Ένας άνεμος αλλαγής πνέει το τελευταίο διάστημα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την επικείμενη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις συστημικές τράπεζες από τη μία και την είσοδο νέων «παικτών» στο μετοχικό κεφάλαιο των μη συστημικών ιδρυμάτων από την άλλη, να διαμορφώνουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο σε σύγκριση με πριν από κάποια χρόνια.
Πιο αναλυτικά, όπως εξηγούν στο newmoney αρμόδιες πηγές, μολονότι όλοι οι εμπλεκόμενοι (κυβέρνηση, Ταμείο και τράπεζες) επιθυμούν να εκκινήσει άμεσα η μεγάλη… έξοδος του Δημοσίου από τις τράπεζες, εντούτοις όλοι αναγνωρίζουν πως η χρονική συγκυρία μάλλον δεν είναι θετική.
Κι αυτό γιατί η χώρα αφενός, έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική τροχιά, με μοναδική εκκρεμότητα την ανακοίνωση της ημερομηνίας για το στήσιμο της κάλπης και αφετέρου, δεν έχει ακόμη επανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Πρόκειται για δύο παραμέτρους, οι οποίες – τόσο στην περίπτωση, όπου η συναλλαγή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω Κεφαλαιαγοράς, όσο και στις αυτόκλητες προσφορές – θα συμβάλλουν στην υψηλότερη αποτίμηση των τραπεζών από την αγορά προς όφελος, τόσο του Δημοσίου, όσο και των μετόχων των συστημικών Ομίλων.
Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο έχει σκοπό να διαθέσει τις συμμετοχές του σε Εθνική Τράπεζα (40,3%), Τράπεζα Πειραιώς (27%), Αlpha Bank (9%) και Εurobank (1,4%) εγκαίρως, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο Νόμος, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025, οπότε και εφόσον δεν δοθεί παράταση λήγει ο βίος του, εξασφαλίζοντας, ωστόσο, την εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου του.
Όσον αφορά στους επενδυτές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα επίμαχα «πακέτα», οι ίδιες πηγές εξηγούν στο newmoney πως «οι σοβαρές προτάσεις δεν προαναγγέλλονται», αφήνοντας να εννοηθεί πως τα πάντα θα κριθούν στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, ο οποίος, μάλιστα, θα είναι υποχρεωτικός ακόμη και στην περίπτωση των διμερών συζητήσεων. Μέχρι στιγμής, πάντως, στην αγορά διακινούνται τα ονόματα των:
- ΙΟΝ Group για την Τράπεζα Πειραιώς: Το ιταλικό fund είχε καταθέσει πρόταση από τον περασμένο Οκτώβριο και χωρίς διενέργεια due diligence, προσφέροντας περίπου 450 εκατ. ευρώ (1,34 ευρώ ανά μετοχή) για να αποκτήσει το ποσοστό του ΤΧΣ. Σήμερα, ωστόσο, η τραπεζική μετοχή διαπραγματεύεται στα 2,00 ευρώ, γεγονός που καθιστά την επίμαχη πρόταση παρωχημένη.
- Κρατικό επενδυτικό fund (PIF) της Σαουδικής Αραβίας για την Εθνική Τράπεζα. Πέρα από το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των Αράβων παρέμεινε σε πολύ αρχικό στάδιο, πηγές της αγοράς εξέφρασαν από νωρίς την άποψη πως αυτό ενδεχομένως να μην «περνούσε» από τους ευρωπαίους επόπτες. Το τελευταίο διάστημα, πάντως, ακούγεται πως για το «πακέτο» της ΕΤΕ ενδιαφέρεται το CVC που ήδη σχετίζεται με την τράπεζα μέσω της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής.
- Reggeborgh για την Alpha Bank: Οι Ολλανδοί εμφανίζονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ποσοστού τους, πέραν του 6,5%, στο οποίο έφτασαν μετά τις τελευταίες αγορές μετοχών, αποτελώντας πλέον τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο της τράπεζας.
- Ως προς την Eurobank, στην οποία έτσι κι αλλιώς το ΤΧΣ διαθέτει το μικρότερο ποσοστό μετοχών, οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτή, το οποίο θα εκδηλωθεί επισήμως την κατάλληλη στιγμή. Η διοίκηση της τράπεζας, πάντως, κάνει τις δικές της κινήσεις στην τραπεζική «σκακιέρα» στην Κύπρο, έχοντας ήδη αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στην Ελληνική Τράπεζα, ενώ, σύμφωνα με τοπικά μέσα, βρίσκεται μία ανάσα από τη διατύπωση δημόσιας προσφοράς προς όλους τους μετόχους, για να αποκτήσει μετοχική «κυριαρχία» στη δεύτερη μεγαλύτερη εγχώρια και συστημική τράπεζα της μεγαλονήσου.
Σύμφωνα με τη στρατηγική αποεπένδυσης, πάντως, το Ταμείο προτίθεται να ευνοήσει στρατηγικούς επενδυτές, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μακροπρόθεσμους επενδυτές (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια που έχουν ήδη ιστορικό επενδύσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οικογενειακά γραφεία κ.λπ.), χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και άλλους επενδυτές εκτός του τραπεζικού τομέα με σημαντική τεχνογνωσία που θεωρείται ότι ενισχύσουν την ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές και τεχνολογικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.
Attica Bank, Παγκρήτια και λοιπές μη συστημικές τράπεζες
Σημαντικές αλλαγές έχουν συντελεστεί τελευταία και στο μέτωπο των μη συστημικών τραπεζών, στελέχη των οποίων φιλοδοξούν μέσα από στρατηγικές κινήσεις να εξελιχθούν στον 50 πόλο του τραπεζικού συστήματος.
Αρχής γενομένης από την Attica Bank, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε εντέλει να προχωρήσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ και κατ’ επέκταση τη διαδικασία εξυγίανσής της με την Thrivest αντί της Ellington, υποβάλλοντας το αμέσως επόμενο διάστημα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) το αναθεωρημένο business και capital plan.
Υπενθυμίζεται ότι η Thrivest κατέστη, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 98,7 εκατ. ευρώ, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Παγκρήτιας Τράπεζας με 32,5%, ενώ κατόπιν της απόκτησης του 11,25% που κατείχε η Lyktos το ποσοστό της ανεβαίνει στο 45%.
Την ίδια στιγμή, η επιχειρηματική τριανδρία ανακοίνωσε ήδη τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Σερρών), με απορρόφηση αυτής, η οποία θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί – νομικά και λειτουργικά – μέχρι τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου, δρομολογεί την απορρόφηση του ελληνικού «βραχίονα» της HSBC, ενώ φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 48,3% της Aegean Baltic Bank.
Στο μεταξύ, εξελίξεις αναμένονται, τόσο με τη Συνεταιριστική Χανίων και δη, μετά το «ναυάγιο» των συζητήσεων με την Παγκρήτια, όσο και με την Ηπείρου, η οποία φέρεται να προγραμματίζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Χτυπάει το σφυρί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου για ακίνητο στην Αθήνα