search icon

Τράπεζες

Τράπεζες: Πώς «είδαν» την απόφαση της κυβέρνησης για τα bonus – Την Τρίτη η «μάχη» στη Βουλή

Με stock options και χωρίς επιβάρυνση για την καθαρή θέση των τραπεζών η επιβράβευση των υψηλόβαθμων στελεχών - ΤΧΣ: Πώς αλλάζει ο ρόλος του στις τράπεζες μέχρι το 2025

Ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» για εφέτος τα bonus στις αποδοχές των ανώτατων και ανώτερων τραπεζικών στελεχών, ακόμα και εάν ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κάτω από το 10%.

«Είναι σημαντικό ότι για να μην επιβαρυνθούν οι τράπεζες επιτρέπονται μόνον τα stock options. Επομένως, η καθαρή θέση των τραπεζών δεν επηρεάζεται», σχολιάζει στο newmoney υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης συστημικού Ομίλου και συνεχίζει: «Επομένως, τα διοικητικά στελέχη θα έχουν επιπλέον απολαβές μόνον εάν και οι μέτοχοι έχουν καλές αποδόσεις».

Πιο αναλυτικά, στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής και αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις σχετικές επιτροπές, προβλέπεται το εξής:

«Για όσο διάστημα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10% ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022, οι σταθερές αποδοχές του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών του, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι πάσης φύσης μεταβλητές απολαβές (bonus) των ιδίων προσώπων καταργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του υποβληθέντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της διαδικασίας εγκρίσεως του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης, σχεδίου αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού ή για όσο διάστημα ο ως άνω δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10% ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022.

Ομοίως, για το ίδιο χρονικό διάστημα συμμετοχής του πιστωτικού ιδρύματος στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης οι μεταβλητές απολαβές μπορούν να λαμβάνουν μόνο τη μορφή μετοχών ή δικαιωμάτων προαίρεσης (stock option)».

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο Νόμου που είχε τεθεί προς διαβούλευση στα τέλη του περασμένου Απριλίου δεν υπήρχε ο συγκεκριμένος περιορισμός, επιτρέποντας στις τράπεζες να επαναφέρουν ήδη και από εφέτος τα bonus στα στελέχη τους. Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, δύο τράπεζες είχαν ήδη αιτηθεί στο ΤΧΣ την έγκριση bonus για τις χρήσεις 2020 – 2021. «Πήγαν πίσω από την πλάτη μας πριν καν ψηφιστεί ο Νόμος», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Εμείς λέμε, λοιπόν, ‘όχι’ και τροποποιούμε τη διάταξη, ώστε να μην υπάρχει bonus στις τράπεζες εφέτος. Ο κόσμος υποφέρει και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί».

Στην περίπτωση, πάντως, πιστωτικού ιδρύματος με δείκτη «κόκκινων» δανείων άνω του 10% ο εκπρόσωπος του Ταμείου στο διοικητικό συμβούλιο έχει το «δικαίωμα αρνησικυρίας στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικής με τη διανομή μερισμάτων και την πολιτική παροχών και πρόσθετων απολαβών (bonus) προς τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και για όσους έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και για τους αναπληρωτές τους».

Πόσο θα «κοστίσει» το λίφτινγκ στο ΤΧΣ

Επιπλέον δαπάνες, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΤΧΣ, προκύπτουν από το λίφτινγκ στο Ταμείο, η διάρκεια του οποίου παρατείνεται έως και το 2025. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την ειδική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, προκαλούνται τα εξής οικονομικά αποτελέσματα:

1. Δαπάνη για το τρέχον οικονομικό έτος, η οποία εκτιμάται στο ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ λόγω του επανακαθορισμού του τρόπου και της διαδικασίας διάθεσης (στρατηγική αποεπένδυσης) του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που κατέχει το Ταμείο. Ειδικότερα, στο άρθρο οκτώ ορίζεται πως, προκειμένου να λάβει την απόφαση θέσπισης της στρατηγικής αποεπένδυσης το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αναθέτει τη σύνταξη εκθέσεως σε ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και πείρα σε αντίστοιχα θέματα («σύμβουλος στρατηγικής αποεπένδυσης»). Αξίζει να αναφερθεί πως σήμερα το ΤΧΣ κατέχει το 40,39% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Αlpha Bank, το 1,4% της Eurobank και το 62,93% της Attica Bank.

2. Δαπάνη από την παράταση της διάρκειας λειτουργίας του ΤΧΣ. Η δαπάνη αυτή εκτιμάται σε περίπου 2,2 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2023, 2024 και 2025.

Διαβάστε ακόμη

Βούλα: Σε ύφεση η φωτιά – Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στο σημείο

Στις 20 Αυγούστου το τέλος της αυξημένης εποπτείας

Ρωσία: Αναμένει άλμα στα κέρδη από τις εξαγωγές ενέργειας

Exit mobile version