search icon

Τράπεζες

Τράπεζες: Ποντάρουν στον «Ηρακλή ΙΙ» για μονοψήφιο δείκτη σε «κόκκινα» δάνεια έως το 2022

Από ποια αφετηρία εισέρχονται οι τράπεζες στο δεύτερο σκέλος του «Ηρακλή» που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Απρίλιο για τους επόμενους 18 μήνες. Η διαφορά με το ιταλικό μοντέλο και οι βελτιώσεις

Στο δεύτερο σκέλος του «Ηρακλή» που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Απρίλιο και για διάρκεια 18 μηνών «ποντάρουν» οι τράπεζες, προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο για μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων τη διετία 2021 – 2022.

Πιο αναλυτικά, μετά την Εθνική Τράπεζα, η οποία ήταν και η τελευταία που κατέθεσε αίτηση στο Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας εγγυήσεις για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 3,31 δισ. ευρώ, του project Frontier, έκλεισε και τύποις ο πρώτος κύκλος του επίμαχου προγράμματος, ο οποίος βοήθησε τις τράπεζες να απαλλαγούν από «κόκκινα» δάνεια, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ.

«Ποδαρικό» στον μηχανισμό έκανε η Eurobank, η οποία ολοκλήρωσε πρώτη την τιτλοποίηση Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, μειώνοντας τον δείκτη «κόκκινων» δανείων από το επίπεδο του 33% που ήταν τον Ιούνιο του 2019 στο 15% σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα προτίθεται να συμμετάσχει και στον «Ηρακλή ΙΙ», με μία τιτλοποίηση, ύψους έως πέντε δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι, νωρίτερα από το 2022 μονοψήφιο ποσοστό στο προβληματικό χαρτοφυλάκιό της.

Στο μεταξύ, θέμα ημερών φαίνεται πως είναι και η ολοκλήρωση του deal της Alpha Bank με την Davidson Kempner για το project Galaxy. Υπενθυμίζεται ότι η συναλλαγή απαρτίζεται από τρεις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, με κωδικές ονομασίες Orion (SPV I), Galaxy II (SPV II) και Galaxy IV (SPV IV), μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, ενώ οι Αμερικανοί θα λάβουν ως… προίκα και την νέα Cepal, με σύνολο δανείων υπό διαχείριση άνω των 33 δισ. ευρώ. Με τη συναλλαγή, ο δείκτης NPEs της τράπεζας θα υποχωρήσει από 43% τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 23%, ενώ στα σχέδιά της φέρεται να είναι η συμμετοχή και στον νέο κύκλο του προγράμματος, με μία τιτλοποίηση πέριξ των οκτώ δισ. ευρώ.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς ήδη «τρέχει» δύο τιτλοποιήσεις, ύψους επτά δισ. ευρώ και συγκεκριμένα: α) το project Phoenix (δύο δισ. ευρώ) που περιλαμβάνει 58.000 δάνεια 22.000 οφειλετών, με τη μέση αξία να υπολογίζεται σε 90.000 ευρώ και β) το project Vega (πέντε δισ. ευρώ) που αφορά σε 18.000 οφειλέτες, με 53.000 δάνεια, το 70% των οποίων είναι καταγγελμένα και φέρουν εγγυήσεις σε 43.000 ακίνητα. Με τον τρόπο, ο δείκτης NPEs θα μειωθεί από 47% σήμερα σε 30% μέχρι το τέλος του έτους, με την διοίκηση της τράπεζας να σχεδιάζει να συμμετάσχει στον «Ηρακλή ΙΙ» με δύο τιτλοποιήσεις, ύψους επτά δισ. ευρώ εκάστη.

Η διαφορά με το ιταλικό μοντέλο και οι βελτιώσεις

Μπορεί ο «Ηρακλής» να συγκρίνεται με το CAGs που τέθηκε σε λειτουργία στην Ιταλία, εντούτοις τα δύο προγράμματα έχουν μία ουσιώδη διαφορά: Η χώρα μας, όπως, άλλωστε και το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και, άρα, η εξασφάλιση του zero risk weight για τους senior τίτλους που εκδίδουν οι τράπεζες αποτέλεσε πεδίο σκληρών διαπραγματεύσεων.

Πέραν αυτού, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση, στις νέες συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει με την Ευρώπη, προτίθεται να διεκδικήσει σειρά βελτιώσεων, πολλές από τις οποίες προτάθηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες. Όπως, για παράδειγμα, την απαλλαγή των ακινήτων, τα οποία διακρατούνται στα SPVs, από τον ΕΝΦΙΑ και τον περιορισμό των κυρώσεων σε βάρος των servicers από τη μη επίτευξη των στόχων, με περίοδο χάριτος τους 36 μήνες.

Διαβάστε ακόμη:

«Σηκώνουν τα χέρια» μεγάλοι λιανέμποροι για το click inside

Πού οδηγεί ο συμβιβασμός Fraport – Ελευθέριος Βενιζέλος με το Δημόσιο

«Τέλος χρόνου» για Σωκράτη Κόκκαλη και Intralot: Τι θα αποφασίσουν οι ομολογιούχοι

Exit mobile version