Στην εγγραφή πρόβλεψης για τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου που έχουν καταπέσει προχώρησαν οι τράπεζες, μετά και το σχετικό «καμπανάκι» από τον SSM και ενόσω τελούν εν αναμονή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θα βελτιώσουν σημαντικά τις ροές αποπληρωμών με «ορίζοντα» το 2026.
Ειδικότερα, πρόκειται για δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν σε προγενέστερα χρόνια, στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, σε πληγέντες (από σεισμούς, πλημμύρες κ.ο.κ.), αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως αγρότες, με την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η πρώτη στις οικονομικές καταστάσεις του α’ τριμήνου του 2024, η λογιστική αξία αυτών των ανοιγμάτων ανήλθε σε 664 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 86 εκατ. ευρώ κατηγοριοποιήθηκαν στο Stage 1. Τα συνολικά ανοίγματα της Τράπεζας Πειραιώς, για τα οποία η εγγύηση έχει καταπέσει, ανέρχονται σε 594 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές ανακτήσεις – από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και τον περασμένο Μάρτιο – να διαμορφώνονται σε 66 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα, σε ευθυγράμμιση με τη σύσταση SREP, για την κάλυψη των ΜΕΑ αποθεμάτων και την πρόσθετη πράξη των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για τα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο ανοίγματα, προέβη σε εποπτική προσαρμογή, ύψους 70 εκατ. ευρώ σωρευτικά κατά την 31η Μαρτίου 2024. Αξίζει να αναφερθεί πως ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τον Όμιλο ανήλθε στο 18,4% και ο δείκτης CET1 στο 13,6%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, έως το τέλος του 2026 η μείωση κεφαλαίου θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Εθνική Τράπεζα, έχοντας ήδη λάβει εποπτική επιβάρυνση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στα κεφάλαιά της για τα επίμαχα δάνεια. «Ο εν λόγω χειρισμός είναι προσωρινός και υπόκειται στην αποπληρωμή από το Ελληνικό Δημόσιο και τους οφειλέτες και δεν επηρεάζει την αντίστοιχη λογιστική μεταχείριση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας. Με βάση αυτή την πρόβλεψη, οι δείκτες CET1 και Συνολικού Κεφαλαίου του Ομίλου της ΕΤΕ διαμορφώθηκαν σε 17,8% και 20,5% αντίστοιχα.
Το «καμπανάκι» του SSM και το σχέδιο της κυβέρνησης
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο SSM, έχοντας εξετάσει λεπτομερώς τα δεδομένα γύρω από τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, ενημέρωσε τράπεζες και κυβέρνηση ότι από τις αρχές του 2025 θα αφαιρεί από τα εποπτικά τους κεφάλαια τις προβλέψεις που αναλογούν στα συγκεκριμένα δάνεια, τα οποία τελούν σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. Έτσι, ώθησε τις τράπεζες να προϋπολογίσουν την επίπτωση στα κεφάλαια, με σχηματισμό πρόβλεψης 80% επί του ανεξόφλητου υπολοίπου από την πρώτη χρονιά που θα φθάνει στο 100% στην τριετία.
Πρόθεση της κυβέρνησης, πάντως, είναι να «τρέξει» τον διακανονισμό του μεγαλύτερου μέρους της οφειλής το αργότερο έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, «ξεμπλοκάροντας» έτσι, τις αποπληρωμές από πλευράς του Δημοσίου.
Διαβάστε ακόμη
Έρχεται γενναίο «ψαλίδι» στην παραγωγή ενέργειας τις μέρες του Πάσχα λόγω μειωμένης ζήτησης
Κυανή Ακτή: Νοικιάστε τη βίλα του Γιώργου Τράγκα στη Νίκαια (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ