Τυπική φαίνεται πως είναι η ημερομηνία που αναγράφεται ως καταληκτική στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου των τραπεζών, αφού οι ενδιαφερόμενοι – και δη, εκείνοι που απασχολούνται σε περιοχές που επίκειται κλείσιμο καταστημάτων – μπορούν κάλλιστα να αποχωρήσουν, λαμβάνοντας το πακέτο, ανεξαρτήτως εάν και πότε έχει λήξει.
Αυτό σημειώνουν στο newmoney τραπεζικές πηγές, αποδίδοντας την… ελαστικότητα που επιδεικνύεται στα πρόσφατα προγράμματα στην αυξανόμενη ανάγκη από πλευράς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αφενός, να μειώσουν περαιτέρω τα λειτουργικά τους κόστη και αφετέρου, να επισπεύσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
Ενδεικτικά, η πρόσφατη εθελούσια έξοδος που «έτρεξε» η Εθνική Τράπεζα και είχε ως στόχο την αποχώρηση περί των 500 ατόμων (σ.σ. οι συμμετοχές ήταν λιγότερες κατά μόλις 100 άτομα) έληξε στις 20 του περασμένου Δεκεμβρίου (έπειτα από παράταση πέντε ημερών). Όπως, ωστόσο, τονίζουν πηγές της τράπεζας ακόμη και σήμερα μπορεί κάποιος να αποχωρήσει, κάνοντας χρήση του επίμαχου πακέτου.
Την ίδια στιγμή, παρελθόν – όπως, άλλωστε, είχαν διαμηνύσει υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών – αποτελούν τα «χρυσά» bonus, με την αποζημίωση να έχει σε αρκετές περιπτώσεις… ταβάνι τις 140.000 ευρώ έναντι 180.000 ευρώ παλαιότερα. Προς επίρρωση, στην εθελούσια που γνωστοποίησε την περασμένη Δευτέρα στο προσωπικό της η Eurobank προβλέπεται στο βασικό της σκέλος 42 μισθοί, όταν στο αμέσως προηγούμενο γινόταν λόγος για 45 μισθούς.
Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, δίνεται προτεραιότητα και κίνητρα σε διευθύνσεις, στις οποίες τρέχει με ταχείς ρυθμούς η ψηφιοποίηση ή σε γεωγραφικές περιοχές, όπου υπάρχει ήδη υπερβάλλον προσωπικό. Σε χώρους, δηλαδή, που η πίεση περιορισμών από το ήδη υπερβάλλον προσωπικό θα ενταθεί λόγω είτε της ψηφιοποίησης είτε του περιορισμού του δικτύου.
«Αυτό είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τη στροφή των πελατών σε ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα», τονίζουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: «Ειδικά στις περιοχές που έχουν υψηλότερα κίνητρα το πακέτο φθάνει μέχρι και 52 μικτούς μισθούς. Μπορεί, δηλαδή, να πει κανείς ότι έτσι καλύπτονται 3,5 με τέσσερα χρόνια αμειβόμενης εργασίας».
Eurobank
Τρεις επιλογές (εφάπαξ και αναγκαστική άδεια δύο και τριών ετών) έχουν στη διάθεσή τους οι εργαζόμενοι στη Eurobank που θα δεχθούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έθεσε σε ισχύ από τις 7 Φλεβάρη η τράπεζα. Πιο αναλυτικά:
Με το εφάπαξ θα λάβουν ένα συνολικό ποσό που θα καταβληθεί σε προκαθορισμένη ημερομηνία και πάντως, όχι αργότερα από την ημερομηνία αποχώρησής τους.
Με την αναγκαστική άδεια δύο ετών θα λάβουν μία σταδιακή μηνιαία καταβολή μικτών μισθών και εργοδοτικών εισφορών για την επόμενη διετία, παίρνοντας, παράλληλα, αναγκαστική άδεια για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πλέον ενός εφάπαξ ποσού (ποσοστό επί του εφάπαξ ποσού) που θα καταβληθεί με την έναρξη της αναγκαστικής άδειας.
Τέλος, με την αναγκαστική άδεια τριών ετών (αφορά αποκλειστικά όσους είναι γεννημένοι πριν την 02.01.1969) θα λάβουν μία σταδιακή μηνιαία καταβολή μικτών μισθών και εργοδοτικών εισφορών για την επόμενη τριετία, παίρνοντας, παράλληλα, αναγκαστική άδεια για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πλέον ενός εφάπαξ ποσού (ποσοστό επί του εφάπαξ ποσού) που θα καταβληθεί με την έναρξη της αναγκαστικής άδειας.
Στόχος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει τεθεί, γεγονός που οφείλεται και στην επιτυχή έκβαση της αμέσως προηγούμενης εθελουσίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 800 άτομα, με την αναλογία δικτύου – άλλων υπηρεσιών να κυμαίνεται στο 60% – 40%. Το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης ήταν οι 150.000 ευρώ, ενώ το 50% των εργαζομένων που αποχώρησαν έλαβαν το σύνολο του ποσού που τους αναλογούσε εφάπαξ και το υπόλοιπο 50% έκανε χρήση των μακροχρόνιων αδειών για δύο ή πέντε χρόνια.
Το 9μηνο του 2021 (σ.σ. οπότε και είναι δημοσιευμένα τα τελευταία στοιχεία) η Eurobank μείωσε το προσωπικό της κατά περίπου 80 άτομα (από 6.764 το 2020 σε 6.683 τον Σεπτέμβριο του 2021), με την τράπεζα να έχει αναστείλει την λειτουργία δύο καταστημάτων, από 301 σε 299 αντίστοιχα.
Εθνική Τράπεζα
Περί τα 7.600 άτομα εργάζονταν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Εθνική Τράπεζα, με το προσωπικό να καταγράφει μείωση κατά 300 άτομα, ενώ μέσα σε εννέα μήνες 25 καταστήματα κατέβασαν… ρολά, με τον συνολικό αριθμό τους να «αγγίζει» σήμερα τα 341.
Η τράπεζα φέρεται να υιοθετεί στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού που απευθύνονται σε συγκεκριμένους χώρους ή και ρόλους. Αξίζει να αναφερθεί πως στο τελευταίο αντίστοιχο πρόγραμμα προβλεπόταν, εκτός από αποζημίωση και bonus έως και 180.000 ευρώ, αλλά και μία σειρά από προνόμια, όπως παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διατήρηση των όρων που αφορούν σε δανειακές συμβάσεις, καθώς και υπηρεσίες επαγγελματικής μετάβασης και στήριξης.
Alpha Bank
Πάνω από 960 άτομα αποχώρησαν από την Alpha Bank το 9μηνο του τρέχοντος έτους (από 7.503 στα τέλη του 2020 σε 6.538 τον περασμένο Σεπτέμβριο), με την τράπεζα να έχει αναστείλει το ίδιο διάστημα την λειτουργία 23 καταστημάτων (από 336 τον Δεκέμβριο του 2020 σε 313 τον Σεπτέμβριο του 2021).
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού (VSS) που ολοκλήρωσε τον περασμένο Οκτώβριο αναμένεται να οδηγήσει σε σταδιακή αποχώρηση περισσότερων από 550 εργαζομένων, με εκτιμώμενο όφελος περίπου 24 εκατ. ευρώ στις δαπάνες προσωπικού, σε ετήσια βάση. Ως αποτέλεσμα του επιτυχούς αυτού προγράμματος, καθώς και των αυξημένων αποχωρήσεων, ο αριθμός του προσωπικού της τράπεζας στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά σε περίπου 5.500 εργαζομένους.
Τράπεζα Πειραιώς
Την έξοδο από την Τράπεζα Πειραιώς είδαν σε βάθος διετίας περί τα 1.700 άτομα (από 11.100 το 2019 σε 9.400 σήμερα), με την τράπεζα να έχει κλείσει συνολικά 141 καταστήματα το ίδιο διάστημα (από 578 σε 437 αντίστοιχα).
Σύμφωνα με την διοίκηση, ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι το δίκτυο να περιοριστεί σε 7.500 άτομα και 380 καταστήματα, γεγονός που σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, όσον αφορά σε νέα προγράμματα εθελουσίας. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο ο Όμιλος ξεκίνησε μία εθελούσια για στοχευμένες ομάδες εργαζομένων σε κεντρικές μονάδες και καταστήματα, σύμφωνα με τους στρατηγικούς του στόχους και τις προτεραιότητες μετασχηματισμού.
Διαβάστε ακόμα
Έρευνα: Πώς κινούνται οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
Πλειστηριασμοί: Γιατί έμεινε πάλι στα αζήτητα το γιαπί-«φάντασμα» του Βωβού στο Μαρούσι
Αφοί Στεφάνου: Η «Βασίλισσα της Άνδρου» στον επιβατηγό στόλο της Golden Star Ferries