Σχέδια για τη διάθεση της πλεονάζουσας ρευστότητας που έχει το τελευταίο διάστημα συσσωρευτεί στα «ταμεία» τους, ως αποτέλεσμα, τόσο της αύξησης των καταθέσεων, όσο και της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά και των εκδόσεων MREL επιλέξιμων ομολόγων, καταρτίζουν οι τράπεζες.
Κι ενώ ένα μέρος αυτής θα κατευθυνθεί, όπως, άλλωστε, αναμενόταν, στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους – εφόσον ο SSM ανάψει το σχετικό «πράσινο φως» – και στη χρηματοδότηση της οικονομίας, τα υπόλοιπα κεφάλαια θα διοχετευθούν σε κινήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν – σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα – να αποβούν ιδιαίτερα ωφέλιμες για τις τράπεζες.
Η Εθνική Τράπεζα, για παράδειγμα, εστιάζει τη στρατηγική της σε συνεργασίες που φέρνουν προστιθέμενη αξία. «Στόχος μας είναι η τράπεζα να αποτελέσει «πλατφόρμα συνεργασιών», βελτιώνοντας την εμπειρία πελάτη και διευρύνοντας το πελατολόγιό της», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Παύλος Μυλωνάς.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, προχώρησε το αμέσως προηγούμενο διάστημα στην εξαγορά του 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Epsilon Net S.A., συνάπτοντας μακροχρόνια, αποκλειστική συνεργασία για την κοινή ανάπτυξη και διανομή προϊόντων και λύσεων στους τομείς του επιχειρηματικού λογισμικού, ηλεκτρονικών πληρωμών και άλλων (embedded banking).
Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της ΕΤΕ, κατά το β’ τρίμηνο του 2023 προχώρησε στην αγορά ακινήτων, τα οποία στο παρελθόν μίσθωνε, ενώ έχει συνάψει μνημόνιο συμφωνίας για την αγορά πρόσθετων ακινήτων, ποσού ίσου περίπου με 154 εκατ. ευρώ, τα οποία, επί του παρόντος, μισθώνει.
«Τα περιουσιακά στοιχεία που αναγνωρίστηκαν στα ενσώματα πάγια στοιχεία και σχετίζονται με την αγορά αυτών των ακινήτων ανήλθαν σε 151 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο και την τράπεζα. Η συναλλαγή αυτή είχε ως επακόλουθο τον τερματισμό των σχετικών μισθώσεων και ως εκ τούτου, τη μείωση κατά 173 εκατ. ευρώ και 179 εκατ. ευρώ των περιουσιακών στοιχείων με δικαίωμα χρήσης και των υποχρεώσεων από μισθώσεις αντίστοιχα για τον Όμιλο (μείωση κατά 145 εκατ. ευρώ και 153 εκατ. ευρώ για την τράπεζα)», αναφέρεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής ήταν η αναγνώριση κέρδους, ύψους έξι και οκτώ εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Με τον τρόπο αυτό λοιπόν, η ΕΤΕ τοποθετεί στο real estate μέρος της ρευστότητάς της που στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ανήλθε σε 25,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα επτά δισ. ευρώ είναι σε μορφή ρευστών διαθεσίμων κατατεθειμένων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Σε συγχωνεύσεις και εξαγορές προτίθεται να κατευθύνει μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας και η Eurobank, η διοίκηση της οποίας επανέλαβε την πρόθεση για αξιοποίηση ευκαιριών και στις τρεις βασικές αγορές όπου δραστηριοποιείται (Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία).
Υπενθυμίζεται πως στη μεν, Βουλγαρία η Eurobank, μετά την απόκτηση των τραπεζικών υπηρεσιών της Alpha Bank το 2016 και της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς το 2018, προχώρησε και στην εξαγορά – το 2022 – της μονάδας καταναλωτικής πίστης της BNP, με δάνεια, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ στη δε, Κύπρο το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα – μετά και τις διαδοχικές συμφωνίες με Wargaming και Third Point Hellenic Recovery Fund – έχει πλέον αυξηθεί στο 30%.
Πληροφορίες από τη Μεγαλόνησο, μάλιστα, θέλουν την τράπεζα να προχωρά – το αργότερο έως το τέλος του 2023 – σε εξαγορά της Ελληνικής και συγχώνευσής της με τη Εurobank Κύπρου. Όσον αφορά στα σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ντουμπάι, η Ινδία και το Ισραήλ, η διοίκηση της τράπεζας επανέλαβε το ενδιαφέρον, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως δεν προτίθεται να «κάψει» κεφάλαια εάν δεν υπάρχουν εχέγγυα για σίγουρες αποδόσεις.
Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας της Eurobank διαμορφώθηκε σε 174,2% στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2023, με τα υψηλής ποιότητας ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού να «αγγίζουν» τα 17,3 δισ. ευρώ την ανωτέρω περίοδο, ενώ η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 4,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022, σε 7,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2023.
Μία περισσότερο εξωστρεφή προσέγγιση στις διεθνείς της δραστηριότητες έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια και η Alpha Bank, προσδοκώντας η κερδοφορία από το εξωτερικό να ευθυγραμμιστεί με τα επίπεδα κερδοφορίας του Ομίλου μέχρι το 2025.
Αξίζει να αναφερθεί πως η προσέγγιση αυτή απέδωσε θετικά αποτελέσματα ήδη από το 2022, με τις εκταμιεύσεις στη Ρουμανία να αυξάνονται κατά 28% σε ετήσια βάση και τις καταθέσεις κατά 10%, ενώ αύξηση κατέγραψαν και οι δραστηριότητες στην Κύπρο (+10%).
Στόχος, πάντως, της διοίκησης της τράπεζας είναι η αύξηση του ποσού που θα επιστραφεί στους μετόχους, δηλαδή, 20% επί των κερδών του 2023.
«Έως το 2025 αναμένουμε μέση ετήσια αύξηση κερδών που θα υπερβαίνει το 20% από τα επίπεδα του 2022, οδηγώντας την κερδοφορία μας σε επίπεδα άνω του 12% και δημιουργώντας συνολικά καθαρά κέρδη περί τα δύο δισ. ευρώ στην τριετή περίοδο του πλάνου μας.
Σε συνδυασμό με την απορρόφηση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, αναμένουμε, συνεπώς, αύξηση των εποπτικών μας κεφαλαίων κατά 2,3 δισ. ευρώ. Μέρος αυτών, περίπου 900 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της οργανικής μας ανάπτυξης στη διάρκεια της περιόδου. Εντούτοις, το μεγαλύτερο μέρος – περίπου 1,4 δισ. ευρώ – θα μας επιτρέψει να υπερβούμε σημαντικά τα ελάχιστα όρια κεφαλαίου που η διοίκηση θεωρεί ως απαραίτητα για τη λειτουργία της τράπεζας», ανέφερε σχετικά ο CEO της Alpha Bank.
Τέλος, όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, αυτή, μεταξύ άλλων, εστιάζει στη διανομή μερίσματος 10% από τα κέρδη του 2023, ενώ με τη δημιουργία της ψηφιακής τράπεζας επιχειρεί μία… εναλλακτική επέκταση στο εξωτερικό.
Σημειώνεται πως ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) του Ομίλου αυξήθηκε περαιτέρω το β’ τρίμηνο του 2023 – στο 233% – κυρίως λόγω των ενισχυμένων ρευστών διαθεσίμων υψηλής ποιότητας, ενώ το υπόλοιπο χρηματοδότησης TLTRO παραμένει στα 5,5 δισ. ευρώ, με δύο δισ. ευρώ να λήγουν τον Δεκέμβριο του 2023, 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024 και ένα δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του ερχόμενου έτους.
Διαβάστε ακόμη:
Η ακρίβεια οδηγεί τους Έλληνες σε οδικούς προορισμούς και εναλλακτικά νησιά (πίνακες)
Η φιλοσοφία και τα έργα ενός μεγάλου Ελληνα αρχιτέκτονα
Γιατί το μενού του Scorpios στη Μύκονο μένει στη μνήμη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ