Αρχές του 2025 αναμένεται οι τράπεζες να έχουν καταλήξει σε προγράμματα ταχύτερης απομείωσης του DTC. H συζήτηση έχει ανοίξει διάπλατα και με τον επόπτη- κλιμάκια του SSM βρίσκονται στην Αθήνα- αλλά και με την Τράπεζα της Ελλάδος, μολονότι η ΤτΕ δεν ασκεί άμεση εποπτεία στις συστημικές τράπεζες.
Πως θα αντικατασταθεί ο DTC
Εάν οι τράπεζες αντικαθιστούσαν με άλλα κεφάλαια τον αναβαλλόμενο φόρο, τότε σύμφωνα με υπολογισμούς σε πρόσφατη έρευνα της JP Morgan θα απαιτούντο 0,77-0,85 ευρώ σε κεφάλαια για κάθε 1 ευρώ DTC αν τα κεφάλαια αυτά ήταν μετρητά. Αυτό εκφράζει το κεφαλαιουχικό κόστος συντήρησης του DTC στη λογιστική αξία της τράπεζας.
Η συζήτηση που είναι διαφορετική για κάθε τράπεζα καθώς δεν έχουν όλες το ίδιο ποσοστό αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαιά τους, κινείται στην αύξηση της ετήσιας απόσβεσης της αναβαλλόμενης φορολογίας, από 160 έως 200 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα σε 300 έως 350 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες.
Μια τέτοια κίνηση από πλευρά των τραπεζών θα οδηγούσε στην πλήρη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου στις αρχές της δεκαετίας του 2030 έναντι της δεκαετίας του 2040 που προβλέπεται σήμερα. Παράλληλα με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες αναγκάζονται τρόπο τινά, να αποθεματοποιήσουν περισσότερα ποιοτικά κεφάλαια από τον αρχικό τους προγραμματισμό διασφαλίζοντας στην εποπτεία ότι είναι πανίσχυρες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε διεθνή κρίση αλλά και όλους τους απρόβλεπτους κινδύνους γιαοπολιτικούς κλιματικούς κλπ για τους οποίους η εποπτεία ανησυχεί.
Χρυσή ισορροπία
Επομένως τα σχέδια των τραπεζών προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να βρουν μια χρυσή ισορροπία μεταξύ επενδύσεων και διανομών ώστε να υπάρξει το παραπάνω απόθεμα που θα επιταχύνει την απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου.
Η χρυσή αυτή ισορροπία που επιζητά μερικό ανασχεδιασμό των business plans των τραπεζών αναμένεται να είναι έτοιμη στις αρχές του επόμενου έτους.
Γιατί επιμένει ο SSM
Και μπορεί πράγματι οι συζητήσεις και οι εκθέσεις οίκων να διαχωρίζουν τον αναβαλλόμενο φόρο από την πρόθεση διανομής μερίσματος, ωστόσο ο SSM βλέπει τα πράγματα με το σκληρό μάτι της εποπτείας και δύσκολα προχωράει στον παραπάνω διαχωρισμό. Kαι το πράττει δύσκολα γιατί το DTC των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται ακόμη σε 12,5 δισ. ευρώ και καλύπτει πολύ σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Έτσι λοιπόν αρκετά πριν αρχίζει η συζήτηση με τον επόπτη για τα αυξημένα μερίσματα της χρήσης 2024 οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να έχουν τρόπο τινά κλείσει την εποπτική ανησυχία για τον αναβαλλόμενο φόρο. Αλλωστε οι ελληνικές τράπεζες επιχειρούν ένα εξελιγμένο και πολυμέτωπο demarage σε ότι αφορά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές προσελκύοντας διεθνείς επενδύσεις που με τίποτα δεν επιθυμούν να το διαταράξουν.
Διαβάστε ακόμη:
Όλες οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο έως το 2027 (πίνακες)
Jumbo: +14,3% στα καθαρά κέρδη α’ εξαμήνου – Βλέπει 4% αύξηση πωλήσεων το 2024
Οδηγός ΑΑΔΕ για AirBnB: Τι ισχύει εάν διαχειρίζεται άλλος το ακίνητό σας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα