Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους των τραπεζών, με τις σχετικές αποφάσεις από πλευράς του ευρωπαίου επόπτη να ανακοινώνονται τον προσεχή Ιούνιο, μία «ανάσα», δηλαδή, πριν από τις προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις των τεσσάρων Ομίλων.
Αν και η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει τη θετική απόκριση του SSM στο σχετικό αίτημα των ελληνικών τραπεζών, μετά και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 2023, εντούτοις το τελευταίο διάστημα υπάρχει η αίσθηση πως οι πληρωμές προς τους μετόχους θα είναι χαμηλότερες εν συγκρίσει με αυτές που προσδοκούν και έχουν ανακοινώσει οι ίδιες στα business plans. Το «ψαλίδισμα» των προσδοκιών έρχεται ως απόρροια της υψηλής αναβαλλόμενης φορολογίας που εξακολουθούν να έχουν και η οποία δεν συνιστά καλής ποιότητας κεφάλαια.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχόλιο του Politico Pro Morning Central Banker (MCB) Europe, οι πληρωμές για την Εθνική Τράπεζα θα περιοριστούν στο 20% έως 25% των κερδών του 2023, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να επιστρέψει το 10% των κερδών της στους μετόχους, η Alpha Bank το 20% και η Eurobank το 25%. «Οι πληρωμές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα είναι μικρότερες από ό, τι για τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς η εποπτική αρχή εξακολουθεί να έχει ανησυχίες για την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Περίπου το 40% του κεφαλαίου των Ομίλων έχει τη μορφή DTC, το οποίο η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρεί ως χαμηλής ποιότητας ίδια κεφάλαια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, ο αναβαλλόμενος φόρος διαμορφώνεται σήμερα στα 13 δισ. ευρώ, επιμεριζόμενος ως εξής μεταξύ των συστημικών τραπεζών: 3,8 δισ. ευρώ στην ΕΤΕ, 3,35 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, 3,26 δισ. ευρώ στη Eurobank και 2,62 δισ. ευρώ στην Alpha Bank. Ειδικότερα, στο 55% είναι το ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογίας της ΕΤΕ, με τη διοίκηση να εκτιμά πως σταδιακά θα μειωθεί σε κάτω από 35% λόγω και της ισχυρής κερδοφορίας. «Ακολουθούμε ένα σχέδιο απόσβεσης και δεν είμαστε ανήσυχοι προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.
Την άποψη πως η Τράπεζα Πειραιώς θα μηδενίσει το DTC σε 16 έτη από σήμερα έναντι 30 ετών που προβλέπει η σχετική φορολογική νομοθεσία, εξέφρασε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, ενώ η διοίκηση της Eurobank αναμένει μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας σε 36% εφέτος (από 44% το 2023), 31% το 2025 και 28% το 2026. Τέλος, όσον αφορά στην Alpha Bank, το DTC αντικατοπτρίζει σήμερα το 56% των κεφαλαίων της, με το ποσοστό αυτό να πέφτει στο 34% το 2026 και κάτω από το 20% το 2029, χάρη στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου. «Αναμένεται μία σημαντική μείωση με την πάροδο των ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαρθρωτική λύση. «Για το DTC είναι σημαντικό το ότι μπήκαμε στην επενδυτική βαθμίδα. Γνωρίζουμε απόλυτα ότι πρέπει να μειωθεί και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
«Το DTC είναι απότοκος της κρίσης, είναι οι ζημιές που υπέστησαν οι τράπεζες από το PSI, από τα ‘κόκκινα’ δάνεια. Αναγνωρίστηκε από το Δημόσιο. Συμβαίνει και σε άλλες χώρες, του Νότου κυρίως. Βεβαίως, είναι πολύ υψηλότερο στην Ελλάδα γιατί ήταν μεγαλύτερη και η τραπεζική και δημοσιονομική κρίση», σχολίασε από βήματος της Βουλής ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, αποκαλύπτοντας πως η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να σταθμιστούν τα υπέρ και τα κατά μιας γρήγορης απόσβεσης. «Το DTC μπορεί να μειωθεί γρήγορα, αλλά θα επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος. Εάν το αφήσουμε να αποσβεστεί από τα κέρδη των τραπεζών θα πάρει μερικά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε. Στα business plans των τραπεζών, πάντως, προβλέπεται ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα μειωθεί κατά 15 μονάδες βάσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τον Ιούνιο τα νεότερα
Τον Ιούνιο αναμένουν την… ετυμηγορία του SSM οι Έλληνες τραπεζίτες, έχοντας ήδη υποβάλλει προς αξιολόγηση τα τριετή σχέδιά τους. Η απόφαση του επόπτη θα προηγηθεί των γενικών συνελεύσεων των τεσσάρων συστημικών Ομίλων, οι οποίες με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου της Τράπεζας Πειραιώς, 23 Ιουλίου της Eurobank και 25 Ιουλίου της Alpha Bank, ενώ εκκρεμεί η ανακοίνωση από πλευράς της ΕΤΕ.
Με την απόφαση ανά χείρας, άλλωστε, οι CEOs θα ζητήσουν από τους μετόχους τους να εγκρίνουν την όποια διανομή εντέλει επιτραπεί, «ξεκλειδώνοντας» ένα καθεστώς που είχε να ισχύσει εδώ και σχεδόν 13 έτη.
Διαβάστε ακόμη
Φορολογικό νομοσχέδιο: Μπόνους για όσους δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια
EΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Αυξήσεις 5,3% στα τρόφιμα
Τιμές φαρμάκων: Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν και το 2023 οι πολίτες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ