Μηδαμινή φέρεται να είναι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε Ρωσία και Ουκρανία, με τις τράπεζες να εστιάζουν την ανησυχία τους κυρίως στο ενεργειακό σοκ που έπεται του πολέμου και το οποίο απειλεί ευθέως την κουλτούρα πληρωμών των Ελλήνων.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα διαθέτει μικρό πελατολόγιο από αυτές τις δύο χώρες, ενώ όσα δάνεια έχουν χορηγηθεί είναι στην πλειονότητά τους χωρίς εξασφαλίσεις. «Εξ άλλου, όλες οι τράπεζες έχουν ήδη κλείσει τους… λογαριασμούς της με την Ουκρανία, στην οποία είχαν παρουσία, πουλώντας τις δραστηριότητές τους ως ‘αντάλλαγμα’ στις ενισχύσεις κεφαλαίων που χρειάστηκαν τα έτη 2013 έως 2015», τονίζουν στο newmoney.
Προς επίρρωση, η πρώτη που αποχώρησε από την περιοχή ήταν η Alpha Bank, υπογράφοντας το 2013 σύμβαση πώλησης του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της JSC Astra Bank Ukraine στον ουκρανικό Όμιλο Delta Bank. Το τίμημα είχε οριστεί στα 82 εκατ. ευρώ, με την συναλλαγή να ήταν ουδέτερη
κεφαλαιακά για την ελληνική τράπεζα.
Ακολούθησε η Eurobank, το 2016, ανακοινώνοντας την πώληση της ουκρανικής θυγατρικής, Universal Bank, στον Όμιλο TAS Group, με τη συναλλαγή να ήταν, επίσης, κεφαλαιακά ουδέτερη για την ίδια.
Η μοναδική από τις ελληνικές τράπεζες που εξακολουθεί να έχει παρουσία – αν και μικρή – στην Ουκρανία είναι η Τράπεζα Πειραιώς.
Η θυγατρική της JSC Piraeus Bank ICB έχει 15 υποκαταστήματα, με το ενεργητικό της να διαμορφώνεται σε μόλις 100 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,12% των αντίστοιχων μεγεθών του Ομίλου (80 δισ. ευρώ).
Ως προς τα κεφάλαια της τράπεζας, αυτά ανέρχονται σε μόλις 20 εκατ. ευρώ σε σύνολο πέντε δισ. ευρώ του συστημικού Ομίλου. Το πιστωτικό ίδρυμα απασχολεί 300 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι τρεις είναι Έλληνες.
Αξίζει να αναφερθεί πως στο απόγειο της επέκτασής τους τα εγχώρια ιδρύματα διατηρούσαν παρουσία σε 16 χώρες, με δίκτυο 3.500 καταστημάτων και 50.000 εργαζομένων, ενώ το ενεργητικό τους εκτός Ελλάδος άγγιζε περίπου τα 90 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις δανείων ξεπερνούσαν τα 60 δισ. ευρώ.
«Συναγερμός» για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους
Τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο μετά και τον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία παρακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες, εκφράζοντας ανοιχτά την ανησυχία για ένα νέο «κύμα» αθέτησης πληρωμών στα δάνεια εάν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, όπως είχε γράψει το newmoney, τα τραπεζικά επιτελεία, έχοντας διδαχθεί από την ιστορία πως η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων δεν ήταν ποτέ πρώτη προτεραιότητα για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, τσεκάρουν σε καθημερινή σχεδόν βάση τη ροή των αποπληρωμών.
«Η σύγκριση αφορά, τόσο στους αμέσως προηγούμενους μήνες, όσο και στο ίδιο διάστημα πέρυσι, γιατί πάντοτε υπάρχει και το ζήτημα της εποχικότητας», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, διαπιστώνοντας πως το όποιο… λίπος (καταθέσεις) του ιδιωτικού τομέα θα διαρκέσει το πολύ για τέσσερις μήνες εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Αξίζει να αναφερθεί πως η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για σήμερα, Παρασκευή, διαμορφώνεται στα 235,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι αυξημένη κατά 34% σε σχέση με την Πέμπτη, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου στην πλατφόρμα TTF της Ολλανδίας διαμορφώνεται στα 120,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 36,1%.
Όπως, πάντως, παρατηρούν πηγές της αγοράς, τόσο η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε Ουκρανία και Ρωσία, όσο και οι επιπτώσεις από το ενεργειακό στην ομαλή αποπληρωμή των δανείων, θα βρεθούν στο επίκεντρο των ερωτήσεων που θα δεχθούν από τους διεθνείς αναλυτές οι επικεφαλής των Ομίλων, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2021.
Την «σκυτάλη» παίρνει πρώτη η Eurobank στις 10 Μαρτίου, με τις Αlpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθούν στις 14 και 15 Μαρτίου αντίστοιχα (σ.σ. η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει την σχετική ημερομηνία).
Διαβάστε ακόμα:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια «ανάσα» από το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις
Πανάκριβο σιτάρι και τρόφιμα φέρνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία