search icon

Τράπεζες

Τράπεζες: 50% – 50% ο επιμερισμός της αύξησης των επιτοκίων με τους δανειολήπτες – Η στάση των servicers

Ο SSM έχει ήδη ενημερωθεί και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφανθεί εάν οι περίπου 20.000 με 30.000 δανειολήπτες θα χαρακτηριστούν ενήμεροι, ενήμεροι αλλά σε ρύθμιση ή σε καθυστέρηση, με τα δάνεια να θεωρούνται «unlikely to pay»

Μισό – μισό με τους δανειολήπτες θα επιμεριστούν οι τράπεζες το κόστος της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την κυβέρνηση να βάζει στο… κάδρο των συζητήσεων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και τους servicers, οι οποίοι, άλλωστε, διαχειρίζονται ένα μεγάλο όγκο δανειακών χαρτοφυλακίων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney, το σχέδιο των τραπεζών, για το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism, SSM) και αναμένεται να στείλει τα σχόλιά του τις αμέσως επόμενες ημέρες, προβλέπει την επιδότηση του 50% της διαφοράς που προκύπτει στις μηνιαίες δόσεις των δανείων λόγω αύξησης των επιτοκίων. «Το επίμαχο πρόγραμμα εκτιμάται πως θα διαρκέσει 12 μήνες, περίοδο κατά την οποία ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες από μία αυξήσεις επιτοκίων. Όπου βρίσκεται το επιτόκιο σε σχέση με την ημερομηνία αναφοράς οι τράπεζες θα προχωρούν σε αναπροσαρμογή, επιδοτώντας σταθερά το 50% της δόσης», σχολιάζουν στο newmoney πηγές με γνώση, σημειώνοντας πως το τελικό κόστος για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από τον εποπτικό χειρισμό. «Υπάρχουν τρεις εκδοχές: Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες να χαρακτηριστούν είτε ενήμεροι είτε ενήμεροι, αλλά σε ρύθμιση είτε, τέλος, σε καθυστέρηση, με τα δάνεια να θεωρούνται unlikely to pay. Αυτό είναι και το χειρότερο σενάριο, ανεβάζοντας σημαντικά τον λογαριασμό για τις τράπεζες», προσθέτουν.

Πιο αναλυτικά, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου οι τράπεζες διέθεταν δάνεια αβέβαιης είσπραξης (Unlikely To Pay), ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Έξι μήνες μετά, ωστόσο, αυτά «άγγιζαν» τα 4,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 26% ή 1,7 δισ. ευρώ. Εάν ο SSM αποφανθεί πως τα επιδοτούμενα δάνεια θα μπουν στον ίδιο «κουβά», τότε οι τράπεζες θα δουν τον αριθμό τους να αυξάνεται κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να λάβουν περισσότερες προβλέψεις. «Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια που καταβάλλεται, τόσο από τους εκπροσώπους των συστημικών Ομίλων, όσο και της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), είναι να ελαχιστοποιηθεί η αρνητική επίπτωση. Τα επίμαχα δάνεια έχουν μία αξιόλογη πιθανότητα να παραμείνουν στην ‘πράσινη’ ζώνη, αλλά δεν είναι βέβαιο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας, ωστόσο, πως το γεγονός ότι η χώρα μας συνεχίζει να έχει τον υψηλότερο δείκτη «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη δεν αναμένεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά, δεδομένου ότι μέλημα του SSM είναι το πρόγραμμα να «κουμπώνει» με τους κανονισμούς της ΕΒΑ.

Οι επαφές κυβέρνησης με servicers

Επαφές με τους servicers, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών λόγω αύξησης των επιτοκίων φέρεται να έχει κάνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney, οι servicers που έχουν φτάσει να διαχειρίζονται σήμερα περισσότερα από 120 δισ. ευρώ δάνεια εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο να συνδράμουν μονομερώς. «Έχοντας γνώση της περιμέτρου οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν κάλλιστα να προσφέρουν παρόμοια ή ταυτόσημη λύση με αυτή των τραπεζών», τονίζουν πηγές με γνώση, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι εκείνες δεν ελέγχονται εποπτικά και άρα, έχουν την ευελιξία να αναπροσαρμόσουν τις συμβάσεις. Από το 2020 έως σήμερα, άλλωστε, έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις/αναδιαρθρώσεις δανείων εκτός τραπεζικών χαρτοφυλακίων, ύψους άνω των οκτώ δισ. ευρώ, ενώ δάνεια τραπεζικών χαρτοφυλακίων, ύψους άνω των 8,5 δισ. ευρώ έχουν μετατραπεί από μη εξυπηρετούμενα σε ενήμερα.

Τα κριτήρια ευαλωτότητας

Για να λάβει κάποιος την επιδότηση λόγω αύξησης επιτοκίων θα πρέπει να πληροί μία σειρά από κριτήρια που επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ευάλωτο.

Ειδικότερα, το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση των τραπεζών περιλαμβάνει και στοιχεία οικογενειακής κατάστασης (π.χ. μονογονεϊκή οικογένεια, άρρωστο μέλος), προκειμένου να κριθεί κάποιος ως ευάλωτος και δικαιούχος της επιδότησης στην αύξηση της δόσης.

Διαβάστε ακόμη:

Οικογένεια Αγγελόπουλου: Νέα ανατροπή με «μυστικές διαθήκες» και ακύρωση των πλειστηριασμών για τη σύζυγο του Κων. Αγγελόπουλου και την κόρη της

Αλ. Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): Άνοιξε νέο επενδυτικό κύκλο 60 εκατ. ευρώ

Σε κινεζικό κλοιό προσφυγών ο διαγωνισμός για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων

Exit mobile version