search icon

Τράπεζες

Τράπεζες: «Χρησμοί» Μυλωνά – Μεγάλου για τα επόμενα βήματα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ

«Ελπίζω σύντομα να είμαστε πάλι εδώ», τόνισε ο Παύλος Μυλωνάς για το 18,39% που εξακολουθεί να κατέχει το Ταμείο και εκτιμάται πως θα διατεθεί προς πώληση το φθινόπωρο του 2024 - «Εφικτή η πώληση του 27% που κατέχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς», ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου

Τα επόμενα βήματα της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες, μετά τις τρεις επιτυχημένες συναλλαγές σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, επιχειρούν να «σκιαγραφήσουν» οι CEOs των ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς και Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις τους στο περιθώριο ο μεν, πρώτος της τελετής έναρξης της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το placement του 22% και ο δε, δεύτερος της εκδήλωσης, με αφορμή τη συνεργασία με το Σωματείο «Ελίζα» κατά της παιδικής κακοποίησης, αναφέρθηκαν στην επικείμενη έξοδο του Δημοσίου από τις δύο τράπεζες, κάνοντας τη δική τους εκτίμηση, τόσο για το χρονοδιάγραμμα, όσο και για τον τρόπο διάθεσης των μετοχών σε αυτές.

«Ελπίζω σύντομα να είμαστε πάλι εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς, χτυπώντας – από κοινού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ, κ. Ηλία Ξηρουχάκη – το «καμπανάκι» του ΧΑ, αναφερόμενος, ουσιαστικά, στο πακέτο των μετοχών που εξακολουθεί να κατέχει το Ταμείο (18,39%) στην ΕΤΕ και το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα διατεθεί προς πώληση το φθινόπωρο του 2024. «Υπάρχει μία περίοδος, βάσει της οποίας δεν μπορεί να γίνει άλλη συναλλαγή, ενώ ο βίος του ΤΧΣ εκπνέει το 2025. Κάπου μεταξύ αυτών των δύο χρονικών οροσήμων θα διατεθεί και το υπόλοιπο ποσοστό του ΤΧΣ», σχολίασε σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, αποφεύγοντας, ωστόσο, να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το newmoney, ο Νόμος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δεύτερης συναλλαγής στην ίδια τράπεζα για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, γεγονός που σημαίνει ότι οι όποιες κινήσεις από πλευράς του ΤΧΣ θα πρέπει να αναμένονται μετά τον προσεχή Μάιο. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πάντως, επιδίωξη όλων των εμπλεκομένων είναι να μην χαθεί το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία, δείχνοντας ως πιθανότερη ημερομηνία το φθινόπωρο του 2024.

Όσον αφορά στο placement του 22%, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ επικεντρώθηκε στη ζήτηση που εκφράστηκε από το εγχώριο retail, συγκεντρώνοντας προσφορές περίπου 500 εκατ. ευρώ. «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως οι επενδυτές δεν τοποθετήθηκαν στην ΕΤΕ αποκλειστικά για την κερδοφορία της, η οποία θα συνεχιστεί και το 2024, αλλά κυρίως για τις προοπτικές της και το γεγονός ότι έχει επενδύσει σημαντικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση του δικτύου της, αποτελώντας την πρώτη ψηφιακή τράπεζα. Ως προς τα οικονομικά της μεγέθη, τα οποία, μάλιστα, τελούν υπό αναθεώρηση, ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε πως το 2023 θα κλείσει με πιστωτική επέκταση έξι δισ. ευρώ (24 δισ. ευρώ συνολικά για το σύστημα), με το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο να ανεβάζει ρυθμούς.

Μεγάλου: «Εφικτή η πώληση του 27% που κατέχει το ΤΧΣ»

Εφικτή χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα (27%), προετοιμάζοντας το έδαφος έτσι ώστε – όποτε κι αν «τρέξει» η συναλλαγή – το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία.

«Καταλαβαίνω από το ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία και σε δεύτερο λόγο για το τραπεζικό σύστημα ότι είναι απόλυτα εφικτό να πουληθεί όλο το ποσοστό στην καλύτερη δυνατή τιμή, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα που είμαστε πολύ κοντά στα 3,2 ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που είχαμε ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως η ΑΜΚ του 2021 που έγινε για τον ίδιο αριθμό μετοχών είχε τιμολογηθεί στο 1,15 ευρώ/μετοχή. «Νομίζω ότι θα έχουμε ανάλογη επιτυχία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Ξηρουχάκη, το Ταμείο θα έχει την εισήγηση του συμβούλου για το timing, αλλά και το ύψος της διάθεσης των μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς στα τέλη Φεβρουαρίου (ημερομηνία, κατά την οποία αναμένεται και η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων), ώστε με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, να λάβει τις αποφάσεις του.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ύπαρξης cornerstone επενδυτή στην Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Μεγάλου απάντησε πως το μέλλον δεν μπορεί να προδιαγραφεί. «Η Rothchild έχει περιγράψει μία πολύ μεγάλη γκάμα διάθεσης μετοχών. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι απόφαση του Ταμείου», σημείωσε, για να προσθέσει: «Το δικό μας μέλημα είναι να δημιουργήσουμε τις καταλληλότερες συνθήκες, έτσι ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με μεγάλη επιτυχία, όπως με την ΕΤΕ. Δίνουμε, λοιπόν, μεγάλη σημασία στη διαχείριση του 4ου τριμήνου, τα αποτελέσματα του οποίου φαίνεται ότι θα είναι εξίσου καλά με αυτά του 3ου, με σκοπό να μεγιστοποιήσουμε το όφελος για τον μέτοχο». Αξίζει να σημειωθεί πως προσφάτως ο SSM, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας, έδωσε το «πράσινο φως» για την επαναγορά πέντε εκατομμυρίων μετοχών, διαδικασία, η οποία θα επαναληφθεί και εφέτος, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη διανομή μερίσματος 10% από τα κέρδη του 2023 (σ.σ. 700 εκατ. ευρώ), με τις σχετικές εγκρίσεις να αναμένονται στην γενική συνέλευση των μετόχων τον προσεχή Ιούνη.

Όσον αφορά στις αποεπενδύσεις Alpha Bank και ΕΤΕ, ο κ. Μεγάλου τις χαρακτήρισε ως μεγάλες επιτυχίες που βοηθούν το τραπεζικό σύστημα συνολικά. «Στην περίπτωση της ΕΤΕ, για παράδειγμα, είναι αρκετοί επενδυτές που κατά καιρούς είχαν εμφανιστεί στην ελληνική αγορά. Και είναι πολύ καλό που τους βλέπουμε να επανατοποθετούνται. Η Ελλάδα πηγαίνει από όλους τους οίκους σε επενδυτική βαθμίδα και εάν περάσει στον ΜSCI, τότε θα δούμε και μερικούς ακόμα να έρχονται. Επομένως, όλοι αυτοί που ήρθαν στην ΕΤΕ είναι good news για όλους», εξήγησε, τονίζοντας πως η πρόταση της Πειραιώς προς τους επενδυτές θα είναι ελκυστική, αφού βρίσκεται στο 0,62 με 0,63 book value, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 0,80 με 0,90, στο επίπεδο, δηλαδή, που βρίσκεται η Eurobank.

«Καμπανάκι» στο ΧΑ για τη… νέα ΕΤΕ

Την άποψη πως η υπερκάλυψη της προσφοράς του 22% της Εθνικής Τράπεζας εκ μέρους των επενδυτών είναι ενδεικτική της εξαιρετικής επιτυχίας του εγχειρήματος και αποτελεί αναμφίβολα μία εξέλιξη – σταθμό για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας εξέφρασε ο CEO της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, στο πλαίσιο της έναρξης της συνεδρίασης της Δευτέρας, της πρώτης μετά το placement της ΕΤΕ.

«Με συνολικό τίμημα 1,067 δισ. ευρώ και τελική τιμή ανά μετοχή 5,30 ευρώ η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, η συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν η πιο επιτυχημένη την τελευταία τριετία στην ΕΕ ως προς τη ζήτηση που εκδηλώθηκε και την ελαχιστοποίηση στην έκπτωση της τιμής διάθεσης», τόνισε, για να προσθέσει: «Το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές και συγκέντρωσε προσφορές, ύψους 8,1 δισ. ευρώ, προσελκύοντας από τις πρώτες ώρες ισχυρότατο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Κατά 2,9 φορές καλύφθηκε η ελληνική προσφορά, με εγγραφές στο λειτουργικό βιβλίο προσφορών του ΧΑ της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ».

Όσον αφορά στους ιδιώτες επενδυτές, εκείνοι, σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, έλαβαν τελικά ποσοστό 60% των μετοχών που διατέθηκαν στην ελληνική δημόσια προσφορά, με τις αιτήσεις αγοράς να προσεγγίζουν τις 7.500. «Από αυτές 765 αποτελούν νέες μερίδες, ενώ, παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν 315 μερίδες, οι οποίες ήταν αδρανείς», εξήγησε.

Στη συγκυρία που χαρακτηρίζεται διεθνώς από μεγάλες αβεβαιότητες αναφέρθηκε με τη σειρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κυρία Βασιλική Λαζαράκου, υπογραμμίζοντας πως η επιτυχημένη διάθεση του 22% του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα «αποδεικνύει τις καλές προοπτικές και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία. Είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη για την ελληνική κεφαλαιαγορά και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα συνολικά».

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Xρονιά αυξήσεων μισθών, επενδύσεων και εξαγωγών το 2024 (πίνακας)

Πλειστηριασμός: Παράταση στο «θρίλερ» για τη βίλα Βγενόπουλου με αναστολή στο «παρά πέντε» (pics)

O Χαβιέρ, ο Αλέξης και ο Γιάνης (θυμάστε;), ο Γαβριήλ βγαίνει στην αγορά, το deal του ΟΤΕ στη Ρουμανία, το ευρωομόλογο του Τιτάνα και οι εταιρείες της πληροφορικής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
 

Exit mobile version