Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας θα σταθούν ικανές να αντέξουν ένα «σκληρό Brexit», όπως υποδεικνύουν τα ετήσια stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Αγγλίας για να διαγνώσει τις αντοχές του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στην τελευταία έκθεση της BoE που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, οι επτά μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας θα μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν δάνεια ακόμα κι αν η Βρετανία αναγκαστεί να φύγει ατάκτως από την ΕΕ στο 2019.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διοικητής της ΒοΕ, Μαρκ Κάρνεϊ «πρόκειται για σημαντική εξέλιξη. Τον Μάρτιο του 2019 μπορεί να βρεθούμε μπροστά στο όχι και πολύ πιθανό ενδεχόμενο να φύγουμε από την ΕΕ χωρίς μεταβατική συμφωνία, γι’ αυτό και βάζουμε τα χρήματα εκεί που πρέπει».

Το τεστ αντοχής έδειξε ότι οι μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα σενάριο πιο σοβαρό, ακόμα και από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και ότι καμία εξα αυτών δεν χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση..

Για πρώτη φορά από το 2014 οπότε και η ΒοΕ ξεκίνησε τη διενέργεια stress tests, καμιά τράπεζα δεν χρειαζόταν να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, χάρη στους κανόνες που εφάρμοσε η ΒοΕ.

Οι τράπεζες υπέστησαν απώλειες περί τα 50 δισ. στερλίνες σε δυο χρόνια, όπως έδειξαν τα τελευταία stress test. Αυτό θα είχε … εξαφανίζει τα κεφάλια των τραπεζών 10 χρόνια πριν, σύμφωνα με την ΒοΕ.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τις άλλες τράπεζες να κρατήσουν έξτρα κεφάλαια ύψους 6 δισ. στερλινών για να αντιμετωπίζουν τυχόν ρίσκα μετά το Brexit. Η ΒoE ανέφερε επίσης ότι θα αυξήσει ένα ειδικό κεφαλαιακό «μαξιλάρι» κατά 0,5% στο 1% ώστε να κλειδώσει κεφάλαια που αυτή τη στιγμή οι τράπεζες κρατούν οικειοθελώς.

Οι επτά τράπεζες στις οποίες διενεργήθηκαν στα stress test είναι οι: Royal Bank of Scotland, HSBC, Barclays, Standard Chartered, Lloyds, Nationwide Building Society και ο βρετανικός βραχίονας της ισπανικής Santander.