Το «φράγμα» του 10% για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτυγχάνοντας υποχώρησή του στο 7,3%, θα «σπάσει» φέτος η Eurobank. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier που αναμένεται σήμερα, η Εθνική Τράπεζα παίρνει τη σκυτάλη στη δραστική μείωση των ΜΕΔ, δρομολογώντας την καθολική μείωση των κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες σε μονοψήφιο ποσοστό, που θα συγκλίνει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το 2022.
Οι δύο αυτές κινήσεις σηματοδοτούν ότι οι ελληνικές τράπεζες αφήνουν οριστικά πίσω τους την κρίση και ανοίγουν το κεφάλαιο της ανάπτυξης, με αιχμή το «πακέτο» του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διοχέτευσή του σε μεγάλα και μικρότερα επενδυτικά έργα.
Χθες η Eurobank υπέγραψε με τον Όμιλο doValue συμφωνία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής Mexico, μέσω της οποίας θα επιτύχει τη μείωση του δείκτη NPE στο 7,3% φέτος. Η συμφωνία προβλέπει: α) την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) β) της τιτλοποίησης μεικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων (NPE) της Eurobank, ονομαστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και λογιστικής αξίας 3,2 δισ.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων, η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την υπαγωγή της τιτλοποίησης Mexico στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων του ν. 4649/2019 («Πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ») και η κανονιστική έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για τη μεταφορά κινδύνου των υποκείμενων δανείων.
Σήμερα η Εθνική Τράπεζα υπογράφει με την doValue την ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ. Με την εν λόγω συναλλαγή, η Εθνική θα καταφέρει να μειώσει, με μία μόνο κίνηση, κατά περισσότερο από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, φέρνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 15% από 30%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΕΤΕ κινούνται ήδη κάτω των 10 δις. ευρώ και στόχος είναι δείκτης NPE 6% το 2022, με εναπομείναν απόθεμα κόκκινων δανείων μόλις 1,8 δις. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια (77% στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά) 80.000 δανειοληπτών, εξασφαλισμένα στο 90% με ακίνητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική προετοιμάζει την τιτλοποίηση Frontier II, περιμέτρου 1,5 δισ. ευρώ και δανείων ρυθμισμένων και σε μικρή καθυστέρηση έως 30 ημερών.
Μία σειρά άλλων deals βρίσκονται στην «ουρά» για υλοποίηση. Οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει για μέχρι το τέλος του 2021 τις εξής συναλλαγές:
- Τιτλοποίηση Cosmos (στεγαστικά 50%, καταναλωτικά 22%, μικρά επιχειρηματικά 23%, μεγάλα επιχειρηματικά 5%), μεικτής λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ, από την Alpha Bank.
- Τιτλοποίηση Orbit επίσης από την Alpha Bank (καταναλωτικά, μικρά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 0,9 δισ. ευρώ).
- Πώληση χαρτοφυλακίου Trinity από την Τράπεζα Πειραιώς (εξασφαλισμένα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,3 δισ. ευρώ).
- Τιτλοποίηση Solar της Τρ. Πειραιώς (εξασφαλισμένα μικρά επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,5 δισ. ευρώ).
- Πώληση χαρτοφυλακίου Bridge από την Τρ. Πειραιώς (μικρά επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ).
- Πώληση χαρτοφυλακίου Καλυψώ της Eurobank (επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 53 εκατ. ευρώ).
- Πώληση χαρτοφυλακίου Istros από την Τρ. Πειραιώς (στεγαστικά μεικτής λογιστικής αξίας 0,13 δισ. ευρώ).
- Πώληση χαρτοφυλακίου Pivot από την Τρ. Πειραιώς (επιχειρηματικά μεικτής λογιστικής αξίας 0,3 δισ. ευρώ).
Project Star της Eurobank (ακίνητα 28 εκατ. ευρώ) - Τιτλοποίηση Omega της Attica Bank (δάνεια λιανικής, επιχειρηματικά, στεγαστικά, μεικτής λογιστικής αξίας 212 εκατ. ευρώ (συν 1,33 δισ. ευρώ από το project Artemis). Η συγκεκριμένη τιτλοποίηση συνδέεται με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην Attica Bank.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το 2022 αναμένεται η mega – τιτλοποίηση Sunrise της Τρ. Πειραιώς (στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 11 δισ. ευρώ).
Διαβάστε ακόμη:
Νίκος Βερόπουλος: Τα μυστικά που έφεραν το «ράλι» εσόδων στα Βαλκάνια
Μετακόμιση: Πώς να δηλώσετε τη νέα σας διεύθυνση στην εφορία με λίγα… «κλικ»
Ποιος θέλει να… «σκοτώσει» τα Χριστούγεννα; Ποια προϊόντα δεν θα βρείτε στα ράφια