Με επίκεντρο τους μετόχους τους θα κινηθούν οι τράπεζες σε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα και ευελπιστούν πως οι οίκοι αξιολόγησης θα είναι αυτοί που θα τους δώσουν –όλοι– υψηλότερες βαθμίδες, τέτοιες που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους και να γίνουν ελκυστικές σε ακόμη περισσότερους διεθνείς οίκους.
Η αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και εκείνη των πιστωτικών ιδρυμάτων λειτουργούν συχνά αμφίδρομα.
Ωστόσο οι οίκοι αξιολόγησης σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν διαφορετική μεθοδολογία-κριτήρια και διατηρούν άλλες απόψεις για την πρόοδο των εθνικών οικονομιών των χωρών που αξιολογούν και άλλες για την πορεία των τραπεζών τους.
Έτσι ενώ η Moody’s έχει δώσει σε όλες τις συστημικές ελληνικές τράπεζες επενδυτική βαθμίδα εν τούτοις δεν το έχει πράξει με την Ελληνική Δημοκρατία που θα την επαναξιολογήσει στις 14 Μαρτίου.
Περαιτέρω οι λοιποί οίκοι αξιολόγησης έχουν πράξει ακριβώς το αντίθετο: S&P, DBRS και Fitch έχουν δώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Δημοκρατία και όχι στις τράπεζες.
Με βάση το ημερολόγιο ο χορός των αξιολογήσεων ξεκινάει στις 7 Μαρτίου με την DBRS και μετά τη Moody’s συνεχίζει η S&P στις 18 Απριλίου, η Fitch στις 16 Μαΐου και η Scope στις 30 Μαΐου.
Πώς οι αξιολογήσεις βοηθούν το δανεισμό των τραπεζών
Η σύγκλιση προς τους δείκτες αποδόσεων των ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών στην επενδυτική κατηγορία, όπως άλλωστε συνέβη και με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αντανακλά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η αύξηση κατά περίπου 1 βαθμίδα από το τρέχον επίπεδο αξιολόγησης θα επέφερε μόνιμη μείωση κατά περίπου 110 μονάδες βάσης στο κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.
Αυτά αναφέρει η ενδιάμεση χρηματοοικονομική έκθεση της ΤτΕ καταγράφοντας με σαφήνεια πόσο ωφελούνται οι ισολογισμοί των τραπεζών από τις ενισχυμένες αξιολογήσεις των διεθνών οίκων.
Τι αναμένουν οι επενδυτικοί οίκοι για το 2025
Το γεγονός πως οι περισσότεροι οίκοι εκτός Moody’s δεν έχουν οδηγήσει σε επενδυτική κατηγορία στις ελληνικές τράπεζες ενώ έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κατηγορία την Ελληνική Δημοκρατία, οφείλεται σε θεσμικές παραμέτρους (π.χ. δείκτες διακυβέρνησης και νομικού πλαισίου προστασίας των επενδυτών) σε συστημικούς παράγοντες (π.χ. βαθμός συγκέντρωσης στο τραπεζικό σύστημα, γεωγραφική διασπορά τραπεζικών εργασιών).
Όπως όμως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες αυτό που είχε μέχρι στιγμής αποτρέψει τους οίκους σε ό,τι αφορά την απόδοση επενδυτικής βαθμίδας στις τράπεζες, από τη στιγμή που μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια, είναι η ποιότητα των κεφαλαίων τους και συγκεκριμένα ο υψηλός αναβαλλόμενος φόρος.
Έτσι, η ταχύτερη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου οδηγεί στην εκτίμηση πως και οι υπόλοιποι οίκοι θα οδηγήσουν σε υψηλότερα σκαλοπάτια τις ελληνικές τράπεζες.
Ας σημειωθεί πως οι οίκοι δεν εκδίδουν πλέον εκθέσεις για όλες τις τράπεζες μαζί αλλά διαφοροποιούν τις αξιολογήσεις τους αναλόγως των ενεργειών των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η υψηλότερη αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να οδηγήσει και σε υψηλότερη αξιολόγηση και την ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, η αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος λειτουργεί αμφίδρομα με αυτή του ελληνικού αξιόχρεου, καθώς η βελτίωση των τραπεζικών θεμελιωδών μεγεθών συνέβαλε επίσης θετικά στη βελτίωση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος.
Οι διαδοχικές αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών στηρίζονται και αυτές με τη σειρά τους στη βελτίωση των χρηματοοικονομικών τους μεγεθών.
Η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών πλέον τίθεται περίπου 1,5 βαθμίδα, κατά μέσο όρο, κάτω από την επενδυτική κατηγορία, με τους οίκους να δίνουν θετικές προοπτικές (positive outlook).
Οι φθηνότερες εκδόσεις
Οι ελληνικές τράπεζες από το 2018 έχουν αυξήσει την παρουσία τους στην πρωτογενή αγορά τραπεζικών ομολόγων, αντλώντας συνολικά 20,7 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior bonds) και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (subordinated bonds). Οι διαδοχικές βελτιώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών παρείχαν στήριξη στην αξιολόγηση των ομολόγων τους, συχνά με ίδιου μεγέθους αναβαθμίσεις. Ως αποτέλεσμα, τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας έχουν αξιολόγηση ίδια περίπου με αυτή των εκδοτών τους, ενώ αυτά χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας αξιολογούνται χαμηλότερα.
Οι αναβαθμίσεις των τραπεζικών ομολόγων με τη σειρά τους συνεπάγονται ελάφρυνση του κόστους έκδοσης στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, με θετικές συνέπειες στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών.
Οι αποδόσεις στην έκδοση ομολόγων, ιδίως υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, έχουν προσεγγίσει σταδιακά τους δείκτες αποδόσεων των ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών με διαβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία, παρά τις αυξητικές πιέσεις που παρατηρούνται ευρύτερα στις αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων της ευρωζώνης, οι οποίες σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την αυστηροποίηση των διεθνών νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών .
Η σύγκλιση προς τους δείκτες αποδόσεων των ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών στην επενδυτική κατηγορία, όπως άλλωστε συνέβη και με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αντανακλά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Αξιολογήσεις και Χρηματιστήριο
Παρά το γεγονός πως οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν ευάλωτες σε απροσδόκητα γεγονότα, η μείωση των επιτοκίων αποτελεί οδηγό για το πώς θα κινηθούν οι επενδυτές.
Οι ελληνικές τράπεζες μάλιστα δεν έχουν ξοδέψει το επενδυτικό τους story καθώς διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τις ομόλογές τους διεθνώς.
Συγχρόνως το γεγονός πως φορείς όπως ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει ότι θα έβλεπε διεθνείς μετοχικές προσεγγίσεις κάνει το story των ελληνικών τραπεζών ακόμη πιο ελκυστικό.
Στη βάση λοιπόν αυτήν οι τράπεζες θα φροντίσουν με κάθε θεσμικό τρόπο τη μετοχική τους πορεία αλλά και τις εκδόσεις τους ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν ελκυστικότερες στα διεθνή επενδυτικά καλάθια.
Διαβάστε ακόμη
Ακίνητα: Κρυφοί «κόφτες» ακυρώνουν τις φοροελαφρύνσεις στις ανακαινίσεις του 2024
Πλαίσιο: Έρχονται νέα καταστήματα και επενδύσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα και τα logistics
Τραμπ: Αυτά είναι τα προεδρικά διατάγματα που αναμένεται να υπογράψει την πρώτη μέρα της θητείας του
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα