Τρία ζητήματα αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των αναλυτών στις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το 2020: τα moratoria, ο «Ηρακλής» και η χρηματοδότηση.
Ειδικότερα, τον… χορό των αποτελεσμάτων ανοίγει αύριο, Τετάρτη, η Eurobank, ενώ μέχρι τις 16 Μαρτίου αναμένεται και ο ετήσιος απολογισμός της Τράπεζας Πειραιώς (σ.σ. οι ερωτήσεις από πλευράς των ξένων αναμένεται να διαφοροποιηθούν ελαφρώς, δεδομένου ότι η τράπεζα βρίσκεται σε φάση επανιδιωτικοποίησης). Μέχρις τέλος του μήνα υπολογίζεται να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, τόσο η Εθνική Τράπεζα που αναμένει την οριστικοποίηση του deal με το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική, όσο και η Alpha Bank. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση γύρω από τα παραπάνω ζητήματα έχει ως εξής:
Moratoria: Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλή, το μέγιστο ποσό των δανείων των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής πληρωμών από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2020 ανήλθε σε ενοποιημένη βάση στα 27,6 δισ. ευρώ. «Με βάση τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, το υπόλοιπο σήμερα των δανείων αυτών είναι περίπου τέσσερα δισ. ευρώ, καθώς η περίοδος αναστολής έχει λήξει για τα περισσότερα δάνεια πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Οι αναστολές πληρωμών αφορούσαν κατά βάση σε ενήμερα δάνεια σε ποσοστό άνω του 80% κατά μέσο όρο και στο μεγαλύτερο μέρος τους προς επιχειρήσεις σε ποσοστό 55% κατά μέσο όρο κυρίως δε, προς μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αποτελούσαν ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών ενήμερων δανείων των συστημικών τραπεζών, σχεδόν έφτασαν το 20% επί των ενήμερων δανείων κατά μέσο όρο. Οι κλάδοι, στους οποίους αφορούσαν τα δάνεια σε αναστολή πληρωμών, ήταν κυρίως πέντε, με πρώτο αυτό της εστίασης και παροχής καταλυμάτων, του εμπορίου, της μεταποίησης, των κατασκευών και υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας και μεταφορών».
Όσον αφορά στην συμπεριφορά τους κατά την επιστροφή τους στην κανονικότητα, τα μέχρι στιγμής δείγματα είναι μάλλον ενθαρρυντικά. Αυτό τουλάχιστον υπογράμμισε η γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κυρία Φωτεινή Ιωάννου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στην ΕΤΕ, στα στεγαστικά δάνεια που έληξε το moratorium τον Σεπτέμβριο και δεν ανανεώθηκε, πάνω από 80% των δανείων γύρισε σε κανονική πληρωμή. Αντίστοιχη συμπεριφορά βλέπουμε και τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, αλλά και στα επιχειρηματικά. Φυσικά είναι ακόμα πολύ νωρίς, η πανδημία είναι απρόβλεπτη και είμαστε σε επιφυλακή και έτοιμοι να στηρίξουμε όποιον χρειάζεται βοήθεια στο μέλλον».
Για τους δανειολήπτες, πάντως, που θα χρειαστούν περαιτέρω στήριξη, η ίδια ανέφερε πως, τόσο οι τράπεζες, όσο και οι servicers, έχουν σχεδιάσει μία γκάμα από step-up προϊόντα, τα οποία διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα, αλλά έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: πρόκειται για βραχυπρόθεσμες λύσεις, είναι εστιασμένα στις ανάγκες των πληγέντων από Covid-19 και μόνοn και δεν είναι free-for-all.
«Ηρακλής»: Όπως έγραψε το newmoney σε πρόσφατο δημοσίευμά του, κυβέρνηση και τράπεζες αναμένουν το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την 18μηνη παράταση του «Ηρακλή», ο οποίος έχει ήδη βοηθήσει τις τράπεζες να… ξεφορτωθούν «κόκκινα» δάνεια, ύψους 31,3 δισ. ευρώ. Στον β’ κύκλο αναμένεται να συμμετάσχει η πλειονότητα των τραπεζών, με εξαίρεση, ίσως, την ΕΤΕ, αφού με μία μόνο συναλλαγή – το project Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ – καταφέρνει να μειώσει κατά περίπου 60% το stock των NPEs της, αποκτώντας ένα (χαμηλό) διψήφιο δείκτη ΜΕΔ μέχρι το τέλος του 2021.
Χρηματοδότηση: Περισσότερα από 20 δισ. ευρώ διοχέτευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην πραγματική οικονομία το 2020, με την ρευστότητα να υπολογίζεται στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα και για το 2021.
«Το 2020 μιλούσαμε για διοχέτευση ρευστότητας 15 δισ. ευρώ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Φθάσαμε τα 20,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί την υψηλότερη ετήσια χρηματοδοτική ροή της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, για να προσθέσει: «Από τα 20,5 δισ. ευρώ, τα 14 δισ. ευρώ προήλθαν από τα δανειακά προγράμματα των τραπεζών. Επίσης, αξιοποιώντας τα προγράμματα της πολιτείας, χρηματοδοτήσαμε πάνω από 30.000, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διοχετεύοντας προς αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), επιτυγχάνοντας επίδοση – ρεκόρ ως προς την απορροφητικότητα κεφαλαίων που έφθασε το 95%».
Όσον αφορά στο 2021, οι τράπεζες είναι έτοιμες να συνεχίσουν την παροχή πιστώσεων για να ανακάμψει η οικονομία. «Το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει όλες τις φερέγγυες και παραγωγικές πρωτοβουλίες της οικονομίας. Με βάση τους προγραμματισμούς των τραπεζών – μελών μας υπολογίζουμε ότι το τραπεζικό σύστημα θα διαθέσει πάνω από 15 δισ. ευρώ σε νέες χρηματοδοτήσεις. Το τραπεζικό σύστημα είναι, επίσης, έτοιμο να συνεργαστεί με την πολιτεία για τη διοχέτευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς επενδυτικά έργα του ιδιωτικού τομέα», κατέληξε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, το 2021 θα δημιουργήσουν συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ, όταν για την προηγούμενη χρονιά το κενό ρευστότητας υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 34 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο κλάδων, το εμπόριο και η βιομηχανία παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες κεφαλαίων κίνησης, με 4,4 δισ. ευρώ και 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα (αντανακλώντας το μέγεθος των κλάδων αυτών). Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι ο κλάδος του τουρισμού παρουσιάζει τις πιο πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς αναμένεται να προσεγγίσουν το 40% των πωλήσεων ξενοδοχείων και εστιατορίων.
Διαβάστε ακόμη:
Γιάννης Κωστόπουλος: Ο ναυπηγός που «κουμάνταρε» τις τράπεζες
Θεοχάρης: «Στοχεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό έως τις 14 Μαΐου»
Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι επιστήμονες θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση