατή στον τομέα και διαφοροποίηση στις πηγές εσόδων και κερδών του ομίλου. Υπενθυμίζεται πως ένας εκ των σημαντικών μετόχων της Alpha Bank είναι η UniCredit, γεγονός που δίνει στην τράπεζα τη δυνατότητα να προσφέρει στους πελάτες της μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Eurobank ήταν η τράπεζα που είδε ότι τα έσοδα πρέπει να έρθουν από πηγές εκτός της χώρας μας και έτσι επέλεξε να επενδύσει στο εξωτερικό.

Μέσα λοιπόν από αυτή τη στρατηγική ολοκλήρωσε την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο και η διοίκηση έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον χώρο των ασφαλειών.

Ομως η τράπεζα ψάχνει επενδύσεις και στον τομέα του asset management αλλά και του banking. Η διοίκησή της βολιδοσκοπεί, εκτός από την εγχώρια και την κυπριακή αγορά, το Λουξεμβούργο και τη Βουλγαρία. Επίσης, η Eurobank διεύρυνε τη στρατηγική της συνεργασία με την Plum Fintech, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, για δραστηριότητα στην έξυπνη διαχείριση χρημάτων.

Η Εθνική Τράπεζα

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, είναι εκείνη που διαθέτει τη μεγαλύτερη δύναμη πυρός σε σχέση με τη ρευστότητα. Οπως είχε δηλώσει ο κ. Παύλος Μυλωνάς κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, τα κεφάλαια που έχει διαθέσιμα η τράπεζα για εξαγορές και συγχωνεύσεις ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει σε κάποια σημαντική και αξιομνημόνευτη κίνηση τουλάχιστον προς το παρόν.

Η τράπεζα έχει επενδύσει πολύ σημαντικά κεφάλαια σε τεχνολογία πετυχαίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο τομέας των ακινήτων φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την Εθνική. Πρόσφατα δημιούργησε μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα, τη Uniko, με εξειδίκευση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, η οποία αναπτύχθηκε από κοινού με την Qualco A.E. Στη νέα εταιρεία που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει κατά 49% . Η ΕΤΕ προς το παρόν ενισχύει τη θυγατρική της στην Κύπρο, ενώ διαθέτει δυναμική παρουσία και συμμετοχή μέσω χρηματοδοτήσεων σε μεγάλα ενεργειακά έργα. Όπως συχνά έχει αναφέρει η διοίκησή της, αναμένει την ευκαιρία και εξετάζει διάφορα projects.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγεται όλο και συχνότερα ότι η τράπεζα προχωρά σε κάτι σημαντικό, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν αυτό θα αφορά την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη 

Πιερρακάκης: Oχι σε εμπορικό πόλεμο, ναι σε συμμαχίες και λύσεις για την ΕΕ – Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή άμυνα (vid) 

Χρηματιστήριο: Τα νέα φορολογικά κίνητρα που «ξεκλειδώνουν» ευκαιρίες 

Ποιος είναι ο Πέτρος Νομικός – Ο εφοπλιστής που εξαγόρασε την Τράπεζα Ηπείρου και ήθελε μια Ελλάδα «ελεύθερη από χρέος» 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα