Η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ο μεγάλος ρόλος του τραπεζικού συστήματος απασχόλησε το «FinForum 2023», το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Μεταξύ άλλων, ο Θεόδωρος Τζούρος, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking στην Τράπεζα Πειραιώς, επιβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν έμπρακτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς «ό,τι ποσό είναι διαθέσιμο, το έχουμε ήδη διαθέσει». Μόνο το 2022, για παράδειγμα, η πιστωτική επέκταση ανήλθε στα 8 δισ.ευρώ, δηλαδή στο +13%.
Ειδική μνεία έκανε και στην πράσινη μετάβαση, η οποία επηρεάζει μια σειρά από δραστηριότητες. Επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη, ο κ. Τζούρος υποστήριξε ότι η πράσινη μετάβαση απαιτεί επενδύσεις 500 δισ. ευρώ έως το 2050. Δηλαδή 18 δισ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται, όπως συμπλήρωσε, για ένα μεγάλο αλλά εφικτό νούμερο.
Σ’ όλο αυτό, φυσικά, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει αυτές τις επενδύσεις. Βέβαια, παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα, καθώς βρχυπρόθεσμα το κόστος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί. Όμως, μακροπρόθεσμα περιμένουμε μεγάλα οφέλη.
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αμερικανικές επιδοτήσεις προς τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Έτσι, κάλεσε τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. «Η Ε.Ε. εν μέρει ανταποκριθεί αλλά χρειάζεται να γίνει πιο αποτελεσματική».
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, υπενθύμισε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν λάβει χρήματα περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις. Η πλειονότητά τους είναι μικρές επιχειρήσεις.
Βέβαια, εστίασε και σε ορισμένα προβλήματα: «Το πρώτο είναι η ελλιπής ενημέρωση. Δεν γνωρίζουν, έχουν φοβία απέναντι στη χρονοβόρα διαδικασία». Όλα αυτά, φυσικά, μπορούν να λυθούν με την χρήση νέων τεχνολογιων.
Όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ πολιτείας και τραπεζών, ο κ. Καζάς έκανε λόγο για μια εξαιρετική σχέση, καθώς είμαστε η μοναδική χώρα που λάβαμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης εννέα μήνες νωρίτερα. «Ένα success story, το οποίο αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη». «Να εργαστούμε αρμονικά όλοι -πολιτεία, τράπεζες, επενδυτές- για να απορροφήσουμε όλα αυτά τα χρήματα προς όφελος της οικονομίας» έκλεισε την τοποθέτησή του.
Στον ρόλο των τραπεζών ως προς την κινητοποίηση των κεφαλαίων εστίαζε και ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Eurobank. «Οι τράπεζες έχουν ως ρόλο την κινητοποίηση κεφαλαίων. Σωστή η κριτική αλλά να δούμε και τι έχουμε κάνει. Έχουμε περάσει πολλές κρίσεις μετά την οικονομική, η οικονομία σταμάτησε με τον covid, έπρεπε να κινητοποιηθούν πάρα πολλά κεφάλαια. Τρία δισ. ευρώ μέσα σε δύο μήνες, δεν είναι καθόλου αυτονόητο».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πελατών για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ υπογράμμισε ότι οι «πρωταγωνιστές» της επόμενης ημέρας είναι πολλοί ταυτόχρονα, καθώς οι αλλαγές ειναι κοσμογονικές. Ενέργεια, αγωγοί φυσικού αερίου, ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας, LNG, υποδομές, επικοινωνίες, τουρισμός, αστική ανάπλαση, βιομηχανία, μεταποίηση κ.α.
«Έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα προόδου» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το επενδυτικό κενό στην κρίση ανερχόταν στα 101 δισ. ευρώ. Για να καλυφθεί αυτό, χρειαζόμαστε 8% κάθε χρόνο. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, σχολίασε. Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να αναφερθεί και στα προβλήματα της οικονομίας, όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η απονομή δικαιοσύνης, η φοροδιαφυγή. «Οι επενδυτές ζητούν πολιτική και οικονομική σταθερότητα, αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών».
Διαβάστε ακόμη
Βαρκελώνη: Ο φόρος της Amazon και το «φρένο» στο ηλεκτρονικό εμπόριο (pic + tweet)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ