Σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους όσον αφορά στις διεθνείς τους δραστηριότητες προχωρούν οι εγχώριες τράπεζες, ενισχύοντας την παρουσία τους σε βασικές αγορές και αποεπενδύοντας από αυτές που δεν έχουν στρατηγικό χαρακτήρα.
Προς επίρρωση των ανωτέρω, μόλις χθες, Πέμπτη, η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση στην AIK Banka a.d. Beograd της θυγατρικής της στη Σερβία (Eurobank Direktna), πετυχαίνοντας μία αποτίμηση πέριξ των 280 εκατ. ευρώ για το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου. Πρόκειται για μία τιμή που αντιστοιχεί σε Price to Tangible Book Value 0.96, όσο, δηλαδή και η λογιστική της αξία, τη στιγμή που ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο σε τιμή πέριξ του 0.80 και ο ευρωπαϊκός σε κάτω του 1.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, τα σχέδια της διοίκησης της Eurobank για τη θυγατρική της στη χώρα περιελάμβαναν είτε τη μεγέθυνσή της μέσω συγχωνεύσεων (σ.σ. όπως και έγινε το 2021 με την απορρόφηση της Direktna Banka), είτε την αποεπένδυση. Το γεγονός ότι το μέγεθός της παρέμενε μικρό (9η στη σερβική αγορά, με το μερίδιό της να «αγγίζει» μόλις το 5,5%) λειτούργησε υποστηρικτικά υπέρ της επιλογής για έξοδο από τη Σερβία, με σημαντικό, ωστόσο, όφελος, αφού η συναλλαγή θα αυξήσει τον δείκτη FLCET1 κατά περίπου 50 μ.β.
Μέρος των κεφαλαίων αυτών, μάλιστα, αναμένεται να αξιοποιηθούν για την επέκταση των εργασιών – μέσω οργανικής ανάπτυξης και πιθανών εξαγορών – στις βασικές αγορές της Eurobank, ήτοι την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο.
Υπενθυμίζεται πως στη μεν, Βουλγαρία η Eurobank, μετά την απόκτηση των τραπεζικών υπηρεσιών της Alpha Bank το 2016 και της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς το 2018, προχώρησε και στην εξαγορά – το 2022 – της μονάδας καταναλωτικής πίστης της BNP, με δάνεια, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ στη δε, Κύπρο το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα – μετά και τις διαδοχικές συμφωνίες με Wargaming και Third Point Hellenic Recovery Fund – έχει πλέον αυξηθεί στο 30%. Τέλος, η τράπεζα διατηρεί τη θυγατρική της στο Λουξεμβούργο, όπου αποτελεί και το κέντρο παροχής υπηρεσιών private banking.
Οι κινήσεις της Alpha Bank
Όσον αφορά στην Alpha Bank, μπορεί ο σχεδιασμός της να προέβλεπε την αποχώρηση, τόσο από την Αλβανία, όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο (projects Riviera και Crown αντίστοιχα), εντούτοις η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής της, όσον αφορά στην παρουσία της στη βρετανική πρωτεύουσα.
Πιο αναλυτικά, το περασμένο καλοκαίρι και ενόσω είχε ήδη ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τράπεζα πέτυχε να ολοκληρώσει τη συναλλαγή πώλησης της Alpha Bank Αλβανίας στην OTP Bank έναντι 55 εκατ. ευρώ. Το υψηλότερο τίμημα (σ.σ. το ποσό που είχε αρχικώς προϋπολογιστεί έκανε λόγο για 30 εκατ. ευρώ), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΟΤP παρουσίασε ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο για τη μελλοντική ανάπτυξη και την ομαλή μετάβαση της ΑΒΑ και των εργαζομένων της στον νέο Όμιλο, ώθησε τη διοίκηση της ελληνικής τράπεζας να δώσει το «πράσινο φως» στη συναλλαγή, με στόχο τα κεφάλαια που θα απελευθερωθούν να διοχετευθούν στην επέκταση σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κύπρο. Στον αντίποδα, η τράπεζα αποφάσισε να αναβάλλει την πώληση της θυγατρικής της στο Λονδίνο, από την οποία προσδοκούσε έσοδα 200 εκατ. ευρώ, προχωρώντας, μάλιστα, σε επενδύσεις για διεύρυνση των προϊόντων και των υπηρεσιών της.
Παρουσία σε Κύπρο (σ.σ. μετά το «ναυάγιο» με την Astro Bank), Βόρεια Μακεδονία, Μάλτα και Αίγυπτο διατηρεί από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα, ενώ το διεθνές αποτύπωμα της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνει τη Γερμανία και την Ουκρανία. Στην τελευταία, μάλιστα, η JSC Piraeus Bank ICB έχει ενεργητικό που αντιπροσωπεύει περίπου 0,2% του συνολικού ενοποιημένου ενεργητικού του Ομίλου, με το σύνολο των δανείων της προς πελάτες – κυρίως τοπικές επιχειρήσεις – να ανέρχεται σε 84 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις της σε 133 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα, πάντως, όπως έχει γράψει το newmoney, φέρεται πως έχει βρει έναν εναλλακτικό τρόπο, προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί στην Ευρώπη: την ψηφιακή τράπεζα.
Διαβάστε ακόμη:
Τεό Νιάρχος: Οι business του «χρυσού» γόνου με την τέχνη και τον κινηματογράφο (pic)
Όλο το «πλέγμα» ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο που ενεργοποιείται τον Απρίλιο