Στην ανάκτηση μέρους των τιτλοποιημένων δανείων που είχαν πουληθεί σε funds και εδώ και μία διετία κινούνται στην «πράσινη» ζώνη, εξυπηρετούνται, δηλαδή, κανονικά από τους οφειλέτες, εστιάζουν οι τράπεζες, επιχειρώντας δυναμικό… rebound μετά από μία 10ετία κρίσης.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι servicers που μόνο την τελευταία τριετία έχουν κληθεί να διαχειριστούν δάνεια, ύψους 70 δισ. ευρώ, μέσω τιτλοποιήσεων, αλλά και πωλήσεων, δεσμεύονται για να φέρουν συγκεκριμένα recoveries (ανακτήσεις) που έχουν υπολογιστεί στα σχετικά business plans. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: είτε θεραπεύοντας το δάνειο είτε μέσω της ρευστοποίησης των assets. Και στις δύο περιπτώσεις οι τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο είτε ως οι φυσικοί αγοραστές των χαρτοφυλακίων που θα γίνουν και πάλι ενήμερα (reperforming portfolios) είτε χρηματοδοτώντας τους τελικούς αγοραστές των assets που θα βγουν σε πλειστηριασμούς. «Η επίμαχη αγορά (και οι δύο πυλώνες) θα φτάσει τουλάχιστον τα 20 δισ. ευρώ δάνεια στην επόμενη τριετία – τετραετία, άρα, πρόκειται για ένα μέγεθος πολύ σημαντικό», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα η doValue υλοποιεί το project Rebound (σ.σ. από τον σχετικό μπασκετικό όρο που αφορά στην επιτυχημένη ανάκτηση κατοχής της μπάλας μετά από ένα χαμένο σουτ ή μία χαμένη ελεύθερη βολή ή ένα έρμπολ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κατά βάση στεγαστικά δάνεια της τιτλοποίησης Cairo της Eurobank, ύψους επτά δισ. ευρώ – η οποία ήταν και η πρώτη που έκανε… ντεμπούτο στον «Ηρακλή», με το Δημόσιο να εγγυάται τα 2,4 δισ. ευρώ – με την περίμετρο να παραμένει ανοιχτή. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2023 και, όπως εξηγεί πηγή που παρακολουθεί στενά τις σχετικές συζητήσεις το ενδιαφέρον από πλευράς των τριών τραπεζών είναι θερμό. Για να προχωρήσει το deal, ωστόσο, έπρεπε να υπάρξει προηγούμενη «συγκατάθεση» της Eurobank, δεδομένου ότι βάσει SSM η ίδια δεν έχει δικαίωμα να επαναδιεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο.
Τα οφέλη
Η «θεραπεία» και εν συνεχεία, επιστροφή των δανείων στις τράπεζες συνιστά όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους.
Καταρχάς, funds και servicers αυξάνουν τα έσοδά τους, γεγονός που τους επιτρέπει να είναι συνεπείς με τους όρους που έχουν τεθεί στα business plan, αναφορικά με τις ανακτήσεις. Υπενθυμίζεται πως ειδικά για τα δάνεια του «Ηρακλή» προβλέπεται ότι «εφόσον οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή. Παράλληλα, ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού καθαρών εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων».
Οι τράπεζες από την πλευρά τους, έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο και κατ’ επέκταση τα έσοδα από τόκους, γεγονός που θα τις επιτρέψει να επιστρέψουν σε μόνιμη κερδοφορία. Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών Ομίλων:
Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου της Alpha Bank (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 3% σε τριμηνιαία βάση ή 900 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 30,6 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα σημαντικής αύξησης των νέων εκταμιεύσεων προς επιχειρήσεις και αποπληρωμών στο χαρτοφυλάκιο δανείων ιδιωτών.
Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022, ξεπερνώντας τον ετήσιο στόχο του 1,2 δισ. ευρώ. Τα δάνεια μετά από προβλέψεις του Ομίλου ανήλθαν σε 35,4 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022, ενώ οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν σε 4,4 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας την πιστωτική ζήτηση κυρίως από επιχειρήσεις (μεγάλες, μεσαίες και μικρές).
Στην Eurobank οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 5,2 δισ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. Τα ενήμερα δάνεια σε επίπεδο Ομίλου ενισχύθηκαν οργανικά κατά 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 42,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, ύψους πέντε δισ. ευρώ. Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 23,8 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 10,2 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 3,4 δισ. ευρώ.
Τέλος, στην Εθνική Τράπεζα οι εκταμιεύσεις δανείων ενισχύθηκαν σημαντικά κατά το β’ τρίμηνο του 2022, ανερχόμενες σε 1,9 δισ. ευρώ, αντανακλώντας τις
εκταμιεύσεις δανείων εταιρικής τραπεζικής. Σε επίπεδο εξαμήνου, οι εκταμιεύσεις δανείων διαμορφώθηκαν σε τρία δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά περίπου 50% σε ετήσια βάση, αυξάνοντας τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα κατά 2,3 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στους δανειολήπτες, αυτοί μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν… bankable, επιστρέφοντας στην οικονομική – και τραπεζική – κανονικότητα.
Διαβάστε ακόμη:
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για δελτία ενέργειας και blackouts (πίνακες)