Τις εργασίες του wealth αλλά και των τραπεζοασφαλειών πρόκειται να ενισχύσουν οι τράπεζες στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα μιας και είναι οι κλάδοι που διασφαλίζουν στα πιστωτικά ιδρύματα υψηλές προμήθειες αναπληρώνοντας εισοδήματα από τόκους τα οποία θα μειωθούν στο πλαίσιο υποχώρησης των επιτοκίων. Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες κάνουν καλύτερη διαχείριση των εξόδων από τόκους αφού ουσιαστικά τα έσοδα των πελατών στο wealth σχετίζονται και με αποδόσεις στην κεφαλαιαγορά.

Συγχρόνως τα περιθώρια ανάπτυξης των συγκεκριμένων αγορών εν προκειμένω είναι πολλά ενώ αρκετοί είναι οι πελάτες που επιζητούν τις υψηλότερες αποδόσεις με τον οποιονδήποτε τρόπο.

Είναι προφανές πως οι τράπεζες για τα συγκεκριμένα αυτά προϊόντα αναφέρονται κυρίως στην πιο εύπορη πελατεία τους.

Στην πρόσφατη παρέμβασή του ο CEO της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου σε εκδήλωση του Bloomberg σημείωσε χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα η διείσδυση τόσο του τραπεζοασφαλιστικού προϊόντος όσο και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, πολύ χαμηλότερη από την Πορτογαλία και την Ισπανία και πολύ, πολύ χαμηλότερη από την Ιταλία. Και φυσικά, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γαλλία ή τη Γερμανία. Έτσι, κάνουμε πολλά σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη, και αυτό είναι υγιής ανάπτυξη, γιατί αυτά τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν, τουλάχιστον από την πλευρά της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, κυρίως πίσω στην ελληνική οικονομία. Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο κύκλος των επιτοκίων είναι η ανάπτυξη των τραπεζοασφαλειών».

Ως σημαντικό πλεονέκτημα ανέφερε ο κ. Βασίλης Ψάλτης CEO της Alpha Bank την ισχυρή διείσδυση της τράπεζας στην affluant πελατεία της.

Βέβαια τα στοιχεία μαρτυρούν πως οι αλλαγές από τις προθεσμιακές καταθέσεις προς προϊόντα του private banking και προς τις ΑΕΔΑΚ έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται μάλλον αργά καθώς εκείνοι που επιθυμούν την προθεσμία έχουν συντηρητικό προφίλ.

Από την άλλη η πτώση των επιτοκίων μοιραία θα οδηγήσει σε μια διαφορετική λογική από την τρέχουσα.

Οι αυξανόμενες καταθέσεις και τα μειούμενα επιτόκια δίνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα στις ΑΕΔΑΚ οι οποίες πάντως έχουν ισχυρές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης κάτι που και επιδιώκουν τα δίκτυα των τραπεζών με κάθε τρόπο.

Στα αμοιβαία κάθε τύπου σαφέστατη είναι η πρωτιά της Alpha Bank που με στοιχεία Σεπτεμβρίου διαθέτει ενεργητικά υπό διαχείρισης 7,7 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Eurobank με 6,6 δισ. ευρώ, η Πειραιώς με 6,1 δισ. ευρώ και η Εθνική με 3,7 δισ. ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα διεθνή αμοιβαία που πουλούν οι τράπεζες και τα οποία δεν ανήκουν στις ελληνικές ΑΕΔΑΚ. Σε ότι αφορά το σύνολο των αμοιβαίων των ελληνικών ΑΕΔΑΚ τα ενεργητικά τους είναι 5,6 δισ. για την Alpha Bank,5,7 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 6 δισ. ευρώ για την Eurobank, και 3,7 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα ρίξουν το βάρος τους εφεξής στην ιδιωτική τους πελατεία τόσο στον τομέα των καταθέσεων όσο και σε εκείνον των χορηγήσεων με τη στεγαστική πίστη να έρχεται σε πρώτο πλάνο.

Διαβάστε ακόμη

Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στη χώρα μας  

«Χρυσό» deal με 4,6 εκατ. ευρώ για βίλα στην Πάρο – Ποιος είναι ο αγοραστής (pics)

Τράπεζες: Ανοίγουν αυλαία τα τελευταία road shows στο Λονδίνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα