search icon

Τράπεζες

Τράπεζα Πειραιώς: Σήμερα η μετατροπή του CoCo σε μετοχές – Στο 61,3% το ποσοστό του ΤΧΣ

Η διοίκηση της τράπεζας προσδιόρισε την 4η Ιανουαρίου του 2021 ως την… D-day, την ημέρα, δηλαδή, που θα περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου, μετά την μετατροπή του CoCo σε κοινές μετοχές – «Κλειδί» για την επανιδιωτικοποίηση η ενίσχυση κεφαλαίων και η μείωση των «κόκκινων» δανείων

Υπό τον έλεγχο του κράτους περνά από σήμερα, Δευτέρα – και για όσο διάστημα χρειαστεί – η Τράπεζα Πειραιώς, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ενισχύει το ποσοστό του σε 61,3% μετά τη μετατροπή του CoCo σε μετοχές.

Ειδικότερα, η αρνητική απάντηση του ευρωπαίου επόπτη όσον αφορά στην αποπληρωμή του κουπονιού των 165 εκατ. ευρώ στις 4 του περασμένου Δεκέμβρη «ξεκλείδωσε» εξελίξεις, με αποκορύφωμα την κρατικοποίηση ενός τραπεζικού Ομίλου και δη, σε συνθήκες ενός ακόμη lockdown – το τρίτο κατά σειρά. Με βάση σχετική δήλωση προς το ΤΧΣ η διοίκηση της Πειραιώς προσδιόρισε την 4η Ιανουαρίου του 2021 ως την… D-day, την ημέρα, δηλαδή, που θα περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου, μετά την μετατροπή του CoCo σε κοινές μετοχές. «Κατά την ημερομηνία μετατροπής, το CoCo θα μετατραπεί αυτόματα σύμφωνα με τον Νόμο σε κοινές μετά ψήφου μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., με την έκδοση 394.400.000 ολοσχερώς καταβεβλημένων νέων μετοχών και αντίστοιχη τροποποίηση του περί μετοχικού κεφαλαίου άρθρου του καταστατικού», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση και συνέχιζε: «Οι νέες μετοχές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα πιστωθούν στη μερίδα του ΤΧΣ που τηρείται στην ΕΛ.Κ.Α.Τ., αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας σε 61,3%». Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο συνολικός αριθμός των μετοχών θα διαμορφωθεί σε περίπου 831 εκατομμύρια, με την τιμή έκδοσης να είναι στα έξι ευρώ εκάστη, όσο δηλαδή ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.

Σύμφωνα δε, με σχετική ενημέρωση, «δεν θα γίνει προσαρμογή της τιμής της μετοχής κατά την ημερομηνία εισαγωγής των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δεν θα μεταβληθούν τα όρια της ημερήσιας διακύμανσης της μετοχής», ενώ όσον αφορά στους δείκτες θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των μετοχών της εταιρείας σε όσους συμμετέχει, με ταυτόχρονη αλλαγή του ποσοστού ευρείας διασποράς (Free Float) από 65% σε 39%.

Με το βλέμμα στην επανιδιωτικοποίηση

Με το βλέμμα στραμμένο στην επανιδιωτικοποίηση κινείται ήδη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, εστιάζοντας αφενός, στην ενίσχυση των κεφαλαίων της και αφετέρου, στη δραστική μείωση του «κόκκινου» αποθέματος.
Αποφεύγοντας πλέον τις μελλοντικές πληρωμές κουπονιών, ύψους 165 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, η τράπεζα καταφέρνει να δημιουργήσει 40 μονάδες βάσης πρόσθετου κεφαλαίου (CET1) τον χρόνο, συνολικού ύψους 495 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2022. Οι επιπλέον… πόντοι, σε συνδυασμό με μία σειρά από ενέργειες, όπως, για παράδειγμα, η απόσχιση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου 2021 και η διενέργεια τιτλοποίησης εξυπηρετούμενων δανείων (Synthetic Securitization), ύψους δύο δισ. ευρώ, θα της δώσουν την δυνατότητα να αποαναγνωρίσει από τον ισολογισμό της επιπλέον μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους πέντε δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η τράπεζα ήδη «τρέχει» δύο τιτλοποιήσεις – Phoenix  και Vega, συνολικού ύψους επτά δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν 110.000  ενυπόθηκα δάνεια – ενώ ετοιμάζει ακόμη μία συναλλαγή – μαμούθ, ύψους 13 δισ. ευρώ, η οποία θα αξιοποιήσει τον «Ηρακλή ΙΙ» του υπουργείου Οικονομικών. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώθηκαν σε 22,7 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, από 24,5 δισ. ευρώ στις 31
Δεκεμβρίου 2019, με τον δείκτη κάλυψης από σωρευτικές προβλέψεις να παραμένει αμετάβλητός στο 45%.

Swap ομολόγων

Την… σκυτάλη από τους υπόλοιπους συστημικούς Ομίλους για την ανταλλαγή (swap) κρατικών ομολόγων με το Δημόσιο αναμένεται να λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η τράπεζα, η οποία διαθέτει μεγάλη θέση σε κρατικά χρεόγραφα διαφόρων λήξεων, αναμένεται να ανταλλάξει τους παλαιούς με νέους τίτλους, 30ετούς διάρκειας, προκειμένου να ενισχύσει τα κεφάλαιά της ενόσω υφίσταται η κρατικοποίησή της.

Η πρώτη που αντάλλαξε κρατικά ομόλογα ήταν η Εθνική Τράπεζα (σ.σ. έδωσε ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ και έλαβε νέους τίτλους, διάρκειας 30 ετών, ίσης συνολικής ονομαστικής αξίας, με επιτόκιο 3,25%), ενώ ακολούθησε η Alpha Bank. Αυτή αντάλλαξε ομόλογα, συνολικής αξίας 1,67 δισ. ευρώ και πήρε νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας (λήξεως 20/03/2050), με απόδοση στη λήξη 1,32%. Το όφελος «άγγιξε» τα 170 εκατ. ευρώ, ήτοι +30 μονάδες βάσης στα κεφάλαιά της.

Τέλος, κεφαλαιακό όφελος 155 εκατ. ευρώ αποκόμισε η Eurobank, ανταλλάσσοντας ομόλογα, ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, λήξεων από επτά έως 21 έτη, με νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας, σε τιμές αγοράς, καθώς και μετρητά.

Διαβάστε ακόμα:

2021: Ποδαρικό με φόρους – Τι θα πληρώσουμε το επόμενο διάστημα

Ισραήλ – Παγκόσμια πρωτιά: Έχει ήδη εμβολιάσει το 12% του πληθυσμού

Μαδούρο: Αναζητά διέξοδο υποσχόμενος ψηφιοποίηση της οικονομίας

Exit mobile version